Tu jesteś:
4
Składniki
0 kawałek/kawałki/kawałków
Babka na oleju dwukolorowa
- 8 jajek
- 300 g mąki
- 300 g cukru kryształu
- 200 g oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
-
6
1h 35min
Czas całkowity 55minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
1. Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. W naczyniu miksującym ubić białka na sztywno 4 min./obr. 3.5
2. Dodać cukier i dalej ubijać przez około 1 min./obr. 3.5
3.Dodać żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać 1 min./obr.4.
4. Zdjąć motylek. 2/3 ciasta wylać do wysmarowanej dużej formy z kominem. Ciasta jest tak dużo, że jeśli forma na babkę jest mniejsza, wystarczy jeszcze do małej podłużnej formy dł.24 cm.
5. Do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać 10s./obr.4 i wylać na ciasto. Kopystką zgarnąć kakao ze ścianek i ponownie wymieszać 6s/obr.4
6. Piec: 180 stopni około 30-40 min do suchego patytczka. Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Babka bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.
Babka na oleju dwukolorowa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzarttu: Obiecałam że zdam relacje. ...
arttu: Obiecałam że zdam relacje.
Piegusek na bazie tego przepisu wyszedł genialny, przy czym:
dałam 250g cukru bo wiedziałam ze 300 bedzie za duzo
dałam 280g mąki
plus 20g maku
do tego dorzuciłam skórke startą z cytryny
reszta bez zmian
a na przyszłosc:
doleję jeszcze sok z cytryny i cukier cytrynowy
Piekłam w keksówce, ponad godzinę, ale chyba forma za mała wiec następnym razem upiekę w dwóch mniejszych - wówczas czas pewnie się zgodzi
ok, to robie wg niej pieguska z makiem i skórka...
ok, to robie wg niej pieguska z makiem i skórka cytynową; dam znac czy wyszła
Lidzia brawo Ty! Najlepsza babka jaką jadłam ...
Lidzia brawo Ty! Najlepsza babka jaką jadłam puszysta, biszkoptowa, pachnie cudownie, koniecznie do wypróbowania - być może stanie się i Waszą ulubioną babką
Smakowita! przepis godny polecenia
Smakowita! przepis godny polecenia
BB
Przepyszna babka, bardzo łatwa i szybka - na...
Przepyszna babka, bardzo łatwa i szybka - na pewno zagości na moim stole wielkanocnym