3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

SURÓWKE

  • 20 g soli drobnej
  • 1 papryka żółta, pokrojona na kawałki
  • 120 g octu jabłkowego, lub winnego
  • 80 g cukru
  • 3-4 szczypty pieprzu
  • 1 papryka czerwona, pokrojona na kawałki
  • 2 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1000 g kapusty bialej, pokrojonej na kawałki
  • 120 g wody mineralnej niegazowanej
  • 100 g oleju lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Closed lid wlożyć 1/3 kapusty, rozdrobnić  12sek/obr.4. Przełożyć do innego naczynia (miseczki) . Czynność powtarzać z pozostała kapusta.

    2. Do Closed lid  włożyć cebulki, rozdrobnić 3sek/obr.5 , zgarnać na dno naczynia

    3. Dodać paprykę, rozdrobnić 4 sek/obr.4

    4. Dodać wodę mineralna, ocet, cukier, sól, pieprz i, kminek i olej, wymieszać 10 sek/Counter-clockwise operation/obr.3

    5. Otrzymanym sosem polać kapustę i dikładnie wymieszać łdrewniana łyżka.

    6. Surówkę włożyć do lodówki na 3-4 dni, każdego dnia mieszajac łyżka drewniana. Oczywiście można już jeść.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis pochodzi z ksiażki "Lekka kuchnia". Zrobiłam, mam na kilka dni. Co dzień jest lepsza , a ponieważ jest sezon na młoda kapustę, to okazja , aby ja zrobić. Zdjęcie jest mojej surówki.     S M A C Z N E G O !!!!!![[wysiwyg_imageupload:127:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo dobra suróweczka,

    Zgłoszony przez piechosiae na sierpnia 19, 2016 at 08:28.

    bardzo dobra suróweczka, dodaję marchew a zamiast octu cytrynkę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie nic specjalnego,

    Zgłoszony przez Magda341 na maja 27, 2016 at 18:49.

    Jak dla mnie nic specjalnego, zbyt duzo tych plynnych skladnikow, surowka nadaje sie bardziej do sloikow. Kwestia gustu... ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna surowka ! Zrobilam ja

    Zgłoszony przez doris-07 na kwietnia 3, 2016 at 12:08.

    Pyszna surowka ! Zrobilam ja dzisiaj pierwszy raz ! Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra surówka i można

    Zgłoszony przez AngelinaK na października 11, 2015 at 17:58.

    Bardzo dobra surówka i można ją dowolnie modyfikować tmrc_emoticons.) Ja np. robię z dodatkiem marchewki tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę powiedzieć,że

    Zgłoszony przez agacicha na marca 26, 2015 at 11:25.

    Muszę powiedzieć,że przepyszna surówka. Ja jednak dałam ocet jabłkowy bo nie miałam innego i użyłam jego 95g, jak dla mnie było ciut za kwaśne ale dodałam jeszcze kapusty tak ok. 350 g, 250 g marchewki (nie miałam zółtej papryki), jedną średnią pietruszkę, ok 35 g pora i dodałam na koniec natkępietruszki i koperek. Jak dla mnie surówka na 6 tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna surówka, po

    Zgłoszony przez Halinab na lipca 10, 2014 at 12:08.

    Bardzo smaczna surówka, po wystawieniu na stół prawie natychmiast pozostała pusta miska. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ta surówka doskonale nadaje

    Zgłoszony przez gabi49 na września 7, 2013 at 23:04.

    Ta surówka doskonale nadaje się na zimową sałatkę do słoiczków. Po prostu wkładamy ją ciasno do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanyym do 180 st. C. przez 15 minut. Potem wyjmujmy z piekarnika stawiamy do góry dnem, żeby wieczka "złapały". Polecam, jest świetna Ten wariant "wyszedł" mi przypadkiem bo zrobiłam jej dużo i nie miałam miejsca w lodówce do przechowywania.  tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu, to zdjęcie jest

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 11, 2013 at 13:40.

    Gabrysiu, to zdjęcie jest moje  Big Smile  Z przepisu na szpinakową roladę: http://www.przepisownia.pl/przepisy/szpinakowa-rolada-marylki/447813

    było właśnie we wskazówkach a teraz go nie ma  tmrc_emoticons.~  Przywędrowało do Ciebie   tmrc_emoticons.;)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem skąd się wzięło to

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 10, 2013 at 09:03.

    Nie wiem skąd się wzięło to zdjęcie z półmiskiem pod "Wskazówkami". To nie jet moje, chyba się "zawieruszyło" podczas wprowadzania nowej wersji przepisowni. Nie wiem jak je "wyciąć". tmrc_emoticons.~

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu, dzięki za świetne rady. 

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 10, 2013 at 08:59.

    Alu, dzięki za świetne rady.  Big Smile O  przyprawie "majeranek +kminek" nie wiedziałam i skrzętnie zastosuję. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, pyszka! Z octem

    Zgłoszony przez jajciucha na sierpnia 9, 2013 at 11:44.

    Zrobiłam, pyszka! Z octem balsamicznym wyszło extra! Szybko i zdrowo.

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu - ja zamiast cukru

    Zgłoszony przez kokolidek na lipca 5, 2013 at 22:05.

    Gabrysiu - ja zamiast cukru daję kilka kropel stewii, często zamiast octu - sok z cytryny, a zamiast kminku - przyprawę polską, czyli zmielony kminek z majerankiem w stosunku 1:1, gdyż wzajemnie znoszą swój smak i zapach (nie lubię ani kminku, ani majeranku)

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DBardzo dobruchna jet ta

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 5, 2013 at 19:18.

    tmrc_emoticons.DBardzo dobruchna jet ta surówka tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabi suróweczka pyszna

    Zgłoszony przez Anna500 na lipca 5, 2013 at 19:12.

    Gabi suróweczka pyszna tmrc_emoticons.D zjedliśmy całą w jeden dzień tmrc_emoticons.D ale jest nas kilka głodnych brzuszków to poszło tmrc_emoticons.) polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kupilam wczoraj duuuuzo

    Zgłoszony przez magi1 na lipca 1, 2013 at 11:57.

    Kupilam wczoraj duuuuzo kapustki na ryneczku, bedzie bigosik i zrobie suroweczke tmrc_emoticons.D dzieki Gabrysiu za przepis tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu dziękuję za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na czerwca 29, 2013 at 00:02.

    Love Gabrysiu dziękuję za przepis,na pewno wykorzystam,uwielbiam surówki Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DDodane do

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 28, 2013 at 16:29.

    tmrc_emoticons.DDodane do wypróbowania.Dzięki Gabi za przepis tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze