


Składniki
Polewa
- 30 g miekkiego masla w kawalkach
- 200 g cukru
- 50 g serka topionego śmietankowego
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- cynamon
Ciasto
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g mąki
- 100 g oleju rzepakowego
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 30 g orzechow wloskich
- 100 g ananas w plastrach, z puszki, w soku
- 250 g marchewki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzac 200°C.
Marchewke wlozyc do
"Blokada naczynia miksującego" , 10sek./obr.8, kopystka zsunac wdol i jeszcze raz rozdrobnic 5sek/obr.8, przelozyc do miski. Ananas i orzechy wlozyc do
"Blokada naczynia miksującego" i 4sek./obr. 4 rozdrobnic i przelozyc do marchewki.
"Blokada naczynia miksującego" umyc. Wlozyc do
"Blokada naczynia miksującego" jajka, cukier i cukier waniliowy ubic 1 min./obr.4, dodac make, olej, proszek do pieczenia i cynamon 1 min./obr.4 wymieszac. Dodac marchewke, orzechy i ananas jeszcze raz wymieszac 30 sek./obr.3
Wlozyc do formy i piec okolo 45 min.
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc cukier 20 sek./obr.10 przelozyc do innego pojemnika.
Maslo wlozyc do
"Blokada naczynia miksującego" i roztopic 3 min./60°C/obr.2. Dodac serek topiony i 3 min./80°C/obr.3. Dodac cukier puder i sok z cytryny i wymieszac na jednolita mase 2 min./80°C/obr.3
Na schlodzone ciasto wysmarowac polewe i posypac cynamonem.
Ciasto
Polewa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre ciasto. Zrobiłam inną polewę: po pół tabliczki czekolady mlecznej i białej z pół MT soku z ananasa (zagotować), również wyszło bardzo smaczne.
Pycha
Witaj. Do tej pory robiłam wiele razy marchewkowe ale wstawiałam w zimny piekarnik.
Joan51
Ciasto jest przepyszne , zaskakujące w smaku , w środku wilgotne , nie spodziewałam się tego co wyszło po upieczeniu , moi goście byli pozytywnie zaskoczeni smakiem . Powinno nazywac sie placek , bo jest raczej cieńkie , tzn zaraz po upieczeniu było wyższe , ale po ostygnięciu opada. Glazura jest bardzo słodka i nadaje całości smaku. Polecam w 100 %. Spróbujcie,bo naprawdę warto.
W Australii jest to serek Philadelfia. Jest to serek ktory stosuje sie do robienia sernikow. Nie jestem pewna czy polski serek topiony to jest to samo.
Pozdrawiam
Maria
O ciekawy przepis i to jeszcze z serkiem topionym
dodaje do przepisów do wypróbowania 
Ohhhh,
ja tez nie mieszkam w polsce. Ja kupilam " Bayernland " -Schmelzkäsezubereitung. (Niemcy). Moze Ci sie uda. Ten serek mozna tez smarowac na chleb. Moze sobie cos znajdziesz...
http://www.lebensmittel.de/?Artikel=92859321&from_page=produktliste&p=artdetails&redir=1
http://www.google.pl/search?q=serek+topiony&hl=de&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=FxcdUNWLGuaA4gSroIHwCQ&sqi=2&ved=0CFcQsAQ&biw=1366&bih=550
Serek topiony smietankowy, taki do gotowania, do sosow. Robilam troche skeptycznie to ciasto, ale jest pyszne, bylam zaskoczona
Mozesz mi podac jakas marke serka, tak dla pewnosci sprawdze na interku serki polskie, zeby sie nie pomylic
? Znajde wtedy dokladny odpowiednik wloski
Dzieki

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Ciasta marchewkowe sa dobre i zawsze sie udaja
. Serek topiony, masz na mysli, np. PHILADELPHIA ??? ... Czy cos w tym rodzaju? Jakie sie dodaje zazwyczaj do cheesecake?

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
