3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet w koszulce


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Pasztet

  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 2 liście laurowe
  • soli
  • pieprz
  • 300 g włoszczyzny
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1200 g kurczaka (udka i skrzydełka)

Ciasto - koszulka

  • 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 2 żółtka
  • 150 g Miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Pasztetu
  1.  Mięso kurczaka (3 - 4 nóżki przekrojone na pół + 3 - 4 skrzydełka) wkładamy do naczynia.    Dodajemy kostkę,  przyprawę uniwersalną , listek, ziele i zalewamy wodą do poziomu dwóch litrów na naczyniu. Zamykamy pokrywę.   Na varomę kładziemy łopatkę  pokrojoną na drobne kawałki (2-3 cm) przyprawioną pieprzem i solą, oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler - co lubicie). Gotujemy Varoma/Counter-clockwise operation/Gentle stir setting/czas 40min. Po 30minutach wyjmujemy kurczaka, a łopatkę parujemy jeszcze 10min.   Studzimy mięso. Łopatkę rozdrabniamy z włoszczyzną i 1,5 MT rosołu ok 15s/obr 8-9. Wykładamy. Rozdrabniamy mięso z kurczaka (oddzielone od kości) z 1,5 MT rosołu ok 15s/obr 8-9.

       Dokładamy do kubka rozdrobnioną łopatkę, białka, przyprawiamy do smaku i mieszamy wszystko ok 1min/obr 4

      Przekładamy farsz do innego naczynia i myjemy kubek.

     

  2. Ciasta - koszulki
  3.    Składniki na ciasto wkładamy do naczynia i zagniatamy 2min/Dough mode

       Podzielić ciasto, rozwałkować i większą częścią wylepić spód i boki blaszki. Zapiec w piekarniku 15min 200C. Wystudzić.

       Napełnić pasztetową masą blaszkę z ciastem i przykryć pozostałym ciastem wierzch. Posmarować jajkiem. Piec 1 godz. 200C.

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A gdyby tam trochę wątróbki dodać drobiowej?...

    Zgłoszony przez Dziarskihenk na listopada 6, 2017 at 21:53.

    A gdyby tam trochę wątróbki dodać drobiowej? Jakieś wskazówki, za - przeciw?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, "kubek" to naczynie

    Zgłoszony przez majka.kern na kwietnia 16, 2014 at 22:14.

    Tak, "kubek" to naczynie miksujące Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piękny i w sam raz na święta.

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 13, 2014 at 22:46.

    Piękny i w sam raz na święta. Sadzę, że "kubek" to naczynie miksujące? tmrc_emoticons.;) Dodaję do kolekcji i w przyszłości zrobię. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze