Składniki
4 porcja/porcje/porcji
RISOTTO Z GRZYBAMI
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 1 pęczek natki pietruszki, tylko liście
- 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pól lub cebuli, przekrojonej na pół
- 40 g oliwy z oliwek extra vergine
- 50 g borowików, suszonych, namoczonych w wodzie (min. 30 minut) i odsączonych lub 250 g borowików, świeżych, pokrojonych na kawałki
- 350 g ryżu do risotto, np. arborio
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 900 g wody, gorącej
- 1 łyżki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki papryki ostrej
- 20 g masła
-
6
1h 5min
Czas całkowity 1h 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć parmezan i pietruszkę, rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3s/obr.5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę i grzyby, dusić 3min/Varoma/
"Obroty wsteczne" /obr.1
Dodać ryż i wino, gotować bez miarki 3min/100'C/
"Obroty wsteczne" /obr.1
Dodać wodę, bulion, sól i paprykę, gotować bez miarki 13-15min/100'C/
"Obroty wsteczne" /obr.1
Dodać masło i parmezan z pietruszką, wymieszać kopystką.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzGotuję po raz pierwszy od wielu lat. Mam...
Gotuję po raz pierwszy od wielu lat. Mam nadzieję, że będzie smakować.
Bardzo smaczne.
Bardzo smaczne.
Właśnie skończyło się gotować i zajadamy....
Właśnie skończyło się gotować i zajadamy. PYCHOTA !!!!
Nawet mój syn, który średnio lubi grzyby, poprosił o dokładkę
fantastyczne risotto!! znika całe.. coś na...
fantastyczne risotto!! znika całe.. coś na szybko, ale i niebanalnie
wpisane na stałe do naszego menu domowego!
Pyszne, robiłam z pieczarkami. Dałam tylko mniej...
Pyszne, robiłam z pieczarkami. Dałam tylko mniej wody (ok.800ml). Cala rodzinka się zajadala!
Rewelacja ! Coś przepysznego...
Rewelacja ! Coś przepysznego
Uwielbiam dania z ryżem. Są bardzo pożywne,...
Uwielbiam dania z ryżem. Są bardzo pożywne, szybko sycą i są bardzo proste w przygotowaniu. Zwykle biorę przepisy z Melvit.pl, ale ten przepis szczególnie mnie zainteresował. Ciekawi mnie tylko, czy wymiana borowików na pieczarki bardzo zmieni smak? Próbował ktoś i może się pochwalić efektami?
Rewelacja. Nawet z pieczarkami. 😋
Rewelacja. Nawet z pieczarkami. 😋
Przepyszne polecam
Przepyszne polecam
Zmodyfikowałam przepis wedlug wlasnych upodoban i...
Zmodyfikowałam przepis wedlug wlasnych upodoban i wyszlo przepyszne. Dodalam kurki, cukinie i kurczaka. Polecam
Muszę wypróbować
Muszę wypróbować
Zrobiłam, danie średnie.
Zrobiłam, danie średnie.
Bardzo dobre danie , pyyyycha🍚❤️
Bardzo dobre danie , pyyyycha🍚❤️
zrobilam wczoraj. przepyszne
zrobilam wczoraj. przepyszne