3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM I CUKINIĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Pozostałe

  • 250 g łososia świeżego
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 2 łyżki koperku świeżego

Sos

  • 1 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 100 g wody
  • 300 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczki koncent warzyw TM
  • 0,5 cytyny, sok
  • 30 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50 g cebuli

Tagliatelle

  • 250 g makaronu typu tagliatelle
5

Przygotowanie

    Sos
  1. 1. Wstawić wodę z solą na makaron w dużym garnku, bo na koniec wszystkie składniki dania będziemy mieszać niestety "ręcznie", bo makaron w TM się rozpada.

    2. Do Closed lid wrzucamy cebulę i czosnek, 5 sek/obrót 5 i zgarniamy łopatką ze ścianek, dodajemy masło i 3 min/Varoma/obrót 1.

    3. W trakcie smażenia cebulki wykładamy cukinię pokrojoną na cienkie plastry, ok. 2-4mm na górną część Varomy. Płat łososia w całości wykładamy na dnie Varomy.

    4. Do Closed lid dodajemy pozostałe składniki sosu, na naczynie nakładamy Varomę z łososiem i cukinią, gotujemy 20 min/Varoma/obrót 2.

    5. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy jak na opakowaniu. Chodzi o to, aby makaron był ugotowany i gorący zanim TM zakończy pracę.

    6. Jak TM zakończy pracę i makaron jest ugotowany, to odlewamy wodę z makaronu i przekładamy cukinię, łososia i sos do garnka w którym gotował się makaron i delikatnie mieszamy, przy pomocy łopatki, do połączenia się składników. Łosoś powinien się rozpaść na kawałki 1-3 cm.

    7. Ewentualnie posypać koperkiem lub przystroić gałązką kopru, jak kto lubi. SMACZNEGO!!!

  2. Tagliatelle
  3. Ugotować w dużym garnku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ilość makaronu i łososia, czy cukini można zwiększyć lub zmniejszyć według uznania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Danie dobre ale faktycznie jest kilka poważnych...

    Zgłoszony przez Magda0681 na października 16, 2017 at 21:59.

    Danie dobre ale faktycznie jest kilka poważnych niedoróbek w przepisie. Przede wszystkim ten czas robienia ... ja zamiast 20min robiłam z 40. Wówczas juz sos częściowo wyparował i sie przypalił. Wiec radzę poczytać komentarze poniżej. Ja nie przeczytałam 😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis extra....

    Zgłoszony przez bird_song na listopada 21, 2016 at 00:43.

    Przepis extra.

    Fakt ze sos robie osobno Losos i cukinia pozniej.

    Tylko mam pytanie dlaczego sos sie przypala do dna?

    Mam TM5, jedyny minus to to ze lekko sie dno garnka przypala.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre! Zamiast

    Zgłoszony przez AnnaLandtec na sierpnia 26, 2016 at 20:49.

    Bardzo dobre! Zamiast śmietany 30% dałam Ramę 7%.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, po komentarzach widzę,

    Zgłoszony przez MThermo na marca 14, 2016 at 10:13.

    Witam, po komentarzach widzę, że jednak przepis był niedopracowany. Mam nadzieję, że teraz po zmianach będzie mniej kłopotów i wszystkim będzie smakować. Pozdrawiam. Monika. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak doskonały Jednak

    Zgłoszony przez violka72 na marca 11, 2016 at 19:19.

    Smak doskonały tmrc_emoticons.) Jednak mieszając danie w TM zrobiła się się miazga ( tzw. paćka). Następnym razem makaron wymieszam z sosem i łososiem nie w TM, a ręcznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W smaku super. Niestety po 12

    Zgłoszony przez rimbach na lutego 22, 2016 at 14:47.

    W smaku super. Niestety po 12 minutach ani łosoś ani cukinia nie były gotowe waroma dopiero zaczęła się grzać. Wrzuciłam cukinie do sosu a rybę dałam na koszyczek wyżej. I robiłam do skutku. Poponuje zmodyfikować. Wlać do naczynia wodę 1200g i postawić warome. Na dolnym koszyku cukinia na górnym łosoś. 16 min Werona obr 2. Po tym czasie wylać wodę i zrobić sos wystarczy go dac na tyle czasu żeby tylko chwilę się pogotowal. Mam nadzieję że moje sugestie komuś się przydadzą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Cię Ilono, cieszę się,

    Zgłoszony przez MThermo na lutego 3, 2016 at 14:49.

    Witam Cię Ilono, cieszę się, że smakowało i że jakoś sobie poradziłaś z cukinią. Ja też wolę mieszać ręcznie np. w garnku po ugotowanym makaronie, niż w TM. Pozdrawiam. Monika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danie przepyszne. Jedyny

    Zgłoszony przez ilona007 na lutego 3, 2016 at 14:41.

    Danie przepyszne. Jedyny minus to przy użyciu średniej wielkości cukini - po podanym czasie w przepisie u mnie była w dalszym ciągu surowa i musiałam ją wrzucić na patelnię i przesmażyć.

    Potem na patelnię dodałam sos, makaron i tuńczyka i wszystko wymieszałam już na patelni, nie w Tm. Wyszło wyśmienite. Rodzince bardzo smakowało.

    Pocahontas

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze