3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka cytrynowa lub babeczki cytrynowe


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

lukier

  • 100 g cukru
  • 15 g soku z cytryny, (lub wody)

ciasto

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny (lub masła), pokrojonej na kawałki
  • 1 szczypty soli
  • 4 jaja kurze
  • 1 cytryna, wyszorowana i sparzona
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1. Cytrynę trzemy na tarce, odstawiamy. Włączamy piekarnik na 180oC.


    2. Do suchego naczynia miksującego zakładamy motylek i  wkładamy 4 białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy pianę przez około 2,5-3 min/Obr.3-4. Ubite białka przekładamy do innego naczynia.


    3. Do naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki margarynę, ucieramy 30-40s/Obr.5. Gdy potrzeba w trakcie zgarniamy ciasto kopystka ze ścianek naczynia. Dodajemy cukier, ucieramy 45s/Obr.5. Dalej ucieramy 2 min/Obr.5 dodając powoli żółtka. 30 sekund przed końcem dodajemy startą cytrynę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy 30s/Obr.5. Do ciasta wkładamy pianę z białek, mieszamy kopystką następnie na obrotach wstecznych około 20s/WsteczneObr. 3.


    4. Przekładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem dużej formy na babkę lub małych foremek do muffinków. Babkę pieczemy 40 minut, babeczki 30.


    5. Przygotowywujemy lukier. Cukier wkładamy do czystego naczynia, mielimy 15s/Obr.10. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy 20s/Obr. 3-4. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.


     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Fajny przepis, babka wyszła super, dodałam...

    Zgłoszony przez korneliar na kwietnia 12, 2020 at 19:04.

    Fajny przepis, babka wyszła super, dodałam około 100 g cukru, jak dla mnie poziom słodkości w sam raz, na cukrze trzcinowym, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna cytrynowa babka. Pięknie urosła....

    Zgłoszony przez anii7 na kwietnia 12, 2020 at 15:49.

    Pyszna cytrynowa babka. Pięknie urosła. Następnym razem dam mniej cukru. Trochę zmodyfikowalam. Po dodaniu przesianej mąki- zmniejszylam obroty 40s/ obr 3. Piekłam 1 godzinę w temperaturze 150 stopni.
    Lukier z przepisu nie wyszedł ( sok został przy ostrzach) lepiej wymieszać cukier puder w miseczce z sokiem z cytryny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię drugi raz i drugi raz pójdzie do kosza. Mi...

    Zgłoszony przez Agulica na kwietnia 11, 2020 at 10:32.

    Robię drugi raz i drugi raz pójdzie do kosza. Mi nie wychodzi. A przepis ... beznadziejnie napisany.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile z tego przepisu daje Muffinek???

    Zgłoszony przez paulina16 na kwietnia 10, 2020 at 20:12.

    Ile z tego przepisu daje Muffinek???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka jest rewelacyjna. pachnie w całym domu...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 8, 2020 at 23:07.

    Babka jest rewelacyjna. Smile pachnie w całym domu 🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka wyszła pyszna polecam zniknęła w...

    Zgłoszony przez kejth na maja 1, 2019 at 21:41.

    Babka wyszła pyszna polecam zniknęła w sekundzie👌

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyyyyszna i pięknie wyrosła. Super...

    Zgłoszony przez Fredka Phi Phi na marca 29, 2018 at 10:48.

    Bardzo pyyyyszna i pięknie wyrosła. Super pyszna, dziękuję tmrc_emoticons.-)
    Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babeczki są super, miękkie, nie sa suche....

    Zgłoszony przez marta1405 na marca 29, 2018 at 10:04.

    Babeczki są super, miękkie, nie sa suche. Jedynie co to za duzo cukru dla mnie i triche za duzo masła, bo było wyczuwalne. Następnym razem dam ciut mniej tych składników. Aha zamiast cytryny dalam ekstrat waniliowy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystkim smakuje i zawsze się udaje.

    Zgłoszony przez gosiacom na listopada 12, 2017 at 15:23.

    Wszystkim smakuje i zawsze się udaje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka rewelacja

    Zgłoszony przez Agnieszka28 na sierpnia 18, 2017 at 11:31.

    Babka rewelacja Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • musi byc w takiej blaszce??

    Zgłoszony przez anetawilczewska na lipca 26, 2017 at 19:12.

    musi byc w takiej blaszce??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upieklam babke wedlug przepisu dla mnie osobiscie...

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na maja 4, 2017 at 08:28.

    Upieklam babke wedlug przepisu, dla mnie osobiscie byla za sucha i za scisla. Sorry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiam na Wielkanoc do tej pory miaam inny...

    Zgłoszony przez aqnieszka na maja 2, 2017 at 20:52.

    Zrobiłam na Wielkanoc, do tej pory miałam inny przepis, wyszła dobra, choć troszkę sucha, dałam suszoną skórkę cytrynową i aromat cytrynowy.
    Przy takich babkach obawiam się zakalca, tutaj ku mojej radości-nie było go

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja nie rozumiem, w którym momencie...

    Zgłoszony przez kocia_melodia na kwietnia 15, 2017 at 15:23.

    Ja nie rozumiem, w którym momencie ściągam motylek? Przecież motylka można używać do obrotów 4 a tutaj wszędzie jest 5.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam Wyszła świetna Polecam

    Zgłoszony przez Miiriam na kwietnia 14, 2017 at 20:07.

    Zrobiłam tmrc_emoticons.) Wyszła świetna tmrc_emoticons.) Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprawna napisał:...

    Zgłoszony przez izis_79 na kwietnia 7, 2017 at 10:31.

    Sprawna napisał:
    czy motylek wyciągam po ubiciu piany czy dalej ucieram ciasto z założonym motylkiem?

    Oczywiście z motylkiem, nożami ciasto się nie ubije raczej tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprawna napisał:...

    Zgłoszony przez izis_79 na kwietnia 7, 2017 at 10:29.

    Sprawna napisał:
    w ilu stopniach należy ją pięć?

    Tak jak podane jest w przepisie - 180 stopni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy motylek wyciągam po ubiciu piany czy dalej...

    Zgłoszony przez Sprawna na kwietnia 7, 2017 at 10:23.

    czy motylek wyciągam po ubiciu piany czy dalej ucieram ciasto z założonym motylkiem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w ilu stopniach należy ją pięć?

    Zgłoszony przez Sprawna na kwietnia 7, 2017 at 09:27.

    w ilu stopniach należy ją pięć?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rrrrrety, ale leciutka i pyszna Dałam mniej...

    Zgłoszony przez izis_79 na stycznia 30, 2017 at 13:16.

    Rrrrrety, ale leciutka i pyszna tmrc_emoticons.) Dałam mniej curku (nierafinowany demerara) - 190 g, ale nadal dla mnie za słodka, więc następnym razem będzie 150 i może pomieszam z inną mąką tmrc_emoticons.) Moja pierwsza babka w życiu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka , Babunia, Babeczka Wspaniała.!!!...

    Zgłoszony przez lubieczat na grudnia 14, 2016 at 21:40.

    Babka , Babunia, Babeczka Wspaniała.!!! pół godziny temu zmarnowałam 6 jajek nie wpominając już o innych produktach ,bo zachciało mi się innego przepisu,, jednak nie poddałam się i zaliczyłam Zwycięstwo piekąc to CUDO, czyli BABKĘ CYTRYNOWĄ,polecam wszystkim na otarcie łez po stratach wszelakich, to ciasto złagodzi każdy ból .Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka super, ale dodaję zdecydowanie mniej cukru...

    Zgłoszony przez Kasieńka70 na października 29, 2016 at 17:10.

    Babka super, ale dodaję zdecydowanie mniej cukru (70 dkg) i jest rewelacyjna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekła w podłużne blasze 35

    Zgłoszony przez GosiaGabrysia na września 27, 2016 at 12:25.

    Piekła w podłużne blasze 35 min. Wyszła przepyszna! Polecam!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka! Udaje się bez

    Zgłoszony przez omd_jola na lipca 31, 2016 at 19:27.

    Pychotka! Udaje się bez wysiłku za każdym razem! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka

    Zgłoszony przez JOLWIT na kwietnia 1, 2016 at 22:02.

    pychotka Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • babka super, puszysta i bez

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na grudnia 11, 2015 at 21:22.

    babka super, puszysta i bez zakalca. Co dla mnie najważniejsze nie czuć proszku do pieczenia. Muszę tylko nad lukrem popracować  tmrc_emoticons.;) bo mi nie wyszedł.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka super puszysta i

    Zgłoszony przez dagis na października 20, 2015 at 12:13.

    Babka super puszysta i delikatna !!! I najważniejsze bez zakalca! Przepis super jeszcze nie raz zagościtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Baba super:-) mialam zamiar

    Zgłoszony przez asylwka na maja 2, 2015 at 19:22.

    Baba supertmrc_emoticons.-) mialam zamiar polać ją lukrem jak wystygnie,  ale rodzina zjadła 3/4 zanim zdążyła ostygnąćtmrc_emoticons.;-) stwierdzili, że nie będą tak dlugo czekaćtmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis, pieke

    Zgłoszony przez broslawa na lutego 9, 2015 at 14:39.

    Bardzo dobry przepis, pieke jako mufinki i jako babkę ale teraz do mufinek dodam konfitury ,może nie malinowej bo nie ma ale innej .Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam w formie mufinek i

    Zgłoszony przez Aneta82 na lutego 9, 2015 at 13:29.

    Zrobiłam w formie mufinek i wyszły rewelacyjnie tmrc_emoticons.) Przepis trochę zmieniłam i urozamiciłam - nie miałam cytryny, więc musiałam dodać olejek cytrynowy, a w środek mufinek dodałam po pół łyżeczki konfitury malinowej. Wyszło mi 15 przpysznych mufinek. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam już wiele razy tą

    Zgłoszony przez agi_i na listopada 4, 2014 at 11:54.

    Robiłam już wiele razy tą babkę. Zawsze wychodzi idealnie. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna babka. 

    Zgłoszony przez kkaldona na kwietnia 22, 2014 at 22:05.

    Bardzo smaczna babka.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam tak dobrej babki

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 22, 2014 at 04:17.

    Witam tak dobrej babki jeszcze nie jadłam tmrc_emoticons.p .To już mój przepis Cooking 7

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam małe babeczki do

    Zgłoszony przez justysia676 na kwietnia 16, 2014 at 20:12.

    zrobiłam małe babeczki do pracy , tmrc_emoticons.D świetny przepis tmrc_emoticons.D  polecam wszystkim   tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam babe do pracy

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 15, 2014 at 11:28.

    Zrobiłam babe do pracy tmrc_emoticons.-) wyszła pyszna tmrc_emoticons.-) polecam wszystkim tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodałam do wypróbowania

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 3, 2014 at 09:42.

    Dodałam do wypróbowania

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja bardzo lubię jak lukier

    Zgłoszony przez gorzka na kwietnia 3, 2014 at 09:06.

    A ja bardzo lubię jak lukier wsiąknie w ciasto, zwłaszcza jak babka mi się lekko przypiecze, to lukier niweluje gorzkawy smak tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam dzisiaj w ramach

    Zgłoszony przez iwonka_sz na marca 26, 2014 at 18:14.

    Upiekłam dzisiaj w ramach wypròbowywania przepisów na babki wielkanocne. Bardzo smaczna tmrc_emoticons.) Następnym razem będę jednak polewać lukrem babkę wystudzoną, bo lukier spływał po ciepłej babce i trochę wsiąkał do środka tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna babka     też wiszę ja

    Zgłoszony przez jagodzianka na listopada 3, 2013 at 18:01.

    Pyszna babka     też wiszę ja do ulubionych .Proszę o  inne ciekawe przepisy  Pozdrawiam  Krystyna

     

    Krystyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka przepyszna! Dzis

    Zgłoszony przez jajciucha na listopada 1, 2013 at 11:38.

    Babka przepyszna! Dzis tesciowie sie nia u nas zachwycaja tmrc_emoticons.-)

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja dodałam skórkę z całej

    Zgłoszony przez karol--ina na maja 1, 2013 at 13:20.

    ja dodałam skórkę z całej cytryny i sok z połowy, piekłam ją już kilkakrotnie i za każdym razem zachwyca. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeśli cytryna ma cienką

    Zgłoszony przez gorzka na marca 23, 2013 at 21:43.

    Jeśli cytryna ma cienką skórkę to mozna dodac całą. Jęsli cytryna ma duzo bialego miąższu pod skórką to lepiej wykorzystac tylko skórkę i sok, bo ta biała warstwa powoduje gorzki smak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do ścierania cytryny uzywam

    Zgłoszony przez gorzka na marca 23, 2013 at 21:41.

    Do ścierania cytryny uzywam tarki z drobnymi oczkami, jak do parmezanu czy bułki tartej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A na jakich oczkach ścierać

    Zgłoszony przez ttk na marca 20, 2013 at 16:43.

    A na jakich oczkach ścierać cytrynę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy dodajemy tylko starta

    Zgłoszony przez hali na marca 18, 2013 at 13:04.

    czy dodajemy tylko starta skórke z cutryny czy całą cytrynę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babeczki są przepyszne

    Zgłoszony przez ilowil na listopada 5, 2012 at 15:27.

    Babeczki są przepyszne tmrc_emoticons.) Polecam przepis tmrc_emoticons.)

    Thickening

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna i łatwa 

    Zgłoszony przez joaren na listopada 4, 2012 at 22:02.

    Bardzo pyszna i łatwa  babka!!!! POLECAM tmrc_emoticons.D

    joaren

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodane do wypròbowania

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 28, 2012 at 21:25.

    Dodane do wypròbowania Big Smile Big Smile  Wszystko, co slodkie, moje tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze