3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PATE MED FISK – PATE RYBNE (przystawka albo drugie danie)


Wydrukuj:
4

Składniki

Pate

  • 500 g łosoś, filet
  • 200 g dorsz, filet
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 1 szczypty pieprz cayenne, mielony, opcjonalnie
  • 2 łyżki maka ziemniaczana
  • 3 jajka
  • 300 g śmietana kremówka 36%
  • 3 łyżki koperku, świeżego, posiekanego
  • 1 łyżki masła, do smarowania formy

Sos kawiorowy

  • 100 g majonez, można wykonać w TM
  • 300 g śmietana 22%
  • 2 łyżeczki kawior czerwony, najlepszy z sielawy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • sok z cytryny, do smaku
  • 1 pęczka koperku
  • 6
    2h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Pate
  1. Dodaj do naczynia filet pokrojony na 3-4 cm kawałki, rozdrobnij 15s/obr. 5, przełóż do innego naczynia
  2. Wszystkie pozostałe skadniki, oprócz koperku, włóż do naczynia i wymieszaj 10s/obr.6
  3. Do naczynia dodaj pozostałe składniki (koper, łosoś) i delikatnie wymieszaj 10s/obr. 4
  4. Rozgrzej piekarnik do 175 C. Przygotuj podłużną foremkę o długości 25 cm x 10 cm , która mieści 1,5 litra ciasta. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia a boki formy wysmaruj masłem. Przelej masę do foremki i wyrównaj wierzch. Przykryj formę papierem do pieczenia i piecz w kąpieli wodnej około 60 minut. Foremka powinna być do połowy zanurzona w wodzie. 5 minut przed zakończeniem pieczenia usuń papier. Ostrożnie wyciągnij formę z piekarnika, przesuń nóż wokół krawędzi foremki i odstaw do ostygnięcia.
  5. Sos
  6. Dodaj wszystkie składniki na sos i wymieszaj 6s/obr.4, wstaw sos do lodówki
  7. Delikatnie wyciągnij pate na deskę, usuń papier, a następnie przenieś na talerz. Wierzch pate udekoruj świeżymi gałązkami koperku. Zaserwuj pate z kawałkami cytryny i sosem kawiorowym. Takie pate możesz również zaserwować jako drugie danie z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

w przepisie można zastąpić dorsza innym rodzajem ryby


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy