3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Spaghetti bolognese


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

ser

  • 60 g ser np gouda

sos bolognese

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy
  • 400 g mięsa mielonego
  • 3 łyżeczki zioła prowansalskie,oregano,bazylia
  • 2 łyżeczki papryka ostra / słodka
  • 200 g wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 puszki Pomidorów krojonych
  • 1 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, najlepiej pudliszki

makaron

  • 500 g makaron
  • 1500 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE
  1. Ser :

    Do naczynia miksującego włożyć ser , pokrojony na kawałki . Rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia.
  2. Sos bolognese :

    1. Cebulę pokroić w ćwiartki , dodać czosnek i zmielić 5s/obr.5

    2. Dodać oliwę i dusić 2,5 min/Varoma/obr. 2

    3. Dodać przyprawy ( za wyjątkiem papryki ) i kostkę rosołową i dusić dalej 1min / Varoma / obr.2

    4. Dodać mięso mielone i dusić 2,5 min/Counter-clockwise operation/Varoma/obr.1

    5. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy , wodę i gotować 7min/Counter-clockwise operation/100 stopni /obr.2
  3. Makaron :

    1. Do naczynia miksujacego wlać 1500 g wody, dodać 2 łyzeczki soli i 5 g oliwy z oliwek, gotować 12 min/100 stopni/obr.1

    2.Przez otwór w pokrywie dodć makaron spaghetti, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100 stopni/ Counter-clockwise operation/obr.1

    3. Gdy cały makaron znajdzie się w naczyniu, zamiast miarki na pokrywę nałozyć koszyszek. Ugotowany makaron odcedzić w przystawce Varoma lub cedzaku i przelać zimną wodą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli ktoś lubi gęsty sos można go odparować jeszcze w garnku, ale sos gęstnieje gdy zczyna stygnąć


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mimo ciapki spoko, mój wybredny szefunio kuchni...

    Zgłoszony przez JuśkaReszczyk na września 30, 2017 at 15:10.

    Mimo ciapki spoko, mój wybredny szefunio kuchni opylił cały talerz 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dodaam chyba jednak razem ze wszystkimi...

    Zgłoszony przez Basia P. na maja 18, 2017 at 21:53.

    Ja dodałam chyba jednak razem ze wszystkimi przyprawami, ale szczerze mowiąc nie mogę sobie teraz przypomnieć tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewela Tylko miso lepiej podsmay na patelni a...

    Zgłoszony przez diCarpio na maja 18, 2017 at 21:47.

    Rewela! Tylko mięso lepiej podsmażyć na patelni, a paprykę dodać razem z pomidorami, wodą itd.
    Super też wychodzi z passatą zamiast pomidorów i koncentratu tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi te wysza ciapka ale i tak pyszny Ale fakt mona...

    Zgłoszony przez Basia P. na maja 11, 2017 at 18:39.

    Mi też wyszła "ciapka", ale i tak pyszny tmrc_emoticons.-) Ale fakt, można przesmażyć mięso osobno, nastepnym razem może tak zrobię i ja.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dużo lepsze będzie jak mięso przesmaży się na...

    Zgłoszony przez gajek87 na stycznia 25, 2017 at 16:58.

    dużo lepsze będzie jak mięso przesmaży się na patelni, bez tego wychodzi taka "ciapka"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kiedy dodajemy paprykę ? Przepis super Polecam ....

    Zgłoszony przez mszagun na stycznia 14, 2017 at 09:11.

    Kiedy dodajemy paprykę ? Przepis super Polecam . Bardzo smaczne danie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze