Składniki
2 porcja/porcje/porcji
Sos karmelowy
- 60 gramów masła
- 120 gramów śmietany, 36% tłuszczu
- 110 gramów brązowego cukru
- 1 szczypty soli
- 1 płaskiej łyżeczki ekstraktu z wanilii
Bita śmietana
- 100 gramów śmietany, 36% tłuszczu
Kawa
- 340 gramów kawy, zaparzonej
- 115 gramów pełnotłustego mleka
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, brązowy cukier i szczyptę soli.
- Gotować
"Sous-vide" na Varomie,
"Wolne gotowanie" 10 minut,
"Obroty wsteczne" 2.5. Zamiast miarki nałożyć koszyczek.
- Do naczynia miksującego dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać
"Wolne gotowanie" 15 sekund
"Obroty wsteczne" 3
- Powstały sos przelać do innego pojemnika i schłodzić. Umyć naczynie miksujące w trybie "Tłuszcz i karmel". Następnie dokładnie osuszyć
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę. Założyć pokrywę naczynia bez miarki. Wymieszać
"Obroty wsteczne" 3 przez
"Wolne gotowanie" 1 minuta 20 sekund. Zdjąć motylek. Śmietankę przelać do pojemnika.
- Do naczynia miksującego wlać kawę, mleko oraz 30g sosu karmelowego. Nałóż pokrywę z miarką.
- Podgrzej do
"Podgrzewanie" 80 stopni
"Obroty wsteczne" 2, następnie
"Miksowanie" 20sekund.
- Przygotowany napój przelać do dwóch szklanek odpornych na ciepło. Na wierzch nałożyc ubitą śmietankę. Polać odrobiną sosu karmelowego. Podawać na ciepło
Sos karmelowy
Bita śmietana
Kawa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Resztki sosu karmelowego można przechowywać w lodówce zapakowane w pojemniku hermetycznym do 2 tygodni.
Aby utworzyć ozdobny wzór na ściankach szklanek: włożyć po 2 łyżki sosu do każdej ze szklanek a następnie używając łyżki rozprowadzić na ściankach szklanki tuż przed przelaniem kawy.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMaking a cup of Caramel Sauce for breakfast and...
Making a cup of Caramel Sauce for breakfast and relaxing with elastic man is truly wonderful.