3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Spaghetti carbonara


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 2 szczypty pieprzu
  • 0,75 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 3 jajka, (ok. 60 g)
  • 20 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 30 g cebuli szalotki
  • 30 gsera pecorino
  • 60 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
  • 1200 g wody
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

    1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan i pecorino, rozdrobnić 10 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
    3. Dodać boczek i oliwę, dusić 5min/Varoma/obr.1, przełożyć do dużego naczynia.
    4. Do naczynia miksującego włożyć jajka, żółtka i starty ser, przyprawić ¼ łyżeczki soli i pieprzem, wymieszać 15s/obr.4, dodać do naczynia z boczkiem. Nie trzeba myć naczynia miksującego.
    5. Do naczynia miksującego wlać wodę i 1/2 łyżeczki soli, gotować 10min/100°C/obr.1.
    6. Włożyć spaghetti przez otwór w pokrywie naczynia miksującego, gotować przez ilość czasu podaną na opakowaniu makaronu/ 100°C/ obr. 1. Dokładnie sprawdzić, czy makaron jest ugotowany „al dente". Odcedzić spaghetti na przystawce Varoma, przełożyć do naczynia z masą jajeczna i boczkiem. Dobrze wymieszać, przyprawić do smaki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszne! Prosty i szybki przepis

    Zgłoszony przez paulinaczarnecka86 na kwietnia 8, 2021 at 16:03.

    Przepyszne! Prosty i szybki przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra carbonara. Oczywiście jest to danie,...

    Zgłoszony przez kom88nek na lutego 11, 2020 at 20:22.

    Bardzo dobra carbonara. Oczywiście jest to danie, do którego nie daje się śmietany! Trzeba pamiętać, że jajka dodate się do gorącego makaronu aby się ścieły i intensywnie miesza. To podstawa prawdziwej carbonary. Łatwy przepis, szybkie wykonanie. Zrobiłam z samym parmezanem bez sera pecorino i ze zwykłą cebulą, bo nie miałam szalotki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fajnie, ale gdzie jest czosnek ?? dla mnie...

    Zgłoszony przez uzamocbut92 na stycznia 3, 2020 at 16:24.

    fajnie, ale gdzie jest czosnek ?? dla mnie carbonara musi mieć DUUUZOOO czosnku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha, choć dość chłodne, warto te jajka...

    Zgłoszony przez ejenajej na listopada 9, 2019 at 19:47.

    pycha, choć dość chłodne, warto te jajka wcześniej rozbierać i mieszać z gorącym makaronem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis

    Zgłoszony przez Wienia17 na października 6, 2019 at 21:35.

    super przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos do Carbonary zawsze jest z surowych jajek ...

    Zgłoszony przez Patka700 na kwietnia 16, 2019 at 12:47.

    Sos do Carbonary zawsze jest z surowych jajek tmrc_emoticons.) dodaje się do gorącego makaronu i intensywnie miesza, wtedy otrzymujemy gęsty sos bez grudek a jajka nie są surowe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • najlepszy

    Zgłoszony przez pyska100 na marca 9, 2019 at 11:32.

    najlepszy tmrc_emoticons.)

    pati Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • RemaS:...

    Zgłoszony przez Sinusoida na maja 24, 2018 at 16:22.

    RemaS:
    Dla mnie to też bleeee... właśnie kombinuję co tu zrobić by się ścieły...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam

    Zgłoszony przez mitukat na marca 23, 2018 at 16:13.

    polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może i dobre.... żonie smakowało... mi w sumie...

    Zgłoszony przez RemaS na marca 12, 2018 at 18:47.

    Może i dobre.... żonie smakowało... mi w sumie też... ale świadomość surowych jajek... ble...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SPRAWDZIŁEM! JESTEM ZADOWOLONY.

    Zgłoszony przez koperek na lutego 28, 2018 at 08:18.

    SPRAWDZIŁEM! JESTEM ZADOWOLONY.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybkie i pyszne. Polecam!!!

    Zgłoszony przez Fredka Phi Phi na października 27, 2017 at 16:23.

    Szybkie i pyszne. Polecam!!!Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ULUBIONE SPAGHETTI MOICH CÓREK

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na września 19, 2017 at 12:13.

    ULUBIONE SPAGHETTI MOICH CÓREKtmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kglazows: wazne zeby makaron byl nadal goracy to...

    Zgłoszony przez kacha81 na marca 30, 2017 at 18:39.

    kglazows: wazne zeby makaron byl nadal goracy to wtedy jajka sie zetna 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne spaghetti, ja dodałam jeszcze...

    Zgłoszony przez karo22 na lutego 28, 2017 at 19:23.

    Bardzo smaczne spaghetti, ja dodałam jeszcze trochę śmietany i więcej pieprzu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sos to surowe jajka???

    Zgłoszony przez kglazows na lutego 14, 2017 at 19:06.

    sos to surowe jajka???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis - polecam

    Zgłoszony przez Asasani na lutego 6, 2017 at 05:44.

    Bardzo dobry przepis - polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakuje nawet niejadkom, polecam

    Zgłoszony przez ola12315 na grudnia 2, 2016 at 20:20.

    Smakuje nawet niejadkom, polecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam serdecznie, pierwszy raz robiłam i...

    Zgłoszony przez Paulina0909 na listopada 25, 2016 at 22:08.

    Polecam serdecznie, pierwszy raz robiłam i jadłam spaghetti carbonara i nawet nie przypuszczalam, że to takie pyszne dane tmrc_emoticons.) Bardzo miło się zaskoczyłam, więc polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam; z jednym

    Zgłoszony przez KarolaD na września 17, 2016 at 14:39.

    Właśnie zrobiłam; z jednym tylko przesadziłam...ze zjedzoną ilością tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepuszne spagetti. Polecam.

    Zgłoszony przez pawbry na sierpnia 2, 2016 at 15:11.

    Przepuszne spagetti. Polecam. Napewno jeszcze nie jeden raz pokaze sie na naszym stole

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam przepis. Jest

    Zgłoszony przez nowy na lipca 8, 2016 at 11:27.

    Wypróbowałam przepis. Jest świetny. Skorzystałam z porady co do zastosowania wstecznych obrotów. I to był strzał w 10. To była pierwsza carbonara w moim wykonaniu i myślę że nie ostatnia. Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, polecam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 15, 2016 at 10:13.

    Super przepis, polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • brawo

    Zgłoszony przez Agola na kwietnia 15, 2016 at 00:00.

    brawo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne i doskonałe, szybko

    Zgłoszony przez gosiuniat na marca 4, 2016 at 10:51.

    pyszne i doskonałe, szybko znika z talerza tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne i szybkie spaghetti 

    Zgłoszony przez agata_77 na stycznia 13, 2016 at 14:38.

    Pyszne i szybkie spaghetti  Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiamy carbonarę w kazdej

    Zgłoszony przez Hania75 na października 27, 2015 at 21:43.

    Uwielbiamy carbonarę w kazdej wersji  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczny przepis, polecam:-)

    Zgłoszony przez sagitarius9 na października 27, 2015 at 21:41.

    Smaczny przepis, polecamtmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis

    Zgłoszony przez biegamzchtmo na sierpnia 15, 2015 at 10:33.

    Bardzo dobry przepis przetestowany kilka razy. Ogólnie pyszności tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis! Danie

    Zgłoszony przez marta6000 na marca 5, 2015 at 21:13.

    Świetny przepis! Danie szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez aliman29 na lutego 7, 2015 at 00:10.

    Pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne - przetestowane w

    Zgłoszony przez norbertj na stycznia 29, 2015 at 18:37.

    Pyszne - przetestowane w wersji penne carbonara - mniam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • to nie jest wloska carbonara

    Zgłoszony przez chef Iza na listopada 9, 2014 at 23:50.

    to nie jest wloska carbonara tylko spolszcony przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiona carbonara miała być

    Zgłoszony przez sylvia89lysa na sierpnia 19, 2014 at 10:28.

    Zrobiona carbonara miała być dla męża do pracy a tu proszę na akcje cała wchłonely dzieci i maź tmrc_emoticons.;) dobrze ze na początku posmakowalam łyżeczkę super przepis polecam i napewno będzie u nas często 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam dzis na kolacje,

    Zgłoszony przez jajciucha na sierpnia 10, 2013 at 20:30.

    Zrobilam dzis na kolacje, pyszka! tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo godna uwaga, bo

    Zgłoszony przez szpula33 na kwietnia 11, 2013 at 18:58.

    Bardzo godna uwaga, bo własnie zastanawiałem się co zrobić z masą jajeczną.. Wydaje mi się, jajka wylane na gorący makaron i zasmażkę dobrze się zetną. Co prawda jeszcze nie wypróbowałem przepisu, ale wkrótce się do niego na pewno przymierzę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W przepisie są 3 całe jajka i

    Zgłoszony przez elabonczak na marca 14, 2013 at 14:15.

    W przepisie są 3 całe jajka i 1 żółtko. Czy nie możnaby było wykorzystać 4 całe jajka? To jedno żółtko jest aż tak ważne? Szkoda trochę białka tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre spaghetti

    Zgłoszony przez bory38654 na października 22, 2012 at 20:16.

    bardzo dobre spaghetti tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • prawdziwa włoska carbonara,

    Zgłoszony przez moniadan na listopada 15, 2011 at 17:50.

    prawdziwa włoska carbonara, polecam,  Farmer Jan dzieki za komentarz  Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W książce kucharskiej

    Zgłoszony przez FarmerJan na maja 28, 2011 at 17:22.

    W książce kucharskiej thermomixa o kuchni włoskiej znajduje sie przepis na carbonarrę z serków topionych.... która nic wspólnego z carbonnarą nie ma! A ta jest doskonała! Idealna! Tak smakuje najprawdziwsza włoska carbonarra! Wszystko idealnie, tak jak powinno być! Jajka świetnie sie scinająi ta przewaga żółtka nad białkami. Z moich uwag, makaron lepiej ugotować osobno, nie wyjmować parmezanu, tylko zrobić na początku sos z jajek. Przelać gszieś indziej. Następnie zasmażkę. Podczas tego powinien się gotować makaron w normalnym garnku. Na końcu zalać masę jajeczną gorącą zasmażką i makaronemz "dwóch stron", żeby jajka sie lekko ścieły bez gotowania. Czyli na zasmażkę, do tm makaron, a na to wlać sos jajeczny. Autorzy nie wzięli pod uwagę, tej zdolności thermomixa do lekkiego wstecznego mieszania i podgrzewania przy tym. W carbonarze to przecież nie zastąpione! Pomieszać makaron z zasmażką i sosem ok 1 min. na wstecznych obrotach, nie większych niż 2.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze