thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 22/01/16
zmieniono dnia: 13/06/16

Składniki

Kluski

  • 3 łyżeczki soli
  • 500 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • 500 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kluski
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek i opróżnić naczynie miksujące.

    2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki i utrzeć 10s/ obr. 4

    3. Dodać mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę soli oraz gałkę muszkatołową, wyrobić 1 min/obr 3. W tym czasie zagotować wodę w  dużym garnku.

    4. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką ziemniaczaną stolnicę, uformować wałek (3-4 cm), pokroić go na 24 równe części. Z każdej części uformować kulkę, następnie lekko ją spłaszczyć ipalcem zorbić wgłębienie.

    5. Do gotującej się wody dodać 2 łyżeczki soli. Kluski gotować przez około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć łyżką cedzakową.

    6. Podawać na gorąco z mięsem i sosem .

Porady

Użyć mączystych ziemniaków.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kluski śląskie z dziurką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?