![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/dcr63p1f-cc431-865941-cfcd2-pz3wi3t2/e08b0cb8-5f02-4553-9cb6-2c47b4c89226/main/kluski-na-surowych-pyrkach.jpg)
- TM 31
Składniki
kluski na surowych pyrkach
- 300 g mąki
- 10 g soli
- 600 g ziemniaki, surowe, obrane, połówki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.obrane ziemniaki i sól wrzuć do naczynia miksujacego 15 sek, obr.8-10.
2.Wprowadź TM na obroty 5 i dosypuj w czasie obrotów mąkę czas 1 min.
3. Zagotuj 3-4 litry osolonej wody w garnku i łyżeczką herbacianą wrzucaj na wrzącą wodę .
4. Po zagotowaniu odlej wodę z kluskami używając koszyczka.
Przepis dostępny: //www.przepisownia.pl/przepisy/boczek-z-cebulk%C4%85/453477
Połowa porcji do klusek i połowa porcji do kapusty.
Przepis dostępny na: //www.przepisownia.pl/node/453479
kluski
okrasa
kapusta z boczkiem
Porady
Przepis " kluski na surowych pyrkach " jest regionalnym przepisem .
Pierwsaze przygotowujesz kapuste , w czasie gdy się gotuje przygotowuje sie składnili na boczek z cebulką i kluski.
Dla niecierpliwych -boczek z cebulka moż na zasmażyć na patelni.
Cały przepis to 25 min. dla kapusty +30 min.dla boczku + 8 min .dla klusek.
Wykonując jedno po drugim w TM łącznie 1 godz. 3 min.
Kapusta otrzymuję pół porcji boczku i kluski druga połowę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ja na 600 g ziemniaków daję 4 łyżki mąki pszennej i 1 łyżeczkę ziemniaczanej
Rewelacja! Proste, szybkie i smaczne!
Kluseczki dobre ale spróbuję następnym razem dać mniej mąki jak dla mnie trochę za dużo![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Kluseczki zrobiłam dzisiaj na obiad, jak dla mnie to trochę za dużo mąki,ciasto wyszło mi gęste (może tak ma być) następnym razem dam 50 g mniej
Kluseczki robi się bardzo szybko i są dobre
Pozdrawiam ![Party Party](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/party.png)
Ten przepis stosuje już prawie rok i zawsze jest niezawodny
zawsze wychodzi i jest przepyszny a nawet moj mąż ostatni spróbował zrobić i wyszło PYSZNE
polecam
To moje ulubione kluski u nas nazywane "szarymi kluskami ".Jak dobrze że już nie muszę ucierać pyrek .
Super przepis !!!
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
pamiętam smak tych klusek z dzieciństwa, mama często je robiła ale wrzucała na mleko ... wypróbujemy ten przepis , dzięki
słuszne pytanie!
Wkradł sie błąd ,kluski są na" surowych pyrkach" , a więc musą być surowe nie gotowane.
przepis jest niezrozumiały
ziemniaki gotowane czy surowe , a może pół na pół bardzo proszę o sprostowanie![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?