Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto - pasta fillo
- 500 gramów mąki
- 220 gramów wody o temp. pokojowej
- 2 szczypty soli
- 40 gramów oleju z oliwek
Nadzienie
- 500 gramów baklazanòw
- 40 gramów oleju z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sòl, pietruszka
- 250 gramów ricotty lub miekkiego twarozku
- 45 gramów pomidorów suszonych z oleju
- sòl, pieprz, tymianek
I jeszcze
- roztopione maslo do smarowania
-
6
-
7Czas całkowity
-
8Przepis jest tworzony dla
TM 31
Przygotowanie
-
Nadzienie: baklazany oczyscic, pokroic w gruba kostke, wlozyc do durszlaka, posolic, zostawic na 30min, by stracily gorycz. Do
wlozyc czosnek i pietruszke: 5sek / obr 7. Dodac odcisniete baklazany i olej: 15min / 100° /
/ obr
. Nastepnie dodac ricotte, tymianek, sòl, pieprz: 10sek / obr 5.
Ciasto rozwalkowac bardzo cieniutko, na kwadraty 10x10cm. Wszystkie posmarowac roztopionym maslem, foremke tez, z wierzchu. Ukladac po 3 kwadraty na foremce, "tlustym" do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku: 180° / do zrumienienia ( ok 10min, nie przypiec za mocno! ). Uwaga ! - koszyczki piec przez 2-4 min, ustawione " w dòl". 2-4 min potrzeba, by lekko stwardnialy. Nastepnie przekrecamy delikatnie "do gòry", i tak pieczemy do zrumienienia. Zostawiamy do ostygniecia. Napelniamy kremem baklazanowym, dekorujemy pomidorkami, posypujemy pieprzem.
Jesli ktos nie lubi baklazanòw, moze spokojnie zastapic farsz innym.
Ciasto
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDo wypròbowania, kochanie,
Do wypròbowania, kochanie, polecam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
do wypróbowania super
do wypróbowania
super przepis 
Wiosna przyszla na calego
Wiosna przyszla na calego
Kròtki rekaw, wygodne buty, butelka wody w reke, usmiech na twarzy i w rejs, kiedy sie da
Piekna sprawa
Buziaki dziewczyny

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Oj masz racje Haniu, tyle
Oj masz racje Haniu, tyle przepisow do wyprobowania i co jeden to lepszy. Fajny pomysl z tymi koszyczkami. Oczywiscie dodaje do wyprobowania. Pozdrawiam Verciu
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Nie starczy życia do
Nie starczy życia do próbowania wszystkiego.
Dodany do kolekcji i na pewno będzie zrobiony
Vercia wiosna przyszła i masz jeszcze większy zapał do przepisowni.
Buziaczki

Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Polecam Grazynko :) Jesli
Polecam Grazynko
Jesli nie lubisz baklazanòw, bo nie kazdy lubi, zmienisz nadzienie
Aby tylko nie bylo za suche, ani za plynne
Buziaczki

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Verciu, ale pyszności