3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Napój z rabarbaru - "ala kompot" z jabłkiem i miętą


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Kompot

  • 10 liści mięty, umyte
  • 500 g rabarbaru, umyty nie obierany pokrojony na kawałki
  • 1000 g wody, (około)
  • 130 g cukru, lub mniej
  • 1 jabłko, umyte pokrojone na ćwiartki nie trzeba usuwać gniazd nasiennych
5

Przygotowanie

    Kompot
  1. Przygotowany rabarbar zmiksować 10 s/obr. 6

  2. Gotować 10 min/100 C/obr. 1

  3. Dodać cukier jabłko i liście mięty i zachowując ostrożność zmiksować 1 min/obr. 10

  4. Dodać wody do maksymalnej pojemności i wymieszać 5 s/obr. 6

  5. Tak otrzymany kompot ma nadal wysoką temperaturę (około 60 stopni), w naczyniu miksującym będzie długo stygł, więc warto go przelać do żaroodpornego dzbanka i postawić w miejscu nie dostępnym dla dzieci.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Czy pamiętacie kompot rabarbarowy z dzieciństwa? Bo ja pamiętam! Rabarbaru praktycznie nie da się pozbawić łyka w 100%, te pływające kawałki rabarbaru w kompocie, dla mnie jako dziecka były naprawdę wyzwaniem!TM zakupiliśmy pod koniec zimy i gdy tylko przypomniałem sobie że będzie rabarbar z którego kompotu dzieci nie bardzo chcą pić, wpadłem na pomysł aby go poprostu zmiksować po ugotowaniu!Teraz dzieci mówią mniam!!!Cukru można oczywiście dać mniej o 20-30 gram.

I znów zacytuję "bądźmy kreatywni..." cukier kryształ zastąpmy dowolnym innym, a uzyskamy przepyszna i zdrową porcję napoju dla naszych pociech!!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy