 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 35min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     45 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Jagodzianki.
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 90 g masło, niesolone
- 60 g smalcu
- 30 g oleju
- 150 g cukru trzcinowego, dodatkowo cukier do jagód
- 1 cukier waniliowy, lub 1 łyżka cukru wykonanego w TM
- 60 g drożdży świeżych
- 180 g mleka bez laktozy, lub innego
- 560 g mąki orkiszowej
- 1-2 szczypty soli, drobnej
- 500 g jagód, świeżych lub mrożonych
- maka ziemniaczana
- 1 jajko do posmarowania jagodzianek
- kruszonka
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wkładamy po kolei: jajka + żółtka + masło  + smalec + olej + cukier + cukier waniliowy + drożdże + mleko i podgrzewamy czas 4 min./ tem.40st.C/ obr.4
 2. Następnie dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy czas 3 min./interwał.
 3. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną.
 4. Ciasto wyjąć i rozwałkować na stolnicy grubość 2-3 cm.
 Wykroić krążki ok.45 szt. szklanką lub przyrządem do wykrawania ciastek o średnicy 5 cm.
 5. Każdy krążek uformować i nakładać jagody i 1/2 łyżeczki cukru. Zlepić ciasto w ulubiony kształt.
 6. Gotowe jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
 7. Wstawić do nagrzanego /do 160 st.C/ piekarnika i piec 15 min.
Ciasto.
Porady
Bułeczki wychodzą malutkie, dlatego są bardziej pracochłonne niż duże jagodzianki.
Przepis można wykonać również w TM5
                        Przepis można wykonać również w TM5
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze