3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZAKWAS NA ZUREK SLASKI (na bazie wody fermentacyjnej)


Wydrukuj:
4

Składniki

800 g wody, 3 lyzki kopiaste maki zytniej z grubego przemialu, 2-3 zabkow czosnku, ziele angielskie (opcjonalnie), lisc laurowy (opcjonalnie)

  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego wlac wode i wsypac make, Blokada naczynia miksującego ustawic na 3 min./37°C/1Obroty wsteczne Po tym czasie zawartosc przelac do sloika i dodac reszte skladnikow. Odstawic na 2-3 dni. Z gotowego zakwasu ugotowac zurek slaski.

    Drugie zdjecie dotyczy zakwasu chlebowego, po wyrosnieciu wstawilam do lodowki tym samym jest uspiony aby go wzbudzic nalezy dodac troche wody cieplej i wsypac lyzke maki zytniej, ustawic w cieple miejsce, zostanie pobudzony i zakwas bedzie rosl, uzyc do wypiekow.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy