3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kluski śląskie z dziurką


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kluski

  • 3 łyżeczki soli
  • 500 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • 500 g wody
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Kluski
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek i opróżnić naczynie miksujące.

    2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki i utrzeć 10s/ obr. 4

    3. Dodać mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę soli oraz gałkę muszkatołową, wyrobić 1 min/obr 3. W tym czasie zagotować wodę w  dużym garnku.

    4. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką ziemniaczaną stolnicę, uformować wałek (3-4 cm), pokroić go na 24 równe części. Z każdej części uformować kulkę, następnie lekko ją spłaszczyć ipalcem zorbić wgłębienie.

    5. Do gotującej się wody dodać 2 łyżeczki soli. Kluski gotować przez około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć łyżką cedzakową.

    6. Podawać na gorąco z mięsem i sosem .

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Użyć mączystych ziemniaków.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Lamka:Ale jeżeli nie zmiksujemy ziemniaków ,...

    Zgłoszony przez irena58 na lipca 25, 2017 at 17:28.

    Lamka:Ale jeżeli nie zmiksujemy ziemniaków , tylko włączymy obroty wsteczneCounter-clockwise operation to nie będzie gródek?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smile

    Zgłoszony przez Elziutka na lipca 6, 2017 at 13:56.

    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uyam ziemniakoacutew z ktoacuterych robi kopytka i...

    Zgłoszony przez lubieczat na maja 6, 2017 at 13:22.

    Użyłam ziemniaków z których robię kopytka, i niestety wyszły gumowate, wylądowały w śmietniku, zastanawiam się czy dodanie jajka coś by zmieniło ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super dzikuj za przepis

    Zgłoszony przez wow na kwietnia 18, 2017 at 16:27.

    Super dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ROXANC1A: Jeśli dodałaś kilogramy mąki to...

    Zgłoszony przez Kinia K na kwietnia 4, 2017 at 20:58.

    ROXANC1A: Jeśli dodałaś kilogramy mąki to znaczy, że miałaś złe ziemniaki, muszą być mączne, nie z każdych ziemniaków można robić kluski. W Anglii każda odmiana dedykowana jest innemu przyrządzaniu i ich przeznaczenie opisane jest na opakowaniu, w Polsce musisz się po prostu na nich znać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealne, jestem ich smakoszem, wiem co...

    Zgłoszony przez Kinia K na kwietnia 4, 2017 at 20:53.

    Idealne, jestem ich smakoszem, wiem co mówię tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tragedia....jedyne co nauczylam sie z tego...

    Zgłoszony przez ROXANC1A na lutego 3, 2017 at 18:04.

    Tragedia....jedyne co nauczylam sie z tego przepisu to czytaj najpierw opinie danego przepisu😤 Sama guma!! Musialam dodac kilogramy mąki zeby cos z tego wyszlo, a wyszlo twarde jak kamien bleee

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • miałam kilo wczorajszych ziemniaków....

    Zgłoszony przez Checka707 na stycznia 30, 2017 at 12:34.

    miałam kilo wczorajszych ziemniaków. Powinnam podzielić na pół aby je zmielic, a tak to przerabiałam 40 sekund i zostało kilka grudek.

    Po za tym smak i konsystencja idealne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły super, wprawdzie dodałam jajko,ale to...

    Zgłoszony przez Abata na grudnia 18, 2016 at 15:31.

    Wyszły super, wprawdzie dodałam jajko,ale to chyba bez znaczenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto tak kleiste, że z

    Zgłoszony przez ewela90210 na września 29, 2016 at 07:00.

    Ciasto tak kleiste, że z trudem wyciągnełam je z naczynia. Rzeczywiście bardzo gumowate. Przygotowywałam je z zimnych ziemniaków, a nie z gorących. Nie polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ziemniaki koniecznie

    Zgłoszony przez mewa221 na lipca 7, 2016 at 10:43.

    Ziemniaki koniecznie zimne.Proporcja :3cześci ziemniaków,1 część mąki ziemniaczanej.,łyžeczka soli.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ziemniaki powinny być

    Zgłoszony przez ulka01 na czerwca 14, 2016 at 22:55.

    Ziemniaki powinny być ostudzone.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niezbyt foremne wyszły.

    Zgłoszony przez MiOtss na czerwca 13, 2016 at 22:22.

    Niezbyt foremne wyszły. Ciasto kleiste i trochę gumowate. Poczytam, co mogłabym zmienić, bo w smaku były dobre. Dam sobie jeszcze raz szansę

    Beata

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Słyszałam, że ziemniaki musza

    Zgłoszony przez justyk na czerwca 13, 2016 at 13:32.

    Słyszałam, że ziemniaki musza być koniecznie zimne. Z ciepłych wychodzi guma.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jeszcze jedna porada -  warto

    Zgłoszony przez Lamka na maja 8, 2016 at 16:41.

    jeszcze jedna porada -  warto  do wody do gotowania poza solą dodać  łyżeczkę mąki kartoflanej i zrobi się lekki kisielek i na wrzatek  wrzucić kluseczki .  kluseczki są głatkie i błyszczace.

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • z miksowanych   gotowanych

    Zgłoszony przez Lamka na maja 8, 2016 at 16:36.

    z miksowanych   gotowanych ziemniaków wychodzi guma, dlatego trzeba włączyć obroty wsteczne Counter-clockwise operation i nie bedzie tego efektu. 

    tmrc_emoticons.)

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła guma , ale tez zbyt

    Zgłoszony przez JoBasik na maja 8, 2016 at 16:17.

    Wyszła guma , ale tez zbyt ciepłe ziemniaki były i za dużo maki bo była wodnita masa ale jak ostygło zrobiły sie dobre do formowania niestety wczesniejsza duza dodatkowa porcja maki zrbiła swoje . to był 1 raz w tm coz sprobujemy jeszcze raz moze sie uda  tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ziemniaki mają być

    Zgłoszony przez Mariola751 na maja 1, 2016 at 13:40.

    Czy ziemniaki mają być wystudzone przed zmiksowaniem ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja również nie

    Zgłoszony przez dosiaczek000 na marca 31, 2016 at 15:57.

    Ja również nie polecam 

    wyszła ciapa nie ciasto na kluski

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i klapa  nie polecam

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 21, 2016 at 16:41.

    No i klapa  nie polecam wyszła jakaś gumiasta bryja a ziemniaki specjalnie mączyste kupiłam  tmrc_emoticons.((

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko zależy od użytych

    Zgłoszony przez ulka01 na marca 3, 2016 at 18:50.

    Wszystko zależy od użytych ziemniaków... Muszą być mączyste tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kluseczki zrobione ..pyszne

    Zgłoszony przez Macyszynka na lutego 27, 2016 at 09:31.

    kluseczki zrobione ..pyszne Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety cisto zupelnie nie

    Zgłoszony przez Irena Jolanta na lutego 26, 2016 at 14:40.

    Niestety cisto zupelnie nie wyszlo, bylo kleiste i gumowate...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • My na kluski śląskie mówimy

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 13, 2016 at 15:07.

    My na kluski śląskie mówimy "kluseczki gumiaczki" tmrc_emoticons.;) Przepis polecam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kluski śląskie ulubione danie

    Zgłoszony przez Limonka na lutego 13, 2016 at 14:45.

    Kluski śląskie ulubione danie mojego męża tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zrobiłam. I wyszły

    Zgłoszony przez Paula W. na lutego 12, 2016 at 17:46.

    Dzisiaj zrobiłam. I wyszły gumowate tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze