3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka na oleju dwukolorowa


Wydrukuj:
4

Składniki

0 kawałek/kawałki/kawałków

Babka na oleju dwukolorowa

  • 8 jajek
  • 300 g mąki
  • 300 g cukru kryształu
  • 200 g oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 55min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Babka na oleju dwukolorowa
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    1. Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. W naczyniu miksującym ubić białka na sztywno 4 min./obr. 3.5
    2. Dodać cukier i dalej ubijać przez około 1 min./obr. 3.5
    3.Dodać żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać 1 min./obr.4.
    4. Zdjąć motylek. 2/3 ciasta wylać do wysmarowanej dużej formy z kominem. Ciasta jest tak dużo, że jeśli forma na babkę jest mniejsza, wystarczy jeszcze do małej podłużnej formy dł.24 cm.
    5. Do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać 10s./obr.4 i wylać na ciasto. Kopystką zgarnąć kakao ze ścianek i ponownie wymieszać 6s/obr.4
    6. Piec: 180 stopni około 30-40 min do suchego patytczka. Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

    Babka bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • arttu: Obiecałam że zdam relacje. ...

    Zgłoszony przez arttu na sierpnia 8, 2021 at 10:20.

    arttu: Obiecałam że zdam relacje.
    Piegusek na bazie tego przepisu wyszedł genialny, przy czym:
    dałam 250g cukru bo wiedziałam ze 300 bedzie za duzo
    dałam 280g mąki
    plus 20g maku
    do tego dorzuciłam skórke startą z cytryny
    reszta bez zmian

    a na przyszłosc:
    doleję jeszcze sok z cytryny i cukier cytrynowy

    Piekłam w keksówce, ponad godzinę, ale chyba forma za mała wiec następnym razem upiekę w dwóch mniejszych - wówczas czas pewnie się zgodzi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ok, to robie wg niej pieguska z makiem i skórka...

    Zgłoszony przez arttu na sierpnia 7, 2021 at 09:28.

    ok, to robie wg niej pieguska z makiem i skórka cytynową; dam znac czy wyszła tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidzia brawo Ty! Najlepsza babka jaką jadłam ...

    Zgłoszony przez IzaWoj na kwietnia 11, 2017 at 14:13.

    Lidzia brawo Ty! Najlepsza babka jaką jadłam tmrc_emoticons.) puszysta, biszkoptowa, pachnie cudownie, koniecznie do wypróbowania - być może stanie się i Waszą ulubioną babką tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakowita! przepis godny polecenia

    Zgłoszony przez beatabrajer@wp.pl na kwietnia 5, 2017 at 11:03.

    Smakowita! przepis godny poleceniatmrc_emoticons.)

    BB

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna babka, bardzo łatwa i szybka - na...

    Zgłoszony przez alkapu na kwietnia 3, 2017 at 10:15.

    Przepyszna babka, bardzo łatwa i szybka - na pewno zagości na moim stole wielkanocnym tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze