Składniki
8 porcja/porcje/porcji
SURÓWKE
- 20 g soli drobnej
- 1 papryka żółta, pokrojona na kawałki
- 120 g octu jabłkowego, lub winnego
- 80 g cukru
- 3-4 szczypty pieprzu
- 1 papryka czerwona, pokrojona na kawałki
- 2 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 1000 g kapusty bialej, pokrojonej na kawałki
- 120 g wody mineralnej niegazowanej
- 100 g oleju lub oliwy
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlożyć 1/3 kapusty, rozdrobnić 12sek/obr.4. Przełożyć do innego naczynia (miseczki) . Czynność powtarzać z pozostała kapusta.
2. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulki, rozdrobnić 3sek/obr.5 , zgarnać na dno naczynia
3. Dodać paprykę, rozdrobnić 4 sek/obr.4
4. Dodać wodę mineralna, ocet, cukier, sól, pieprz i, kminek i olej, wymieszać 10 sek/
"Obroty wsteczne" /obr.3
5. Otrzymanym sosem polać kapustę i dikładnie wymieszać łdrewniana łyżka.
6. Surówkę włożyć do lodówki na 3-4 dni, każdego dnia mieszajac łyżka drewniana. Oczywiście można już jeść.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis pochodzi z ksiażki "Lekka kuchnia". Zrobiłam, mam na kilka dni. Co dzień jest lepsza , a ponieważ jest sezon na młoda kapustę, to okazja , aby ja zrobić. Zdjęcie jest mojej surówki. S M A C Z N E G O !!!!!![[wysiwyg_imageupload:127:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbardzo dobra suróweczka,
bardzo dobra suróweczka, dodaję marchew a zamiast octu cytrynkę
Jak dla mnie nic specjalnego,
Jak dla mnie nic specjalnego, zbyt duzo tych plynnych skladnikow, surowka nadaje sie bardziej do sloikow. Kwestia gustu... ☺
Pyszna surowka ! Zrobilam ja
Pyszna surowka ! Zrobilam ja dzisiaj pierwszy raz ! Polecam !
Bardzo dobra surówka i można
Bardzo dobra surówka i można ją dowolnie modyfikować
Ja np. robię z dodatkiem marchewki 
Muszę powiedzieć,że
Muszę powiedzieć,że przepyszna surówka. Ja jednak dałam ocet jabłkowy bo nie miałam innego i użyłam jego 95g, jak dla mnie było ciut za kwaśne ale dodałam jeszcze kapusty tak ok. 350 g, 250 g marchewki (nie miałam zółtej papryki), jedną średnią pietruszkę, ok 35 g pora i dodałam na koniec natkępietruszki i koperek. Jak dla mnie surówka na 6
Bardzo smaczna surówka, po
Bardzo smaczna surówka, po wystawieniu na stół prawie natychmiast pozostała pusta miska.
Ta surówka doskonale nadaje
Ta surówka doskonale nadaje się na zimową sałatkę do słoiczków. Po prostu wkładamy ją ciasno do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanyym do 180 st. C. przez 15 minut. Potem wyjmujmy z piekarnika stawiamy do góry dnem, żeby wieczka "złapały". Polecam, jest świetna Ten wariant "wyszedł" mi przypadkiem bo zrobiłam jej dużo i nie miałam miejsca w lodówce do przechowywania.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, to zdjęcie jest
Gabrysiu, to zdjęcie jest moje
Z przepisu na szpinakową roladę: http://www.przepisownia.pl/przepisy/szpinakowa-rolada-marylki/447813
było właśnie we wskazówkach a teraz go nie ma
Przywędrowało do Ciebie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nie wiem skąd się wzięło to
Nie wiem skąd się wzięło to zdjęcie z półmiskiem pod "Wskazówkami". To nie jet moje, chyba się "zawieruszyło" podczas wprowadzania nowej wersji przepisowni. Nie wiem jak je "wyciąć".
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Alu, dzięki za świetne rady.
Alu, dzięki za świetne rady.
O przyprawie "majeranek +kminek" nie wiedziałam i skrzętnie zastosuję. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Zrobiłam, pyszka! Z octem
Zrobiłam, pyszka! Z octem balsamicznym wyszło extra! Szybko i zdrowo.
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Gabrysiu - ja zamiast cukru
Gabrysiu - ja zamiast cukru daję kilka kropel stewii, często zamiast octu - sok z cytryny, a zamiast kminku - przyprawę polską, czyli zmielony kminek z majerankiem w stosunku 1:1, gdyż wzajemnie znoszą swój smak i zapach (nie lubię ani kminku, ani majeranku)
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
:DBardzo dobruchna jet ta
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Gabi suróweczka pyszna
Gabi suróweczka pyszna
zjedliśmy całą w jeden dzień
ale jest nas kilka głodnych brzuszków to poszło
polecam 
Kupilam wczoraj duuuuzo
Kupilam wczoraj duuuuzo kapustki na ryneczku, bedzie bigosik i zrobie suroweczke
dzieki Gabrysiu za przepis 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrysiu dziękuję za
:DDodane do
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.