3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa Gyros krok po kroku


Wydrukuj:
4

Składniki

Zupa Gyros krok po kroku

  • 600 gramów mięso na gyros (może być karkówka lub łopatka wieprzowa albo pierś drobiowa pokrojona w paski i przyprawiona przyprawą do gyrosa), patrz wskazówki
  • 20 gramów olej rzepakowy
  • papryka ostra, według uznania, zazwyczaj wystarczy jedna pepperoni ze słoika
  • 1 puszek pomidory
  • 150 gramów cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 15 gramów olej rzepakowy
  • 250 gramów pieczarki
  • 250 gramów papryka, czerwona
  • 450 gramów gorąca woda
  • 1 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM, lub 1 kostkę bulionu warzywnego, pokruszoną
  • 100 gramów serek topiony śmietankowy
  • 1 płaskich łyżek oregano lub przyprawa do pizzy
  • 1 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki cukier
  • 160 gramów kukurydza konserwowa, mała puszka, opcjonalnie
  • 150 gramów śmietana, 18% tłuszczu
  • 6
    30h 0min
    Czas całkowity 30h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Zupa Gyros krok po kroku
  1. Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy miskę, odważamy do niej 600 g mięsa na gyros (może być karkówka lub łopatka wieprzowa albo pierś drobiowa pokrojona w paski i przyprawiona przyprawą do gyrosa) oraz 20 g oleju rzepakowego, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  2. Do naczynia miksującego wkładamy papryka ostra w/g uznania Miksowanie5 s/obr. 5
  3. Do naczynia miksującego dodajemy 1 puszka pomidorów bez skóry Miksowanie5 s/obr. 4. Całość przelewamy do innego naczynia.
  4. Do naczynia miksującego wkładamy 150 g cebuli 2 ząbki czosnku Miksowanie5 s/obr. 5
  5. Dodajemy 600 g przyprawionego mięsa na gyros oraz 15 g oleju rzepakowego. Ustawiamy 8 min/Varoma/obr. Mieszanie
  6. Do naczynia dodajemy 250 g pieczarek pokrojonych w grubsze półplasterki, 250 g papryki pokrojonej w grubą kostkę, 450 g gorącej wody, 1 kostka warzywna albo łyżeczka pasty warzywnej zrobionej w TM, 100 g serka topionego śmietankowego, 1-2 łyżki oregano albo przyprawy do pizzy, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, (OPCJONALNIE) mała puszka kukurydzy 160 g i pomidory z papryką ostrą z kroku 3. Ustawiamy 20 min/100°C/obr. Mieszanie
  7. Dodajemy 150 g śmietany 2 min/100°C/obr. Mieszanie
  8. Zupę gyros podawać zaraz po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przy użyciu kurczaka lub indyka, czas gotowania jest wystarczający, przy użyciu szynki wieprzowej, łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej wydłużyć czas gotowania o 5 minut.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy