Składniki
0 porcja/porcje/porcji
lukier
- 100 g cukru
- 15 g soku z cytryny, (lub wody)
ciasto
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g margaryny (lub masła), pokrojonej na kawałki
- 1 szczypty soli
- 4 jaja kurze
- 1 cytryna, wyszorowana i sparzona
-
6
1h 0min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Cytrynę trzemy na tarce, odstawiamy. Włączamy piekarnik na 180oC.
2. Do suchego naczynia miksującego zakładamy motylek i wkładamy 4 białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy pianę przez około 2,5-3 min/Obr.3-4. Ubite białka przekładamy do innego naczynia.
3. Do naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki margarynę, ucieramy 30-40s/Obr.5. Gdy potrzeba w trakcie zgarniamy ciasto kopystka ze ścianek naczynia. Dodajemy cukier, ucieramy 45s/Obr.5. Dalej ucieramy 2 min/Obr.5 dodając powoli żółtka. 30 sekund przed końcem dodajemy startą cytrynę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy 30s/Obr.5. Do ciasta wkładamy pianę z białek, mieszamy kopystką następnie na obrotach wstecznych około 20s/
Obr. 3.
4. Przekładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem dużej formy na babkę lub małych foremek do muffinków. Babkę pieczemy 40 minut, babeczki 30.
5. Przygotowywujemy lukier. Cukier wkładamy do czystego naczynia, mielimy 15s/Obr.10. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy 20s/Obr. 3-4. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.
ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzFajny przepis, babka wyszła super, dodałam...
Fajny przepis, babka wyszła super, dodałam około 100 g cukru, jak dla mnie poziom słodkości w sam raz, na cukrze trzcinowym, polecam
Pyszna cytrynowa babka. Pięknie urosła....
Pyszna cytrynowa babka. Pięknie urosła. Następnym razem dam mniej cukru. Trochę zmodyfikowalam. Po dodaniu przesianej mąki- zmniejszylam obroty 40s/ obr 3. Piekłam 1 godzinę w temperaturze 150 stopni.
Lukier z przepisu nie wyszedł ( sok został przy ostrzach) lepiej wymieszać cukier puder w miseczce z sokiem z cytryny.
Robię drugi raz i drugi raz pójdzie do kosza. Mi...
Robię drugi raz i drugi raz pójdzie do kosza. Mi nie wychodzi. A przepis ... beznadziejnie napisany.
Ile z tego przepisu daje Muffinek???
Ile z tego przepisu daje Muffinek???
Babka jest rewelacyjna. pachnie w całym domu...
Babka jest rewelacyjna.
pachnie w całym domu 🙂
Babka wyszła pyszna polecam zniknęła w...
Babka wyszła pyszna polecam zniknęła w sekundzie👌
Bardzo pyyyyszna i pięknie wyrosła. Super...
Bardzo pyyyyszna i pięknie wyrosła. Super pyszna, dziękuję
Dziękuję za przepis
Babeczki są super, miękkie, nie sa suche....
Babeczki są super, miękkie, nie sa suche. Jedynie co to za duzo cukru dla mnie i triche za duzo masła, bo było wyczuwalne. Następnym razem dam ciut mniej tych składników. Aha zamiast cytryny dalam ekstrat waniliowy.
Wszystkim smakuje i zawsze się udaje.
Wszystkim smakuje i zawsze się udaje.
Babka rewelacja
Babka rewelacja
musi byc w takiej blaszce??
musi byc w takiej blaszce??
Upieklam babke wedlug przepisu dla mnie osobiscie...
Upieklam babke wedlug przepisu, dla mnie osobiscie byla za sucha i za scisla. Sorry
Zrobiam na Wielkanoc do tej pory miaam inny...
Zrobiłam na Wielkanoc, do tej pory miałam inny przepis, wyszła dobra, choć troszkę sucha, dałam suszoną skórkę cytrynową i aromat cytrynowy.
Przy takich babkach obawiam się zakalca, tutaj ku mojej radości-nie było go
Ja nie rozumiem, w którym momencie...
Ja nie rozumiem, w którym momencie ściągam motylek? Przecież motylka można używać do obrotów 4 a tutaj wszędzie jest 5.
Zrobiłam Wyszła świetna Polecam
Zrobiłam
Wyszła świetna
Polecam
Sprawna napisał:...
Oczywiście z motylkiem, nożami ciasto się nie ubije raczej
Sprawna napisał:...
Tak jak podane jest w przepisie - 180 stopni.
czy motylek wyciągam po ubiciu piany czy dalej...
czy motylek wyciągam po ubiciu piany czy dalej ucieram ciasto z założonym motylkiem?
w ilu stopniach należy ją pięć?
w ilu stopniach należy ją pięć?
Rrrrrety, ale leciutka i pyszna Dałam mniej...
Rrrrrety, ale leciutka i pyszna
Dałam mniej curku (nierafinowany demerara) - 190 g, ale nadal dla mnie za słodka, więc następnym razem będzie 150 i może pomieszam z inną mąką
Moja pierwsza babka w życiu
Babka , Babunia, Babeczka Wspaniała.!!!...
Babka , Babunia, Babeczka Wspaniała.!!! pół godziny temu zmarnowałam 6 jajek nie wpominając już o innych produktach ,bo zachciało mi się innego przepisu,, jednak nie poddałam się i zaliczyłam Zwycięstwo piekąc to CUDO, czyli BABKĘ CYTRYNOWĄ,polecam wszystkim na otarcie łez po stratach wszelakich, to ciasto złagodzi każdy ból .
Babka super, ale dodaję zdecydowanie mniej cukru...
Babka super, ale dodaję zdecydowanie mniej cukru (70 dkg) i jest rewelacyjna.
Piekła w podłużne blasze 35
Piekła w podłużne blasze 35 min. Wyszła przepyszna! Polecam!!
Pychotka! Udaje się bez
Pychotka! Udaje się bez wysiłku za każdym razem! Polecam!
pychotka
pychotka
babka super, puszysta i bez
babka super, puszysta i bez zakalca. Co dla mnie najważniejsze nie czuć proszku do pieczenia. Muszę tylko nad lukrem popracować
bo mi nie wyszedł.
Babka super puszysta i
Babka super puszysta i delikatna !!! I najważniejsze bez zakalca! Przepis super jeszcze nie raz zagości
Baba super:-) mialam zamiar
Baba super
mialam zamiar polać ją lukrem jak wystygnie, ale rodzina zjadła 3/4 zanim zdążyła ostygnąć
stwierdzili, że nie będą tak dlugo czekać
Bardzo dobry przepis, pieke
Bardzo dobry przepis, pieke jako mufinki i jako babkę ale teraz do mufinek dodam konfitury ,może nie malinowej bo nie ma ale innej .Pozdrawiam
Zrobiłam w formie mufinek i
Zrobiłam w formie mufinek i wyszły rewelacyjnie
Przepis trochę zmieniłam i urozamiciłam - nie miałam cytryny, więc musiałam dodać olejek cytrynowy, a w środek mufinek dodałam po pół łyżeczki konfitury malinowej. Wyszło mi 15 przpysznych mufinek. Polecam
Robiłam już wiele razy tą
Robiłam już wiele razy tą babkę. Zawsze wychodzi idealnie. Polecam
Bardzo smaczna babka.
Bardzo smaczna babka.
Witam tak dobrej babki
Witam tak dobrej babki jeszcze nie jadłam
.To już mój przepis 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
zrobiłam małe babeczki do
zrobiłam małe babeczki do pracy ,
świetny przepis
polecam wszystkim 
Zrobiłam babe do pracy
Zrobiłam babe do pracy
wyszła pyszna
polecam wszystkim 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dodałam do wypróbowania
Dodałam do wypróbowania
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
A ja bardzo lubię jak lukier
A ja bardzo lubię jak lukier wsiąknie w ciasto, zwłaszcza jak babka mi się lekko przypiecze, to lukier niweluje gorzkawy smak
Upiekłam dzisiaj w ramach
Upiekłam dzisiaj w ramach wypròbowywania przepisów na babki wielkanocne. Bardzo smaczna
Następnym razem będę jednak polewać lukrem babkę wystudzoną, bo lukier spływał po ciepłej babce i trochę wsiąkał do środka 
Pyszna babka też wiszę ja
Pyszna babka też wiszę ja do ulubionych .Proszę o inne ciekawe przepisy Pozdrawiam Krystyna
Krystyna
Babka przepyszna! Dzis
Babka przepyszna! Dzis tesciowie sie nia u nas zachwycaja
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
ja dodałam skórkę z całej
ja dodałam skórkę z całej cytryny i sok z połowy, piekłam ją już kilkakrotnie i za każdym razem zachwyca.
Jeśli cytryna ma cienką
Jeśli cytryna ma cienką skórkę to mozna dodac całą. Jęsli cytryna ma duzo bialego miąższu pod skórką to lepiej wykorzystac tylko skórkę i sok, bo ta biała warstwa powoduje gorzki smak.
Do ścierania cytryny uzywam
Do ścierania cytryny uzywam tarki z drobnymi oczkami, jak do parmezanu czy bułki tartej.
A na jakich oczkach ścierać
A na jakich oczkach ścierać cytrynę?
czy dodajemy tylko starta
czy dodajemy tylko starta skórke z cutryny czy całą cytrynę
Babeczki są przepyszne
Babeczki są przepyszne
Polecam przepis 
Bardzo pyszna i łatwa
Bardzo pyszna i łatwa babka!!!! POLECAM
joaren
Dodane do wypròbowania
Dodane do wypròbowania
Wszystko, co slodkie, moje

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
