3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paszteciki babeczkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

Pasztet

  • 600 g kurczaka (udka i skrzydełka)
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 150 g włoszczyzny
  • pieprz
  • soli
  • 2 białka
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 kostka bulionu drobiowego

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g Miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • szczpta soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Pasztetu
  1. Mięso kurczaka (3 - 4 nóżki przekrojone na pół + 3 - 4 skrzydełka) wkładamy do naczynia.
       Dodajemy kostkę,  przyprawę uniwersalną , listek, ziele i zalewamy wodą do poziomu dwóch litrów na naczyniu. Zamykamy pokrywę.
       Na varomę kładziemy łopatkę  pokrojoną na drobne kawałki (2-3 cm) przyprawioną pieprzem i solą, oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler - co lubicie). Gotujemy Varoma/Counter-clockwise operation/Gentle stir settingczas 40min. Po ok 30minutach wyjmujemy kurczaka, a łopatkę parujemy jeszcze 10min.
       Studzimy mięso. Łopatkę rozdrabniamy z włoszczyzną i 1,5 MT rosołu ok 15s/obr 8-9. Wykładamy. Rozdrabniamy mięso z kurczaka (oddzielone od kości) z 1,5 MT rosołu ok 15s/obr 8-9.

       Dokładamy do kubka rozdrobnioną łopatkę, białka, przyprawiamy do smaku i mieszamy wszystko ok 1min/obr 4

      Przekładamy farsz do innego naczynia i myjemy kubek.

  2. Ciasta na babeczki
  3.    Składniki na ciasto wkładamy do naczynia i zagniatamy 2min/Dough mode

     Rozwałkować ciasto, wyciąć krążki i wylepić foremki. Zapiec w piekarniku 15-20min 200C. Wystudzić.

       Napełnić pasztetową masą foremki z ciastem i przykryć pozostałym ciastem wierzch. Posmarować jajkiem. Piec ok 40min. 200C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

To jest wariant "Pasztetu u koszulce".


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry przepis jak

    Zgłoszony przez katarzynakry na marca 31, 2016 at 14:46.

    Bardzo dobry przepis jak wykorzystać mięso i włoszczyznę z rosołu.

    Użyłam mąki pełnoziarnistej pszennej i nie piekłąm wstępnie babeczek, tylko od razu w całości. Polecam[[wysiwyg_imageupload:2619:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (No subject)

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 12, 2012 at 18:57.

    tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje za wyjaśnienie

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 6, 2012 at 15:50.

    Dziękuje za wyjaśnienie tmrc_emoticons.) Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko zależy od

    Zgłoszony przez majka.kern na kwietnia 6, 2012 at 11:42.

    Wszystko zależy od piekarnika, ale ja piekę tak jak podałam 20min + 40min. Foremki mam średniej wielkości i przy krótszym czasie pieczenia (10min) ciasto było zakalcowate tmrc_emoticons.( . Proponuję też postawić foremki niżej, aby wierzch babek nie przypiekł się za mocno. Postaram się wstawić zdjęcie spodu po 60min pieczenia - jest złoto brązowy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babeczki wyglądają

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 5, 2012 at 21:50.

    Babeczki wyglądają apetycznie, ale mam wątpliwości co do pieczenia spodu! Spód piecze się 65 minut ( w/g przepisu) a to są małe foremki.Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ładnie wyglądają!    A te

    Zgłoszony przez Yaro na kwietnia 5, 2012 at 21:41.

    Ładnie wyglądają!  Big Smile   A te 40min pieczenia to na zimny, czy ciepły piekarnik?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze