3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babeczki marchewkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 150 g cukier
  • 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g moreli suszonych, bez pestek
  • 2 jajka
  • 1 szczypty soli
  • 100 g oleju
  • 150 g mleka
  • 90 g soku pomarańczowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier

  • 40 g cukru pudru
  • 15 g soku z cytryn
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do wsypać cukier, marchewkę i morele, rozdrobnić 20s/obr.8. Składniki zgarnąć kopystką na dno .
  2. Dodać jajka, sól, olej,mleko, sok, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać 15s/obr.5. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki/muffinki.
  3. Piec 30min w rozgrzanym do 180 stopniach piekarniku (można sprawdzić patyczkiem czy są już dobre). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.
  4. Lukier
  5. W kubeczku ustawionym na pokrywie odmierzyć i wymieszać cukier puder i sok z cytryny. Udekorować lukrem babeczki.
10
11

Porady

Przepis na babeczki nieco zmodyfikowany, z książki "Disney i Thermomix. Magia gotowania." Oryginalna nazwa: Babeczki tygryska. Zdjęcie "oryginału", gdzie zalecano dodanie kakao do polewy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy