 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 35min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     45 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Jagodzianki.
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 90 g masła, niesolonego
- 60 g smalcu
- 30 g oleju
- 150 g cukru trzcinowego, dodatkowo trochę do jagód
- 1 cukier waniliowy, lub 1 łyżka zrobionego w TM
- 60 g świeżych drożdży
- 180 g mleka bez laktozy
- 560 g mąki orkiszowej
- 1-2 szczypty soli, drobnej
- 500 g jagód, świeżych, lub mrożonych
- mąka ziemniaczana do posypania jagód
- dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek
- kruszonka do posypania jagodzianek
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć po kolei: jajka + żółtka + masło + smalec + olej + cukier + drożdże + mleko.
 Podgrzewacz 4 min/50 st.C/obr.4
 2. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać 3 min/interwał.
 3. Ciasto wyjąć na stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3cm.
 Wyciąć szklanką /lub foremką do wycinania ciastek/ krążki o śr.5 cm ok 45 sztuk .
 4. Jagody wsypać do miseczki, opruszyć mąką ziemniaczaną.
 5. Każdy krążek rozgnieść na płasko i nakładać 1 łyżeczkę przygotowanych jagód oraz pół łyżeczki cukru.
 Bułeczki zlepiamy, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką./przepis w książce "Radość gotowania"/
 6.Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
 do 160 st.C i pieczemy 15 min.
 Wyjmujemy i Smacznego.
Ciasto.
Porady
Jagodzianki są malutkie, tak jak na zdjęciu.
Są bardziej pracochłonneniż duże jagodzianki.
Przepis może być wykonany w TM5
                        Są bardziej pracochłonneniż duże jagodzianki.
Przepis może być wykonany w TM5
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze