3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka drożdżowa superkowa


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 1 łyżkę oleju
  • 400g mąki
  • 40g drożdży świeżych
  • 90g masła
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1.  jaja,cukier,masło,drożdże miksować 3 minuty temp.37 stopni obroty poz.4

    2. dodać mąkę,olej,zalać wrzącym mlekiem,wyrabiać ciasto Dough mode 9 minut

    3.ciasto przełożyć do formy i umieścić w piekarniku

  2. Pieczenie

    poziom środkowy,piekarnik z termoobiegiem

    1. 20 minut temp.40 stopni

    2.10 minut temp. 80 stopni

    3. 30 minut temp.180 stopni

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Babka zawsze wychodzi

jakiś cudowny przepis

nie obawiać się wrzącego mleka

i wyrastania ciasta w piekarniku

można dodać do ciasta rodzynek,kakao lub kto co lubi


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wysza wzorcowo i pysznie

    Zgłoszony przez Ewapie na maja 3, 2017 at 21:30.

    Wyszła wzorcowo i pysznie !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj upiekłam i wyszła znakomita zjedzona...

    Zgłoszony przez karol--ina na kwietnia 15, 2017 at 21:45.

    Wczoraj upiekłam i wyszła znakomita zjedzona została błyskawicznie, dzisiaj zrobiłam kolejna bo przecież na swieta babka musi być 🐣

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To kolejne moje Święta z tą babką, w moim...

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 15, 2017 at 21:29.

    To kolejne moje Święta z tą babką, w moim "różowym " wariancie.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WYSZŁA SUPER 👌

    Zgłoszony przez Alex77139 na kwietnia 15, 2017 at 19:16.

    WYSZŁA SUPER 👌

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • janczi_k dokładnie tak jak opisałaś. Przepis z...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 8, 2017 at 10:27.

    janczi_k dokładnie tak jak opisałaś. Przepis z serca polecamLove PozdrawiamLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakie temperatury pieczenia bez termoobiegu?...

    Zgłoszony przez janczi_k na kwietnia 8, 2017 at 08:35.

    Jakie temperatury pieczenia bez termoobiegu? Jeśli chodzio temperatury to czy dobrze rozumiem-wkładam ciasto do zimnego piekarnika jedynie nastawionego na 40stopni (20min), potem nastawiam na 80 stopni (i piekę 10 min) i zmieniam temparaturę na 180stopni (30 minut), tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę superkowa

    Zgłoszony przez kdk69 na lutego 25, 2017 at 16:21.

    Naprawdę superkowaSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cieszę się że smakowało

    Zgłoszony przez Vigosz na czerwca 14, 2016 at 06:08.

    cieszę się że smakowało

    Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna. Odtąd już zawsze

    Zgłoszony przez MiOtss na czerwca 13, 2016 at 22:15.

    Rewelacyjna. Odtąd już zawsze na moim wielkanocnym (i nie tylkotmrc_emoticons.)) stole

    Beata

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babkowa drozdzowka faktycznie

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na maja 24, 2016 at 09:35.

    Babkowa drozdzowka faktycznie dobrze smakuje, jak sie ja zje tego samego dnia. Potem robi sie zbyt sucha.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dziękuję za

    Zgłoszony przez Vigosz na kwietnia 11, 2016 at 07:03.

    bardzo dziękuję za gwiazdki.

    Nie spodziewałem sie tego że tak

    wydawao by sie pospolite ciasto

    zrobi taką furorę

    Dziękuję pięknie za przemiłe komentarze Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka jest rewelacyjna. Pieke

    Zgłoszony przez Gusi na kwietnia 9, 2016 at 15:43.

    Babka jest rewelacyjna. Pieke dużo ciast, drozdzowek i chlebow,  a to ciasto prostotą i smakiem jest na medal! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka wyszła mi wyśmienita. I

    Zgłoszony przez OlaŁ na kwietnia 8, 2016 at 23:30.

    Babka wyszła mi wyśmienita. I wyglądała pięknie. Aż szkoda było kroić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tomall napisał: Faktycznie

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 29, 2016 at 21:30.

    Tomall

    Faktycznie cudowny przepis tmrc_emoticons.;) [[wysiwyg_imageupload:2615:]]

    cudownie przyozdobiona

    dziękuję za gwiazdeczki

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie cudowny przepis

    Zgłoszony przez Tomall na marca 29, 2016 at 19:15.

    Faktycznie cudowny przepis tmrc_emoticons.;) [[wysiwyg_imageupload:2615:]]

    www.tomaszkoscik.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepysznie dziękuję za

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 29, 2016 at 18:42.

    Przepysznie dziękuję za informację

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka pyszna, pięknie wyrasta

    Zgłoszony przez Nika666 na marca 29, 2016 at 18:18.

    Babka pyszna, pięknie wyrasta i wszystim smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agata207 napisał: Wyszła

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 28, 2016 at 22:49.

    Agata207

    Wyszła super i wszystkim smakowała! Skoro wyszła mnie, to wyjdzie każdemu! Polecam z całego serca tmrc_emoticons.)

    Prawda że jest w tej babce coś z magi 

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • serdecznie za gwiazdeczki

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 28, 2016 at 22:47.

    serdecznie za gwiazdeczki dziękuję

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła super i wszystkim

    Zgłoszony przez Agata207 na marca 28, 2016 at 20:57.

    Wyszła super i wszystkim smakowała! Skoro wyszła mnie, to wyjdzie każdemu! Polecam z całego serca tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna babka i pięknie

    Zgłoszony przez wiola4 na marca 28, 2016 at 20:37.

    Pyszna babka i pięknie wyrosła tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • [quote=agnieszkaj10] Bardzo

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 28, 2016 at 19:11.

    [quote=agnieszkaj10]

    Bardzo pyszna i łatwa babka.

     

    [/quote

    Świątecznie dziękuję za wpis]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna i łatwa

    Zgłoszony przez agnieszkaj10 na marca 28, 2016 at 18:52.

    Bardzo pyszna i łatwa babka.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • najlepszy przepis nie wiedząc

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 27, 2016 at 05:37.

    najlepszy przepis

    nie wiedząc dlaczego potrafi pokazać "rogi"

    spróbuj "ożywic" babkę smarując ją masłem tak jak kanapkę

    ja uwielbiam taką wersję jak już babka jest trochę podeschnięta + gąraca czekoloda

    Wesołych i smacznych świąt . Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyrosła super tylko mi wyszła

    Zgłoszony przez Kawiarenka na marca 27, 2016 at 00:21.

    Wyrosła super tylko mi wyszła jakaś sucha tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Psotka69 napisał: Czas na

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 26, 2016 at 13:08.

    Psotka69

    Czas na baby ta jest na 6  :cooking

    Raduję się wielce że taki przepis który wynalazłem w jakichś szpargałach daje

    tyle pozytywnych wrażeń

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • babs napisał: wyszla

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 26, 2016 at 13:05.

    babs

    wyszla piekna 

    Za gwiazdki serdecznie dziękuję

    właśnie moją z gorącym mlekiem pałaszuję Cooking 10

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czas na baby ta jest na 6 

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 26, 2016 at 13:00.

    Czas na baby ta jest na 6  :cooking

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszla piekna 

    Zgłoszony przez babs na marca 26, 2016 at 11:08.

    wyszla piekna 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aliman29 napisał: Świetna

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 26, 2016 at 06:39.

    aliman29

    Świetna babeczka. Właśnie się studzi !!!! tmrc_emoticons.)

    Dziękuję za gwiazdeczki

    moja babka dopiero się miesza

    dziś dodaję mieszankę bakali

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetna babeczka. Właśnie się

    Zgłoszony przez aliman29 na marca 26, 2016 at 01:46.

    Świetna babeczka. Właśnie się studzi !!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pięknie dziękuję za

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 25, 2016 at 19:04.

    Pięknie dziękuję za gwiazdeczki

    bardzo ładnie do babki pasują

    prawie jak rodzynki

     

    Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra babka.

    Zgłoszony przez Sylwia24 na marca 25, 2016 at 17:26.

    Bardzo dobra babka. Koniecznie z rodzynkami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sasia napisał: baba rewelacja

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 25, 2016 at 09:55.

    sasia

    baba rewelacja urosla jak dzika  Glasses

    Przedziwna moc jest w tym przepisie

    aż sie serce raduje jak babka pieknie sie formuje

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • baba rewelacja urosla jak

    Zgłoszony przez sasia na marca 25, 2016 at 09:53.

    baba rewelacja urosla jak dzika  Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Malgosia1405 napisał: Bardzo

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 24, 2016 at 21:19.

    Malgosia1405

    Bardzo dziękuję za ten przepis. Bardzo udana, wzbogaciłam ją o kandyzowane skórki owoców oraz rodzynki. Będzie świetna na ten przedwielkanocny czas tmrc_emoticons.-)

    Ja uwielbiam z żurawiną i rodzynkami wcześniej przepołowionymi i namoczonymi w rumie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za ten

    Zgłoszony przez Malgosia1405 na marca 24, 2016 at 20:37.

    Bardzo dziękuję za ten przepis. Bardzo udana, wzbogaciłam ją o kandyzowane skórki owoców oraz rodzynki. Będzie świetna na ten przedwielkanocny czas tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A tak wyrosła w automacie do

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 24, 2016 at 09:32.

    A tak wyrosła w automacie do wypieku chleba

    wysokość w "kłębie" 17 cm 

     

    [[wysiwyg_imageupload:2602:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za pozytywną

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 23, 2016 at 16:52.

    Bardzo dziękuję za pozytywną ocenę tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka pyszna ,szybko się robi

    Zgłoszony przez szumakuł na marca 23, 2016 at 16:26.

    Babka pyszna ,szybko się robi ,powtórka w święta .Dziękuję za przepis ,polecam niezdecydowanym. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER! Znika bardzo szybko.

    Zgłoszony przez Asiak1 na marca 22, 2016 at 15:18.

    SUPER! Znika bardzo szybko. Piekłam w ubiegłym roku z przepisu umieszczonego przez gabi49 jako wariant z różowym lukrem. Jest super. W tym roku mam już zamówienia na 4 sztuki bo jest pyszna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Widać że Wielkanoc blisko bo

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 21, 2016 at 09:01.

    Widać że Wielkanoc blisko

    bo babki drozdżowe mają wzięcie.

    1 Forme mozna wysmarować margaryną i obsypać bulką tartą

    nie trzeba babki niczym smarować

    ta babka naprawde rośnie(ja robię w formie silikonowej  efekt na zdjeciu)

    wiec można zastosowac wazelkie formy i blaszki.

    Odnośnie temperatury pieczenia

    ciasto po wyrobieniu i przelaniu do formy wkładamy do pieca 

    nastawiamy temperaturę na 40 stopni i dalej według planu

    w piecu juz jest ponad 20 stopni bo srednio taka temperatura jest w kuchni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaka średnica blaszki ma być

    Zgłoszony przez jowita1980 na marca 20, 2016 at 22:33.

    Jaka średnica blaszki ma być do tego wypieku, bo nie wiem czy nie powinnam podwoić ilości

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rozumiem, że wkładam do

    Zgłoszony przez Netka na marca 20, 2016 at 21:26.

    Rozumiem, że wkładam do piekarnika zimnego ( 40 st.) na te 20 min, a potem podany czas liczę od momentu nagrzania się piekarnika do podanych temperatur ? tmrc_emoticons.~ W sumie babka piecze się dobrze ponad godzinę ? Czy smaruje się czymś foremkę ? z góry dziękuję za odpowiedź  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nic dodać nic

    Zgłoszony przez mikulina na marca 20, 2016 at 15:36.

    Nic dodać nic ująć...

    rewelacyjna!  Love

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, ciasto

    Zgłoszony przez lasAnia na marca 20, 2016 at 11:19.

    Super przepis, ciasto pyszne,szybkie. 

    Wyrosła pięknie  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciesze sie, ze smakowalo, ale

    Zgłoszony przez stokrotka121 na marca 20, 2016 at 10:43.

    ciesze sie, ze smakowalo, ale dlaczego w takim razie dajesz tylko 1 gwiazdke??? Mysle ze to przez pomylke, bo taki przepis zasluguje na *****

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Babka ogromna. Mąż

    Zgłoszony przez Kasia2000 na marca 20, 2016 at 08:59.

    Rewelacja. Babka ogromna. Mąż obawiał się, że opadnie. A tu nic Takiego sie nie stało. Jakiś naprawdę super przepis. Dziś goście bedą testować. Dziękuje. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczna i prosta w

    Zgłoszony przez fidelio na marca 20, 2016 at 07:20.

    bardzo smaczna i prosta w wykonaniu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dokonałem wypieku w automacie

    Zgłoszony przez Vigosz na marca 19, 2016 at 18:36.

    dokonałem wypieku w automacie do chleba

    wraz z rodzynkami i żurawiną zamoczoną w rumie

    Babka urosła do 17cm

    następnym razem zmniejszę ilośc składników

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •