3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Lasagne Pascala :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

Wariant Lasagne Pascala :-)

  • 12 płatów makaronu lasagne, niegotowanych
  • 2 kulki mozzarelli, lub 3 opak. mozzareli w kuleczkach
  • 1 słoiki suszonych pomidorów
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszek pomidorów bez skórki
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżki przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczki rozmaryn, suszony
  • 1 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczek bazylia, suszona
  • 40 g masła
  • 500 g mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki gałka muszkatołowa, mielona
  • 150 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz, mielony
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego wkładamy ser żółty i rozdrabniamy 10 sek, obr. 8. Przekładamy do miseczki.

    Do naczynia Blokada naczynia miksującego wkładamy pokrojony w kostke filet i mielimy 10 sek, obr. 6.

    Przekładamy mięso na patelnię i podsmażamy z przyprawami do kurczaka.
    Do naczynia Blokada naczynia miksującego wkładamy cebule i czosnek i rozdrabniamy 10 sek, obr 5. Zgarniamy kopystką ze ścianek i dodajemy pomidory z puszki, suszoną bazylię i rozmaryn, sól, pieprz, zioła prowansalskie i gotujemy 10 min/ 90 st/ obr. 2.

    Następnie dodajemy mięso z patelni i gotujemy dalej ok. 5 minut. Gotowy sos boloński przekładamy do osobnej miski. Naczynie myjemy i wycieramy.

    Do naczynia Blokada naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy masło i mąkę, i gotujemy sos beszamelowy 10 min/ 100 st/ obr.3.
    Pod koniec gotowania wsypujemy sól i pieprz oraz gałkę.

    Mozzarellę kroimy w plasterki, pomidory suszone w paseczki.

    Do naczynia żaroodpornego (najlepiej w kształcie prostokąta) wykładamy 1/3 sosu bolońskiego i 4 płaty lasagne, następnie 1/3 sosu beszamelowego, 1/2 pomidorów i 1/2 mozzarelli,
    nastepnie
    1/3 sosu bolońskiego, 4 płaty lasagne, 1/3 sosu beszamelowego, 1/2 pomidorów i 1/2 mozzarelli,
    nastepnie
    1/3 sosu bolońskiego i 4 płaty lasagne i na koniec 1/3 sosu beszamelowego i ser żółty.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st.) i zapiekamy 25 minut bez przykrycia. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na ok. 20 minut.

    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy