3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka marmurkowa


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

  • 300 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu rumowego, (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 5 jajek
  • 370 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, (15 g)
  • 70 g mleka
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    2. Do naczynia miksującego włożyć masło, utrzeć 1 min/obr. 5.
    3. Dodać 250 g cukru, cukru waniliowego, aromatu rumowego i soli, wymieszać 45 s/obr. 5.
    4. Ubić 2 min/obr. 5, w tym czasie przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka.
    5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i 40 g mleka, wyrobić 20 s/obr. 5. Połowę masy wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę (Ø 22-24 cm).
    6. Do pozostałej części masy dodać kakao, 30 g cukru i 30 g mleka, wymieszać 5 s/obr. 5, kopystką zgarnąć masę ze ścianek naczynia, mieszać 5 s/obr. 5, wlać masę kakaową jako drugą warstwę do formy na babkę. Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy łyżeczką. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie na 10 minut do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podawać pokrojone na kawałki.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz