 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
- 300 g cukru / xylitolu / stevii
- 1500 g wody
- 15 liści wiśni
- sok z dwóch cytryn
- 400 g aronii
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- do kielicha wlewamy wodę i sok z cytryn i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy aronię i liście wiśni - gotujemy 21 minut/temperatura 100/obroty 1,5 - 2. za pomocą kopystki wyciągamy koszyczek z owocami (zrobiłam jeszcze z nich dżem  ) i liśćmi wiśni a powstały sok przecedzamy aby był klarowny i czysty (użyłam filtrów do kawy) ) i liśćmi wiśni a powstały sok przecedzamy aby był klarowny i czysty (użyłam filtrów do kawy)- 3. płuczemy kielich i wlewamy przecedzony sok i dodajemy cukier - zgotowujemy: 7 minut/temp.100/obroty 1,5 - 4.wlewamy do butelek/słoików i pasteryzujemy 
Porady
Jeśli chcemy by sok był bardziej esencjonalny proponuję dodać 1000g wody.
Aronia podczas tradycyjnego gotowania przez 10 min. traci aż 50% witaminy C. Zmniejszenie tego czasu do 3-4 min. powoduje ubytek tej witaminy o 26%. Natomiast gotowanie na parze powoduje degradację witaminy C jedynie o 12%. Dlatego powinno się gotować/parować krótko, najlepiej na parze/koszyczku .
Nie należy pozyskiwać soku poprzez zasypanie owoców cukrem, gdyż daje to o wiele gorsze rezultaty.
Liście wiśniowe zebrane wczesną jesienią mają nieco za mało aromatu, trzeba przygotować się do tego latem i zebrać je w wkrótce po zebraniu owoców wiśni i włożyć do zamrażarki aż do czasu zbioru aronii.
Zalety aronii można by długo wymieniać, jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących procesy starzenia oraz zapobiegających chorobom nowotworowym.
O wysokiej zawartości antocyjanów świadczy to, że nawet po stukrotnym rozcieńczeniu sok z aronii zachowuje różową barwę!
Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. Spożywanie przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                        

 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Witam właśnie się przymierzam do robienia soku, czy jest konieczność pasteryzowania słoików z sokiem, jak tak to jak długo?? i czy nie wystarczy odwrócić zakrętką do dołu i zostawić do wystygnięcia pod ręcznikiem??
Samo zdrowie Polecam!
 Polecam!
Soczek zrobiony Prosty i szybki przepis!
 Prosty i szybki przepis!
Witam gdzie znajdę przepis na te nalewke aroniową ?
 gdzie znajdę przepis na te nalewke aroniową ? 
sok pyszny a reszty zrobiłam dżem. zmodyfikowałam troche przepis i zamiast banana dodałam jabłka!pychota!
mam pytanie czy liście wiśni są konieczne ,bo dostałam aronie i przepis wydaje się dobry niewiem czy brak liści dużo zmieni w smaku ?
Dziękuję, soki już leżakują w spiżarni i czekają na swój czas. Nalewka również
Kasianiki, spirytus nalepiej dodać do ostudzonego soku (nie tracimy procentów ), wymieszać, rozlać do butelek i odstawić na wiele miesięcy... Ja nalewkę aroniówkę robię inaczej, postaram się dodać mój przepis w najbliższym czasie by z pewnością się Pani aronia nie zmarnowała
 ), wymieszać, rozlać do butelek i odstawić na wiele miesięcy... Ja nalewkę aroniówkę robię inaczej, postaram się dodać mój przepis w najbliższym czasie by z pewnością się Pani aronia nie zmarnowała  Pozdrawiam!
 Pozdrawiam!
A w którym momencie należy dodać ten spirytus i w jakiej ilości? W tym roku bardzo obrodziła mi aronia i nie chciałabym jej zmarnować, a naleweczkę chętnie bym zrobiła Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Z góry dziękuję za odpowiedź.