3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BABECZKI CZEKOLADOWE +SŁONY KARMEL


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

SŁONY KARMEL

  • 150 g cukru
  • 40 g wody
  • 150 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 125 g masła, solonego,pokrojonego na kawałki

CIASTO

  • 200 g masła, pokrojonego na kawalki,plus dodatkowa ilość do natłuszczeniaforemek
  • 20 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia foremek
  • 200 g gorzkiej czekolady (50% zawartości kakao),pokrojonej na kawwałki
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    SŁONY KARMEL
  1. 1. Do grnka wsypać cukier, dodać wodę, gotować na dość dużym ogniu ok. 9-10 min często miesząc, aż do uzysknia gęstego płynu. Należy uważać, aby karmel się nie przypalił. Garnek zdjąć z kuchenki i dodać śmietanę, energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ponownie umieścić ganek na kuchence, dodać masło i gotować na małym ogniu 2-3 min, aż do całkowitego roztopienia się masła. POwstały karmel przelać do słoika i odstawić.

  2. CIASTO
  3. 2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremki do sufletów   natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.

     

    3. Do naczynia miksującego włożyć czekoldę, rozdrobnić 10s/obr.9. Czekoladę zagarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

     

    4. Dodać masło, podgrzać 3min./50°/obr.2.

     

    5. Założyć motylek. Wymieszać 30 s/obr2 , w tym czasie przez otwórw pokrywie naczynia miksującego dodawać jajka.

     

    6. Dodać cukier puder i mąkę, wymieszać 2min./obr.2. Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek, piec 15-20 min (180°C).

     

    7. Podawać na ciepło z karmelem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

POTRZEBNE AKCESORIA

sloik typu twist

garnek (Ø 30 cm)

8 ceramicznych foremek do sufletów


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pierwszy raz robiłam. Nie wiem dlaczego, ale po...

    Zgłoszony przez Mandy na listopada 16, 2016 at 22:12.

    Pierwszy raz robiłam. Nie wiem dlaczego, ale po wyjęciu z piekarnika opadły tmrc_emoticons.( może za szyybko polałam karmelem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze