Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 700 g mąki tortowej
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g mleka
- 2 jajka
- 100 g wody
- 70 g cukru
- 70 g oleju
Nadzienie
- 190 gramów cukru trzcinowego
- 120 g Miękkiego masła
- 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
Polewa
- 60 gramów Miękkiego masła
- 120 gramów serka śmietankowego ( np. kanapkowy )
- 100 gramów cukru pudru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
-
6
3h 5min
Czas całkowity 2h 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Wodę, cukier i drożdże włozyć do
"Blokada naczynia miksującego" i na 3 min./37 stopni/ obroty 2 podgrzać. Mleko i 200 g mąki dołożyć dalej 2 min./37 stopni/ obroty2 mieszać. 5 minut zostawić do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki, sól, jajka i olej dołożyć do"Blokada naczynia miksującego" i na 5 min./ interwał
"Ciasto" .
Ciasto wyłożyć do miski, przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. - Nadzienie
Masło włożyć do"Blokada naczynia miksującego" i na 4 min./70 stopni/ obroty 3 roztopić. Cukier i cynamon dołożyć i na 20 sek./ obroty 3 zmieszać następnie wyłożyć.
Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy na wymiar 40 x 50 cm i wysmarować nadzieniem. Potem pokroić na 3-4 cm paski i zawinąć ślimaki, które wkładamy do wysmarowanej masłem formy np. do zapiekanek i pozostawić na kolejne 20 minut.
Piec nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ciasto piec 15- 20 minut. - Polewa
Serek, masło, cukier puder i cukier waniliowy włożyć do"Blokada naczynia miksującego" i na 1 min./ obroty 4 zamieszać.
Tak powstałą masę wylać na upieczone gorące ciasto.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Smacznego !!!!
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSą obłędne. Robię je z lukrem cytrynowym...
Są obłędne. Robię je z lukrem cytrynowym zamiast polewy.
Polecam przepis! zredukowalam tylko ilosc cukuru...
Polecam przepis! zredukowalam tylko ilosc cukuru bo jak dla mnie to zdecydowanie za duzo. Buleczki bardzo smaczne.
robimy je z mamą
robimy je z mamą
Przepyszne😋Dodałam cynamon Cejloński który...
Przepyszne😋Dodałam cynamon Cejloński który jest słodszy w smaku i ma mniejszą zawartość kumaryny.