Składniki
0 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 1 łyżkę oleju
- 400g mąki
- 40g drożdży świeżych
- 90g masła
- 90g cukru
- 2 jajka
- 125ml mleka
-
6
1h 15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
jaja,cukier,masło,drożdże miksować 3 minuty temp.37 stopni obroty poz.4
2. dodać mąkę,olej,zalać wrzącym mlekiem,wyrabiać ciasto
"Ciasto" 9 minut
3.ciasto przełożyć do formy i umieścić w piekarniku
Pieczenie
poziom środkowy,piekarnik z termoobiegiem
1. 20 minut temp.40 stopni
2.10 minut temp. 80 stopni
3. 30 minut temp.180 stopni
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Babka zawsze wychodzi
jakiś cudowny przepis
nie obawiać się wrzącego mleka
i wyrastania ciasta w piekarniku
można dodać do ciasta rodzynek,kakao lub kto co lubi
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzOd kiedy znalazłam ten przepis na drożdzowa...
Od kiedy znalazłam ten przepis na drożdzowa babkę to co tydzień piekę. Szybko i smacznie!
Babka tylko do zjedzenia w dniu pieczenia, na...
Babka tylko do zjedzenia w dniu pieczenia, na kolejny dzien sie nie nadaje, jest bardzo sucha i sie sypie. Dla mnie przepis nie do powtorzenia
Cos tu jest nie tak. Kompletnie nie wiem czym sie...
Cos tu jest nie tak. Kompletnie nie wiem czym sie zachwycacie. Sucha jak wiór na dodatek nie można wyjąc z formy. Żadna rewelacja. Więcej nie zrobię i nie polecam😏
Rewelacyjna babka, u mnie zagościła na dobre.
Rewelacyjna babka, u mnie zagościła na dobre.
wlasnie sie piecze
wlasnie sie piecze
RenataSu:To nie są obroty 42 . Obroty 4 A ta 2 to...
RenataSu:To nie są obroty 42 . Obroty 4 A ta 2 to drugi podpunkt. Pozdrawiam
Dopiero zaczynam przygodę z Termomixem i...
Dopiero zaczynam przygodę z Termomixem i zamierzam upiec tą babkę - prosze o podpowiedź co znaczą obroty poz 42, bo ja mam obroty do 10? Z gry dziękuję za wyjaśnienie.
Rewelacyjna, zrobiłam w blasze 25*20 cm i z...
Rewelacyjna, zrobiłam w blasze 25*20 cm i z kruszonką jako zwykłą drożdżówkę.
Piekłam bez termoobiegu.
Dla mnie troche za mało słodka ...
Dla mnie troche za mało słodka ...
Wysza wzorcowo i pysznie
Wyszła wzorcowo i pysznie !
Wczoraj upiekłam i wyszła znakomita zjedzona...
Wczoraj upiekłam i wyszła znakomita zjedzona została błyskawicznie, dzisiaj zrobiłam kolejna bo przecież na swieta babka musi być 🐣
To kolejne moje Święta z tą babką, w moim...
To kolejne moje Święta z tą babką, w moim "różowym " wariancie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
WYSZŁA SUPER 👌
WYSZŁA SUPER 👌
janczi_k dokładnie tak jak opisałaś. Przepis z...
janczi_k dokładnie tak jak opisałaś. Przepis z serca polecam
Pozdrawiam
Jakie temperatury pieczenia bez termoobiegu?...
Jakie temperatury pieczenia bez termoobiegu? Jeśli chodzio temperatury to czy dobrze rozumiem-wkładam ciasto do zimnego piekarnika jedynie nastawionego na 40stopni (20min), potem nastawiam na 80 stopni (i piekę 10 min) i zmieniam temparaturę na 180stopni (30 minut), tak?
Naprawdę superkowa
Naprawdę superkowa
cieszę się że smakowało
cieszę się że smakowało
Rewelacyjna. Odtąd już zawsze
Rewelacyjna. Odtąd już zawsze na moim wielkanocnym (i nie tylko
) stole
Beata
Babkowa drozdzowka faktycznie
Babkowa drozdzowka faktycznie dobrze smakuje, jak sie ja zje tego samego dnia. Potem robi sie zbyt sucha.
bardzo dziękuję za
bardzo dziękuję za gwiazdki.
Nie spodziewałem sie tego że tak
wydawao by sie pospolite ciasto
zrobi taką furorę
Dziękuję pięknie za przemiłe komentarze
Babka jest rewelacyjna. Pieke
Babka jest rewelacyjna. Pieke dużo ciast, drozdzowek i chlebow, a to ciasto prostotą i smakiem jest na medal!
Babka wyszła mi wyśmienita. I
Babka wyszła mi wyśmienita. I wyglądała pięknie. Aż szkoda było kroić
Tomall napisał: Faktycznie
cudownie przyozdobiona
dziękuję za gwiazdeczki
Faktycznie cudowny przepis
Faktycznie cudowny przepis
[[wysiwyg_imageupload:2615:]]
www.tomaszkoscik.com
Przepysznie dziękuję za
Przepysznie dziękuję za informację
Babka pyszna, pięknie wyrasta
Babka pyszna, pięknie wyrasta i wszystim smakuje
Agata207 napisał: Wyszła
serdecznie za gwiazdeczki
serdecznie za gwiazdeczki dziękuję
Wyszła super i wszystkim
Wyszła super i wszystkim smakowała! Skoro wyszła mnie, to wyjdzie każdemu! Polecam z całego serca
Pyszna babka i pięknie
Pyszna babka i pięknie wyrosła
[quote=agnieszkaj10] Bardzo
[quote=agnieszkaj10]
Bardzo pyszna i łatwa babka.
[/quote
Świątecznie dziękuję za wpis]
Bardzo pyszna i łatwa
Bardzo pyszna i łatwa babka.
najlepszy przepis nie wiedząc
najlepszy przepis
nie wiedząc dlaczego potrafi pokazać "rogi"
spróbuj "ożywic" babkę smarując ją masłem tak jak kanapkę
ja uwielbiam taką wersję jak już babka jest trochę podeschnięta + gąraca czekoloda
Wesołych i smacznych świąt .
Wyrosła super tylko mi wyszła
Wyrosła super tylko mi wyszła jakaś sucha
Psotka69 napisał: Czas na
Raduję się wielce że taki przepis który wynalazłem w jakichś szpargałach daje
tyle pozytywnych wrażeń
babs napisał: wyszla
Za gwiazdki serdecznie dziękuję
właśnie moją z gorącym mlekiem pałaszuję
Czas na baby ta jest na 6
Czas na baby ta jest na 6 :cooking
wyszla piekna
wyszla piekna
aliman29 napisał: Świetna
Dziękuję za gwiazdeczki
moja babka dopiero się miesza
dziś dodaję mieszankę bakali
Świetna babeczka. Właśnie się
Świetna babeczka. Właśnie się studzi !!!!
Pięknie dziękuję za
Pięknie dziękuję za gwiazdeczki
bardzo ładnie do babki pasują
prawie jak rodzynki
Bardzo dobra babka.
Bardzo dobra babka. Koniecznie z rodzynkami.
sasia napisał: baba rewelacja
Przedziwna moc jest w tym przepisie
aż sie serce raduje jak babka pieknie sie formuje
baba rewelacja urosla jak
baba rewelacja urosla jak dzika
Malgosia1405 napisał: Bardzo
Ja uwielbiam z żurawiną i rodzynkami wcześniej przepołowionymi i namoczonymi w rumie
Bardzo dziękuję za ten
Bardzo dziękuję za ten przepis. Bardzo udana, wzbogaciłam ją o kandyzowane skórki owoców oraz rodzynki. Będzie świetna na ten przedwielkanocny czas
A tak wyrosła w automacie do
A tak wyrosła w automacie do wypieku chleba
wysokość w "kłębie" 17 cm
[[wysiwyg_imageupload:2602:]]
Bardzo dziękuję za pozytywną
Bardzo dziękuję za pozytywną ocenę
Babka pyszna ,szybko się robi
Babka pyszna ,szybko się robi ,powtórka w święta .Dziękuję za przepis ,polecam niezdecydowanym.
SUPER! Znika bardzo szybko.
SUPER! Znika bardzo szybko. Piekłam w ubiegłym roku z przepisu umieszczonego przez gabi49 jako wariant z różowym lukrem. Jest super. W tym roku mam już zamówienia na 4 sztuki bo jest pyszna