3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Brioszki


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Brioszki

  • 100 gramów masła, (roztopionego i przestudzonego)
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 580 gramów mąki pszennej, typ 480 lub 550 (przesianej)
  • 80 gramów drobnego cukru, lub miodu (lub więcej, gdy chcesz, żeby były słodsze)
  • 220 gramów mleka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 10 gramów cukru waniliowego, OPCJONALNIE
  • 1 żółtko, + trochę mleka do posmarowania brioszek
5

Przygotowanie

  1. 220 g mleka i 4 jajka wyjmij wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
  2. 100 g masła roztop i pozostaw do wystygnięcia.
  3. Przygotuj rozczyn:
    Do naczynia TM wkrusz 30 gramów świeżych drożdży, wsyp 50 gramów mąki (mąkę bierzesz z odmierzonej wcześniej porcji 580 gramów). Dodaj też łyżkę drobnego cukru, czyli około 20 gramów (bierzesz z przygotowanego wcześniej cukru). Wlej 220 g mleka. Podgrzej rozczyn: 3 min / 37°C / obr. 2. Pozostaw na 20 min w zamkniętym naczyniu.
  4. Po tym czasie do rozczynu wsyp resztę przesianej mąki (czyli ok. 530 g), dodaj pół płaskiej łyżeczki soli i wbij 4 jajka. Dodaj 100 g roztopionego i przestudzonego masła oraz pozostałe 60 g cukru. Opcjonalnie możesz dodać 10 g cukru waniliowego. Ustaw: CIASTO / 8 min.
  5. Ciasto po wyrabianiu powinno być gęste i kleić się do ścianek naczynia. Przełóż je do dużej miski, przykryj czystą ściereczką lub folią. Odstaw do wyrastania na ok. 70-80 minut. Wybierz ciepłe miejsce bez przeciągów (może być piekarnik nagrzany do 30°C). Po tym czasie ciasto powinno sporo urosnąć.
  6. Foremkę do ciasta (ok. 25 x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
    Porada: Żeby papier do pieczenia łatwo się układał w foremce, należy go dobrze pomiąć w rękach.
  7. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę/blat. Uformuj kulę i podziel ją na 12 kawałków. Jeśli ciasto będzie za luźne, podsyp troszkę mąki (nie za dużo). Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na kształt kulki. Brioszki układaj w foremce jedna obok drugiej. Przykryj ściereczką bawełnianą, by wyrastały przez około 20 minut.
  8. Nastaw piekarnik na temp. 175°C z opcją pieczenia góra/dół (jeśli chcesz użyć termoobiegu, ustaw na 165°C).
  9. Wyrośnięte brioszki posmaruj z wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  10. Foremkę z bułeczkami umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. Piecz około 25 minut, aż brioszki będą rumiane. Następnie wyjmij je z piekarnika i z foremki.
  11. Brioszki można podawać na słono lub na słodko.
  12. Porada: Jeśli planujesz podawać brioszki na słodko, to możesz zwiększyć ilość cukru i dać go np. o 20-50 gramów więcej. Można też dołożyć do miski garść rodzynek (posiekanych lub namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie lub w mleku).

    Jeśli chcesz poeksperymentować, to możesz przed włożeniem brioszek do pieca posypać je białym lub czarnym sezamem, makiem, czarnuszką, ziołami, kawałkami czekolady, grubym cukrem itp. Możesz też do środka każdej brioszki włożyć jedną lub kilka kostek czekolady albo pralinkę. Brioszki nadziewane konfiturami też są obłędne, jednak ja lubię piec brioszki bez dodatków. Dopiero po upieczeniu smaruję je masłem, dżemem lub innymi dodatkami. Nierzadko zdarza się, że delektuje się delikatnym ciastem brioszek bez żadnych dodatków.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli planujesz podawać brioszki na słodko, to możesz zwiększyć ilość cukru i dać go np. o 20-50 gramów więcej. Można też dołożyć do miski garść rodzynek (posiekanych lub namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie lub w mleku).

Jeśli chcesz poeksperymentować, to możesz przed włożeniem brioszek do pieca posypać je białym lub czarnym sezamem, makiem, czarnuszką, ziołami, kawałkami czekolady, grubym cukrem itp. Możesz też do środka każdej brioszki włożyć jedną lub kilka kostek czekolady albo pralinkę. Brioszki nadziewane konfiturami też są obłędne, jednak ja lubię piec brioszki bez dodatków. Dopiero po upieczeniu smaruję je masłem, dżemem lub innymi dodatkami. Nierzadko zdarza się, że delektuje się delikatnym ciastem brioszek bez żadnych dodatków.

UWAGA! Jeśli masz tylko suszone drożdże instant, to także możesz ich użyć. Teoretycznie nie wymagają przygotowywania z nich rozczynu, ale można to zrobić. Zamiast 30 gramów drożdży świeżych dodajesz około 7 gramów drożdży suszonych instant. Dodajesz je tak samo, jak te świeże i rozcierasz z pozostałymi składnikami. Taki rozczyn potrzebuje około 10 minut, by można go było użyć. Jeśli wolisz dodać suszone drożdże bez przygotowywania rozczynu, to najpierw dobrze je wymieszaj w lekko ciepłym mleku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy