Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Zupa z batata i czerwonej soczewicy
- 60 gramów cebula, lub szalotka
- 75 gramów morele, suszone, bez pestek
- 450 gramów batata, obranego i pokrojonego na kostki 2cm
- 240 gramów czerwona soczewica, suszona, opłukana
- 1 łyżeczki pasta chili, czerwona
- 1 litry bulion, warzywny lub drobiowy
- 180 gramów mleczko kokosowe
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- kolendra, świeża, opcjonalnie
- 60 gramów granat, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka -
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 60 g cebuli lub szalotki, pokrój na ćwiartki i wsadź do naczynia Thermomix, a następnie
"Miksowanie" 3s/obr.5 - dodaj 75 g suszonych moreli do naczynia Thermomix i
"Miksowanie" 2s/obr.3 - dodaj 450 g surowych babatów, pokrojonych na mniejsze 2cm części
- dodaj 240 g opłukanej czerwonej soczewicy
- dodaj 1-2 łyżeczki czerwonej pasty chilli - dobierz ilość do proferencji
- dodaj 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
"Wolne gotowanie" gotuj przez 30 min/100℃/obr
"Mieszanie" - pozwól zupie ostygnąć przez 10 min/obr.
"Mieszanie" - dodaj 180g mleczka kokosowego
"Miksowanie" 45s/obr.6 - dodaj sól i pieprz do smaku (wedle preferencji)
"Miksowanie" 5s/obr.3 - możesz podawać z dodatkiem owoców granata i kolendry
Porady
pokrój bataty w małe kawałki - krem będzie delikatniejszy
zupa świetnie smakuje bez dodatków
można przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnym opakowaniu
podczas odgrzewania - delikatnie przemieszać
zupa świetnie smakuje bez dodatków
można przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnym opakowaniu
podczas odgrzewania - delikatnie przemieszać
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dlaTM 31
-
Przepis jest tworzony dlaTM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze