 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                13min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 13min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     500 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 05/03/18
                            
                zmieniono dnia: 05/03/18
                    Składniki
Pyszny chleb pełnoziarnisty
- 500 gramów mąka pszenna pełnoziarnista, Typ 1750
- 2 Płatki owsiane, (Górskie) szklanki
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 1,5 łyżki siemienia lnianego
- 1 czubate łyżeczki sól
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 50 gramów drożdże świeże
- 480 gramów woda, Woda letnia - bardzo ważne
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Wsypujemy do  "Blokada naczynia miksującego"  wszystkie składniki sypkie "Blokada naczynia miksującego"  wszystkie składniki sypkie
 2. Ustawiamy "Obroty wsteczne"  i mieszamy obr.3 | 2 min gdzie podczas mieszania dodajemy pokruszone drożdże. "Obroty wsteczne"  i mieszamy obr.3 | 2 min gdzie podczas mieszania dodajemy pokruszone drożdże.
 3.Po wymieszaniu dodajemy wodę, należy pamiętać aby była letnia, ustawiamy "Ciasto"  2,5 min "Ciasto"  2,5 min
 4.W czasie wyrabiania ciasta ustawiamy piekarnik na 170st. z włączonym termoobiegiem.
 5. Po wyrobieniu ciasta dajemy mu około 5 min na odpoczęli w naczyniu.
 6. Po nagrzaniu piekarnika znów ustawiamy "Ciasto"  tym razem na 3 min. "Ciasto"  tym razem na 3 min.
 7.Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej margaryną. UWAGA ciasto będzie się kleić, należy zwilżyć dłonie lub kopystkę.
 8. Pieczemy 60 min, połowa tego czasu z termoobiegiem i połowa bez. Termoobieg włączamy na początku pieczenia
Chlebek pełnoziarnisty
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze