Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Pozostałe
- 250 g łososia świeżego
- 1 cukinia średniej wielkości
- 2 łyżki koperku świeżego
Sos
- 1 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 100 g wody
- 300 g śmietany 30%
- 1 łyżeczki koncent warzyw TM
- 0,5 cytyny, sok
- 30 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g cebuli
Tagliatelle
- 250 g makaronu typu tagliatelle
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Wstawić wodę z solą na makaron w dużym garnku, bo na koniec wszystkie składniki dania będziemy mieszać niestety "ręcznie", bo makaron w TM się rozpada.
2. Do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę i czosnek, 5 sek/obrót 5 i zgarniamy łopatką ze ścianek, dodajemy masło i 3 min/Varoma/obrót 1.
3. W trakcie smażenia cebulki wykładamy cukinię pokrojoną na cienkie plastry, ok. 2-4mm na górną część Varomy. Płat łososia w całości wykładamy na dnie Varomy.
4. Do
"Blokada naczynia miksującego" dodajemy pozostałe składniki sosu, na naczynie nakładamy Varomę z łososiem i cukinią, gotujemy 20 min/Varoma/obrót 2.
5. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy jak na opakowaniu. Chodzi o to, aby makaron był ugotowany i gorący zanim TM zakończy pracę.
6. Jak TM zakończy pracę i makaron jest ugotowany, to odlewamy wodę z makaronu i przekładamy cukinię, łososia i sos do garnka w którym gotował się makaron i delikatnie mieszamy, przy pomocy łopatki, do połączenia się składników. Łosoś powinien się rozpaść na kawałki 1-3 cm.
7. Ewentualnie posypać koperkiem lub przystroić gałązką kopru, jak kto lubi. SMACZNEGO!!!
Ugotować w dużym garnku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Sos
Tagliatelle
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ilość makaronu i łososia, czy cukini można zwiększyć lub zmniejszyć według uznania.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCześć. Wczoraj robiłam łososia. Wyszedł...
Cześć. Wczoraj robiłam łososia. Wyszedł bardzo dobry. Tylko delikatnie sos sie przypalił, ale nie jestem zdziwiona. Ostatnio jak robiłam sos z cookidoo też był przypalony.
Danie dobre ale faktycznie jest kilka poważnych...
Danie dobre ale faktycznie jest kilka poważnych niedoróbek w przepisie. Przede wszystkim ten czas robienia ... ja zamiast 20min robiłam z 40. Wówczas juz sos częściowo wyparował i sie przypalił. Wiec radzę poczytać komentarze poniżej. Ja nie przeczytałam 😋
Przepis extra....
Przepis extra.
Fakt ze sos robie osobno Losos i cukinia pozniej.
Tylko mam pytanie dlaczego sos sie przypala do dna?
Mam TM5, jedyny minus to to ze lekko sie dno garnka przypala.
Bardzo dobre! Zamiast
Bardzo dobre! Zamiast śmietany 30% dałam Ramę 7%.
Witam, po komentarzach widzę,
Witam, po komentarzach widzę, że jednak przepis był niedopracowany. Mam nadzieję, że teraz po zmianach będzie mniej kłopotów i wszystkim będzie smakować. Pozdrawiam. Monika.
Smak doskonały Jednak
Smak doskonały
Jednak mieszając danie w TM zrobiła się się miazga ( tzw. paćka). Następnym razem makaron wymieszam z sosem i łososiem nie w TM, a ręcznie.
W smaku super. Niestety po 12
W smaku super. Niestety po 12 minutach ani łosoś ani cukinia nie były gotowe waroma dopiero zaczęła się grzać. Wrzuciłam cukinie do sosu a rybę dałam na koszyczek wyżej. I robiłam do skutku. Poponuje zmodyfikować. Wlać do naczynia wodę 1200g i postawić warome. Na dolnym koszyku cukinia na górnym łosoś. 16 min Werona obr 2. Po tym czasie wylać wodę i zrobić sos wystarczy go dac na tyle czasu żeby tylko chwilę się pogotowal. Mam nadzieję że moje sugestie komuś się przydadzą.
Witam Cię Ilono, cieszę się,
Witam Cię Ilono, cieszę się, że smakowało i że jakoś sobie poradziłaś z cukinią. Ja też wolę mieszać ręcznie np. w garnku po ugotowanym makaronie, niż w TM. Pozdrawiam. Monika.
Danie przepyszne. Jedyny
Danie przepyszne. Jedyny minus to przy użyciu średniej wielkości cukini - po podanym czasie w przepisie u mnie była w dalszym ciągu surowa i musiałam ją wrzucić na patelnię i przesmażyć.
Potem na patelnię dodałam sos, makaron i tuńczyka i wszystko wymieszałam już na patelni, nie w Tm. Wyszło wyśmienite. Rodzince bardzo smakowało.
Pocahontas