3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet wielkanocny z królika


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 350 gmięsa z królika
  • 200 g wątróbki cielęcej, lub wieprzowej
  • 200 gsurowego boczku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g pieczarek
  • 100 g warzyw
  • (cebula, seler, pietruszka)
  • 2 - 3 jajka
  • 50 g czerstwej bułki, (3 krom
  • k0
  • 0,81 wody
  • przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele
  • angielskie, sól, gałka muszkatołowa
  • imbir
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • (masło lub słonina)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.    • Zagotować wodę - czas 7 min, temp. 100 °C, obr. poz. 1.
    • W koszyczku umieścić mięso, boczek, wątróbkę, pieczarki, wa­
    rzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotować - czas
    35 min, temp. Varoma, obr. poz. 1.
    • Duszone mięso z warzywami i pieczarkami przełożyć do
    naczynia, dodać bułkę namoczoną w wywarze powstałym
    z gotowania mięsa (ok. 200 ml wywaru) oraz jajka i przypra­
    wy, zmiksować przy pomocy kopystki - czas 30 s,
    obr. poz. 8 - 9.
    • Pulchną masę przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej
    tłuszczem lub wyłożonej słoniną.
    • Piec w piekarniku do momentu, gdy brzegi pasztetu lekko się
    zarumienia.
    Ostudzić i podawać pokrojony na porcje (dobrze smakuje
    z ostrym sosem).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pasztet zawsze wychodzi podobny, obojetnie z...

    Zgłoszony przez Ludwiczak na stycznia 14, 2017 at 20:24.

    Pasztet zawsze wychodzi podobny, obojetnie z jakiego miesa .

    Jest bardziej suchy lub wilgotny ,zalezy to od ilości wywaru dolanego do masy miesnej.

    Ja nie dodaje tłustych mies tj boczek.

    Podstawą przypraw jest sól pieprz i gałka muszkatałowa i oczywiście majeranek.

    Pieke 1 godzine w temp. 180% na termoobiegu .

    Konsystencja paszetu przed pieczeniem jest raczej żadsza .

    Zawsze pamiętajmy ze soli dodajemy wiecej , po wystygnięciu pasztetu nie czuć jej tak samo jak jest ciepły .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze