Babka drożdżowa superkowa Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Vigosz
utworzono: 12/4/11 zmieniono dnia: 03/18/16

3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka drożdżowa superkowa

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

CIASTO
  • 1 łyżkę oleju
  • 400g mąki
  • 40g drożdży świeżych
  • 90g masła
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie 1h 0min
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1.  jaja,cukier,masło,drożdże miksować 3 minuty temp.37 stopni obroty poz.4

    2. dodać mąkę,olej,zalać wrzącym mlekiem,wyrabiać ciasto Dough mode 9 minut

    3.ciasto przełożyć do formy i umieścić w piekarniku

  2. Pieczenie

    poziom środkowy,piekarnik z termoobiegiem

    1. 20 minut temp.40 stopni

    2.10 minut temp. 80 stopni

    3. 30 minut temp.180 stopni

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Babka zawsze wychodzi

jakiś cudowny przepis

nie obawiać się wrzącego mleka

i wyrastania ciasta w piekarniku

można dodać do ciasta rodzynek,kakao lub kto co lubi


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Naprawdę superkowa
    Zgłoszony przez kdk69 na lutego 25, 2017 at 16:21.

    Naprawdę superkowaSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cieszę się że smakowało
    Zgłoszony przez Vigosz na czerwca 14, 2016 at 06:08.

    cieszę się że smakowało

    Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna. Odtąd już zawsze
    Zgłoszony przez MiOtss na czerwca 13, 2016 at 22:15.

    Rewelacyjna. Odtąd już zawsze na moim wielkanocnym (i nie tylkotmrc_emoticons.)) stole

    Beata

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babkowa drozdzowka faktycznie
    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na maja 24, 2016 at 09:35.

    Babkowa drozdzowka faktycznie dobrze smakuje, jak sie ja zje tego samego dnia. Potem robi sie zbyt sucha.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dziękuję za
    Zgłoszony przez Vigosz na kwietnia 11, 2016 at 07:03.

    bardzo dziękuję za gwiazdki.

    Nie spodziewałem sie tego że tak

    wydawao by sie pospolite ciasto

    zrobi taką furorę

    Dziękuję pięknie za przemiłe komentarze Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka jest rewelacyjna. Pieke
    Zgłoszony przez Gusi na kwietnia 9, 2016 at 15:43.

    Babka jest rewelacyjna. Pieke dużo ciast, drozdzowek i chlebow,  a to ciasto prostotą i smakiem jest na medal! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka wyszła mi wyśmienita. I
    Zgłoszony przez OlaŁ na kwietnia 8, 2016 at 23:30.

    Babka wyszła mi wyśmienita. I wyglądała pięknie. Aż szkoda było kroić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tomall napisał: Faktycznie
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 29, 2016 at 21:30.

    Tomall

    Faktycznie cudowny przepis tmrc_emoticons.;) [[wysiwyg_imageupload:2615:]]

    cudownie przyozdobiona

    dziękuję za gwiazdeczki

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie cudowny przepis
    Zgłoszony przez Tomall na marca 29, 2016 at 19:15.

    Faktycznie cudowny przepis tmrc_emoticons.;) [[wysiwyg_imageupload:2615:]]

    www.tomaszkoscik.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepysznie dziękuję za
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 29, 2016 at 18:42.

    Przepysznie dziękuję za informację

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka pyszna, pięknie wyrasta
    Zgłoszony przez Nika666 na marca 29, 2016 at 18:18.

    Babka pyszna, pięknie wyrasta i wszystim smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agata207 napisał: Wyszła
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 28, 2016 at 22:49.

    Agata207

    Wyszła super i wszystkim smakowała! Skoro wyszła mnie, to wyjdzie każdemu! Polecam z całego serca tmrc_emoticons.)

    Prawda że jest w tej babce coś z magi 

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • serdecznie za gwiazdeczki
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 28, 2016 at 22:47.

    serdecznie za gwiazdeczki dziękuję

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła super i wszystkim
    Zgłoszony przez Agata207 na marca 28, 2016 at 20:57.

    Wyszła super i wszystkim smakowała! Skoro wyszła mnie, to wyjdzie każdemu! Polecam z całego serca tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna babka i pięknie
    Zgłoszony przez wiola4 na marca 28, 2016 at 20:37.

    Pyszna babka i pięknie wyrosła tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • [quote=agnieszkaj10] Bardzo
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 28, 2016 at 19:11.

    [quote=agnieszkaj10]

    Bardzo pyszna i łatwa babka.

     

    [/quote

    Świątecznie dziękuję za wpis]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna i łatwa
    Zgłoszony przez agnieszkaj10 na marca 28, 2016 at 18:52.

    Bardzo pyszna i łatwa babka.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • najlepszy przepis nie wiedząc
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 27, 2016 at 05:37.

    najlepszy przepis

    nie wiedząc dlaczego potrafi pokazać "rogi"

    spróbuj "ożywic" babkę smarując ją masłem tak jak kanapkę

    ja uwielbiam taką wersję jak już babka jest trochę podeschnięta + gąraca czekoloda

    Wesołych i smacznych świąt . Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyrosła super tylko mi wyszła
    Zgłoszony przez Kawiarenka na marca 27, 2016 at 00:21.

    Wyrosła super tylko mi wyszła jakaś sucha tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Psotka69 napisał: Czas na
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 26, 2016 at 13:08.

    Psotka69

    Czas na baby ta jest na 6  :cooking

    Raduję się wielce że taki przepis który wynalazłem w jakichś szpargałach daje

    tyle pozytywnych wrażeń

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • babs napisał: wyszla
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 26, 2016 at 13:05.

    babs

    wyszla piekna 

    Za gwiazdki serdecznie dziękuję

    właśnie moją z gorącym mlekiem pałaszuję Cooking 10

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czas na baby ta jest na 6 
    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 26, 2016 at 13:00.

    Czas na baby ta jest na 6  :cooking

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszla piekna 
    Zgłoszony przez babs na marca 26, 2016 at 11:08.

    wyszla piekna 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aliman29 napisał: Świetna
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 26, 2016 at 06:39.

    aliman29

    Świetna babeczka. Właśnie się studzi !!!! tmrc_emoticons.)

    Dziękuję za gwiazdeczki

    moja babka dopiero się miesza

    dziś dodaję mieszankę bakali

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetna babeczka. Właśnie się
    Zgłoszony przez aliman29 na marca 26, 2016 at 01:46.

    Świetna babeczka. Właśnie się studzi !!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pięknie dziękuję za
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 25, 2016 at 19:04.

    Pięknie dziękuję za gwiazdeczki

    bardzo ładnie do babki pasują

    prawie jak rodzynki

     

    Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra babka.
    Zgłoszony przez Sylwia24 na marca 25, 2016 at 17:26.

    Bardzo dobra babka. Koniecznie z rodzynkami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sasia napisał: baba rewelacja
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 25, 2016 at 09:55.

    sasia

    baba rewelacja urosla jak dzika  Glasses

    Przedziwna moc jest w tym przepisie

    aż sie serce raduje jak babka pieknie sie formuje

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • baba rewelacja urosla jak
    Zgłoszony przez sasia na marca 25, 2016 at 09:53.

    baba rewelacja urosla jak dzika  Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Malgosia1405 napisał: Bardzo
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 24, 2016 at 21:19.

    Malgosia1405

    Bardzo dziękuję za ten przepis. Bardzo udana, wzbogaciłam ją o kandyzowane skórki owoców oraz rodzynki. Będzie świetna na ten przedwielkanocny czas tmrc_emoticons.-)

    Ja uwielbiam z żurawiną i rodzynkami wcześniej przepołowionymi i namoczonymi w rumie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za ten
    Zgłoszony przez Malgosia1405 na marca 24, 2016 at 20:37.

    Bardzo dziękuję za ten przepis. Bardzo udana, wzbogaciłam ją o kandyzowane skórki owoców oraz rodzynki. Będzie świetna na ten przedwielkanocny czas tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A tak wyrosła w automacie do
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 24, 2016 at 09:32.

    A tak wyrosła w automacie do wypieku chleba

    wysokość w "kłębie" 17 cm 

     

    [[wysiwyg_imageupload:2602:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za pozytywną
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 23, 2016 at 16:52.

    Bardzo dziękuję za pozytywną ocenę tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka pyszna ,szybko się robi
    Zgłoszony przez szumakuł na marca 23, 2016 at 16:26.

    Babka pyszna ,szybko się robi ,powtórka w święta .Dziękuję za przepis ,polecam niezdecydowanym. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER! Znika bardzo szybko.
    Zgłoszony przez Asiak1 na marca 22, 2016 at 15:18.

    SUPER! Znika bardzo szybko. Piekłam w ubiegłym roku z przepisu umieszczonego przez gabi49 jako wariant z różowym lukrem. Jest super. W tym roku mam już zamówienia na 4 sztuki bo jest pyszna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Widać że Wielkanoc blisko bo
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 21, 2016 at 09:01.

    Widać że Wielkanoc blisko

    bo babki drozdżowe mają wzięcie.

    1 Forme mozna wysmarować margaryną i obsypać bulką tartą

    nie trzeba babki niczym smarować

    ta babka naprawde rośnie(ja robię w formie silikonowej  efekt na zdjeciu)

    wiec można zastosowac wazelkie formy i blaszki.

    Odnośnie temperatury pieczenia

    ciasto po wyrobieniu i przelaniu do formy wkładamy do pieca 

    nastawiamy temperaturę na 40 stopni i dalej według planu

    w piecu juz jest ponad 20 stopni bo srednio taka temperatura jest w kuchni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaka średnica blaszki ma być
    Zgłoszony przez jowita1980 na marca 20, 2016 at 22:33.

    Jaka średnica blaszki ma być do tego wypieku, bo nie wiem czy nie powinnam podwoić ilości

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rozumiem, że wkładam do
    Zgłoszony przez Netka na marca 20, 2016 at 21:26.

    Rozumiem, że wkładam do piekarnika zimnego ( 40 st.) na te 20 min, a potem podany czas liczę od momentu nagrzania się piekarnika do podanych temperatur ? tmrc_emoticons.~ W sumie babka piecze się dobrze ponad godzinę ? Czy smaruje się czymś foremkę ? z góry dziękuję za odpowiedź  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nic dodać nic
    Zgłoszony przez mikulina na marca 20, 2016 at 15:36.

    Nic dodać nic ująć...

    rewelacyjna!  Love

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, ciasto
    Zgłoszony przez lasAnia na marca 20, 2016 at 11:19.

    Super przepis, ciasto pyszne,szybkie. 

    Wyrosła pięknie  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciesze sie, ze smakowalo, ale
    Zgłoszony przez stokrotka121 na marca 20, 2016 at 10:43.

    ciesze sie, ze smakowalo, ale dlaczego w takim razie dajesz tylko 1 gwiazdke??? Mysle ze to przez pomylke, bo taki przepis zasluguje na *****

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Babka ogromna. Mąż
    Zgłoszony przez Kasia2000 na marca 20, 2016 at 08:59.

    Rewelacja. Babka ogromna. Mąż obawiał się, że opadnie. A tu nic Takiego sie nie stało. Jakiś naprawdę super przepis. Dziś goście bedą testować. Dziękuje. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczna i prosta w
    Zgłoszony przez fidelio na marca 20, 2016 at 07:20.

    bardzo smaczna i prosta w wykonaniu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dokonałem wypieku w automacie
    Zgłoszony przez Vigosz na marca 19, 2016 at 18:36.

    dokonałem wypieku w automacie do chleba

    wraz z rodzynkami i żurawiną zamoczoną w rumie

    Babka urosła do 17cm

    następnym razem zmniejszę ilośc składników

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis testowałam juz
    Zgłoszony przez monika81 na marca 19, 2016 at 17:44.

    Przepis testowałam juz wielokrotnie zawsze wychodzi i polecam, dobrze komponuje sie z otarta skórka z cytryny lub pomarańczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Meluzyna napisał:  Super
    Zgłoszony przez Vigosz na stycznia 4, 2016 at 17:31.

    Meluzyna

     Super łatwa, super szybka! Polecam. Cooking 7

    bardzo mi miło że babeczkę szybko i pysznie się zrobił

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Super łatwa, super szybka!
    Zgłoszony przez Meluzyna na stycznia 4, 2016 at 16:13.

     Super łatwa, super szybka! Polecam. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • życzę tylko takich łatwych
    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 24, 2015 at 12:28.

    życzę tylko takich łatwych przepisów smacznych świąt

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Łatwa, zawsze wychodzi.
    Zgłoszony przez agapasieczna na grudnia 23, 2015 at 22:08.

    Łatwa, zawsze wychodzi. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • babka fantastyczna,expresowA
    Zgłoszony przez viola309 na listopada 28, 2015 at 11:54.

    babka fantastyczna,expresowA  i smaczna.zagości na stałe w mojej kuchni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •