Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
Pate
- 500 g łosoś, filet
- 200 g dorsz, filet
- 2 łyżeczki soli
- 2 szczypty białego pieprzu
- 1 szczypty pieprz cayenne, mielony, opcjonalnie
- 2 łyżki maka ziemniaczana
- 3 jajka
- 300 g śmietana kremówka 36%
- 3 łyżki koperku, świeżego, posiekanego
- 1 łyżki masła, do smarowania formy
Sos kawiorowy
- 100 g majonez, można wykonać w TM
- 300 g śmietana 22%
- 2 łyżeczki kawior czerwony, najlepszy z sielawy
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty białego pieprzu
- sok z cytryny, do smaku
- 1 pęczka koperku
-
6
2h 15min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Dodaj do naczynia filet pokrojony na 3-4 cm kawałki, rozdrobnij 15s/obr. 5, przełóż do innego naczynia
- Wszystkie pozostałe skadniki, oprócz koperku, włóż do naczynia i wymieszaj 10s/obr.6
- Do naczynia dodaj pozostałe składniki (koper, łosoś) i delikatnie wymieszaj 10s/obr. 4
- Rozgrzej piekarnik do 175 C. Przygotuj podłużną foremkę o długości 25 cm x 10 cm , która mieści 1,5 litra ciasta. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia a boki formy wysmaruj masłem. Przelej masę do foremki i wyrównaj wierzch. Przykryj formę papierem do pieczenia i piecz w kąpieli wodnej około 60 minut. Foremka powinna być do połowy zanurzona w wodzie. 5 minut przed zakończeniem pieczenia usuń papier. Ostrożnie wyciągnij formę z piekarnika, przesuń nóż wokół krawędzi foremki i odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj wszystkie składniki na sos i wymieszaj 6s/obr.4, wstaw sos do lodówki
- Delikatnie wyciągnij pate na deskę, usuń papier, a następnie przenieś na talerz. Wierzch pate udekoruj świeżymi gałązkami koperku. Zaserwuj pate z kawałkami cytryny i sosem kawiorowym. Takie pate możesz również zaserwować jako drugie danie z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Pate
Sos
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
w przepisie można zastąpić dorsza innym rodzajem ryby
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz