Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 2 szczypty pieprzu
- 0,75 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 3 jajka, (ok. 60 g)
- 20 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 30 g cebuli szalotki
- 30 gsera pecorino
- 60 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
- 1200 g wody
- 350 g makaronu spaghetti
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan i pecorino, rozdrobnić 10 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
- Dodać boczek i oliwę, dusić 5min/Varoma/obr.1, przełożyć do dużego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć jajka, żółtka i starty ser, przyprawić ¼ łyżeczki soli i pieprzem, wymieszać 15s/obr.4, dodać do naczynia z boczkiem. Nie trzeba myć naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i 1/2 łyżeczki soli, gotować 10min/100°C/obr.1.
- Włożyć spaghetti przez otwór w pokrywie naczynia miksującego, gotować przez ilość czasu podaną na opakowaniu makaronu/ 100°C/ obr. 1. Dokładnie sprawdzić, czy makaron jest ugotowany „al dente". Odcedzić spaghetti na przystawce Varoma, przełożyć do naczynia z masą jajeczna i boczkiem. Dobrze wymieszać, przyprawić do smaki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszne! Prosty i szybki przepis
Przepyszne! Prosty i szybki przepis
Bardzo dobra carbonara. Oczywiście jest to danie,...
Bardzo dobra carbonara. Oczywiście jest to danie, do którego nie daje się śmietany! Trzeba pamiętać, że jajka dodate się do gorącego makaronu aby się ścieły i intensywnie miesza. To podstawa prawdziwej carbonary. Łatwy przepis, szybkie wykonanie. Zrobiłam z samym parmezanem bez sera pecorino i ze zwykłą cebulą, bo nie miałam szalotki.
fajnie, ale gdzie jest czosnek ?? dla mnie...
fajnie, ale gdzie jest czosnek ?? dla mnie carbonara musi mieć DUUUZOOO czosnku
pycha, choć dość chłodne, warto te jajka...
pycha, choć dość chłodne, warto te jajka wcześniej rozbierać i mieszać z gorącym makaronem
super przepis
super przepis
Sos do Carbonary zawsze jest z surowych jajek ...
Sos do Carbonary zawsze jest z surowych jajek
dodaje się do gorącego makaronu i intensywnie miesza, wtedy otrzymujemy gęsty sos bez grudek a jajka nie są surowe.
najlepszy
najlepszy
pati
RemaS:...
RemaS:
Dla mnie to też bleeee... właśnie kombinuję co tu zrobić by się ścieły...
polecam
polecam
Może i dobre.... żonie smakowało... mi w sumie...
Może i dobre.... żonie smakowało... mi w sumie też... ale świadomość surowych jajek... ble...
SPRAWDZIŁEM! JESTEM ZADOWOLONY.
SPRAWDZIŁEM! JESTEM ZADOWOLONY.
Szybkie i pyszne. Polecam!!!
Szybkie i pyszne. Polecam!!!
ULUBIONE SPAGHETTI MOICH CÓREK
ULUBIONE SPAGHETTI MOICH CÓREK
kglazows: wazne zeby makaron byl nadal goracy to...
kglazows: wazne zeby makaron byl nadal goracy to wtedy jajka sie zetna 😉
Bardzo smaczne spaghetti, ja dodałam jeszcze...
Bardzo smaczne spaghetti, ja dodałam jeszcze trochę śmietany i więcej pieprzu
sos to surowe jajka???
sos to surowe jajka???
Bardzo dobry przepis - polecam
Bardzo dobry przepis - polecam
Smakuje nawet niejadkom, polecam
Smakuje nawet niejadkom, polecam
Polecam serdecznie, pierwszy raz robiłam i...
Polecam serdecznie, pierwszy raz robiłam i jadłam spaghetti carbonara i nawet nie przypuszczalam, że to takie pyszne dane
Bardzo miło się zaskoczyłam, więc polecam
Właśnie zrobiłam; z jednym
Właśnie zrobiłam; z jednym tylko przesadziłam...ze zjedzoną ilością
Przepuszne spagetti. Polecam.
Przepuszne spagetti. Polecam. Napewno jeszcze nie jeden raz pokaze sie na naszym stole
Wypróbowałam przepis. Jest
Wypróbowałam przepis. Jest świetny. Skorzystałam z porady co do zastosowania wstecznych obrotów. I to był strzał w 10. To była pierwsza carbonara w moim wykonaniu i myślę że nie ostatnia. Pycha
Super przepis, polecam
Super przepis, polecam
brawo
brawo
pyszne i doskonałe, szybko
pyszne i doskonałe, szybko znika z talerza
Pyszne i szybkie spaghetti
Pyszne i szybkie spaghetti
Uwielbiamy carbonarę w kazdej
Uwielbiamy carbonarę w kazdej wersji
Smaczny przepis, polecam:-)
Smaczny przepis, polecam
Bardzo dobry przepis
Bardzo dobry przepis przetestowany kilka razy. Ogólnie pyszności
Świetny przepis! Danie
Świetny przepis! Danie szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne!
Pyszne
Pyszne
Pyszne - przetestowane w
Pyszne - przetestowane w wersji penne carbonara - mniam
to nie jest wloska carbonara
to nie jest wloska carbonara tylko spolszcony przepis
Zrobiona carbonara miała być
Zrobiona carbonara miała być dla męża do pracy a tu proszę na akcje cała wchłonely dzieci i maź
dobrze ze na początku posmakowalam łyżeczkę super przepis polecam i napewno będzie u nas często
Zrobilam dzis na kolacje,
Zrobilam dzis na kolacje, pyszka!

" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Bardzo godna uwaga, bo
Bardzo godna uwaga, bo własnie zastanawiałem się co zrobić z masą jajeczną.. Wydaje mi się, jajka wylane na gorący makaron i zasmażkę dobrze się zetną. Co prawda jeszcze nie wypróbowałem przepisu, ale wkrótce się do niego na pewno przymierzę.
W przepisie są 3 całe jajka i
W przepisie są 3 całe jajka i 1 żółtko. Czy nie możnaby było wykorzystać 4 całe jajka? To jedno żółtko jest aż tak ważne? Szkoda trochę białka
bardzo dobre spaghetti
bardzo dobre spaghetti
prawdziwa włoska carbonara,
prawdziwa włoska carbonara, polecam, Farmer Jan dzieki za komentarz
W książce kucharskiej
W książce kucharskiej thermomixa o kuchni włoskiej znajduje sie przepis na carbonarrę z serków topionych.... która nic wspólnego z carbonnarą nie ma! A ta jest doskonała! Idealna! Tak smakuje najprawdziwsza włoska carbonarra! Wszystko idealnie, tak jak powinno być! Jajka świetnie sie scinająi ta przewaga żółtka nad białkami. Z moich uwag, makaron lepiej ugotować osobno, nie wyjmować parmezanu, tylko zrobić na początku sos z jajek. Przelać gszieś indziej. Następnie zasmażkę. Podczas tego powinien się gotować makaron w normalnym garnku. Na końcu zalać masę jajeczną gorącą zasmażką i makaronemz "dwóch stron", żeby jajka sie lekko ścieły bez gotowania. Czyli na zasmażkę, do tm makaron, a na to wlać sos jajeczny. Autorzy nie wzięli pod uwagę, tej zdolności thermomixa do lekkiego wstecznego mieszania i podgrzewania przy tym. W carbonarze to przecież nie zastąpione! Pomieszać makaron z zasmażką i sosem ok 1 min. na wstecznych obrotach, nie większych niż 2.