thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

CUKINIOWE PLACKI WIOLETTA

  • 45 g ogórka, bez gniazd nasiennych pokrojonego na kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli, plus dodatkowo 1 szczypta
  • 300 g cukinii
  • 1/2 ząbek czosnku
  • 90 gjogurtu typu skyr naturalnego lub jogurtu wegańskiego
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 jajka
  • 65-70 g mąki pszennej pełnoziarnistej, tyou 1850-2000 lub mąki żytniej, lub mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczki koperku, świeżego
  • pam do smażenia w spreju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ogórek, dodać 1 szczyptę soli, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć na sitko o drobnych oczkach, odstawić do odsączenia na ok. 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić 6 s/obr. 6. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia na ok. 15 min.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ogórek dokładnie odcisnąć w dłoniach.
  4. Do naczynia miksującego dodać odciśnięty ogórek, jogurt, ocet i 2 szczypty pieprzu, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do miseczki, odstawić do lodówki do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące. Cukinię dokładnie odcisnąć w dłoniach.
  5. Do naczynia miksującego włożyć odciśniętą cukinię, dodać jajko, mąkę, koperek, pozostałe ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, wymieszać 20 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4. Sprawdzić konsystencję masy. Jeżeli będzie za gęsta, dodać 2-3 łyżki wody, wymieszać kolejne 10 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki cukiniowe podawać z sosem tzatziki bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CUKINIOWE PLACKI WIOLETTA

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: