3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

RISOTTO Z GRZYBAMI


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

RISOTTO Z GRZYBAMI

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 1 pęczek natki pietruszki, tylko liście
  • 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pól lub cebuli, przekrojonej na pół
  • 40 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 50 g borowików, suszonych, namoczonych w wodzie (min. 30 minut) i odsączonych lub 250 g borowików, świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 350 g ryżu do risotto, np. arborio
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 900 g wody, gorącej
  • 1 łyżki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki papryki ostrej
  • 20 g masła
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 1h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego włożyć parmezan i pietruszkę, rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

  2.  Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3s/obr.5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  3.  Dodać oliwę i grzyby, dusić 3min/Varoma/Obroty wsteczne/obr.1

  4.  Dodać ryż i wino, gotować bez miarki 3min/100'C/Obroty wsteczne/obr.1

  5.  Dodać wodę, bulion, sól i paprykę, gotować bez miarki 13-15min/100'C/Obroty wsteczne/obr.1

  6.  Dodać masło i parmezan z pietruszką, wymieszać kopystką.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Gotuję po raz pierwszy od wielu lat. Mam...

    Zgłoszony przez Checka707 na marca 15, 2023 at 14:13.

    Gotuję po raz pierwszy od wielu lat. Mam nadzieję, że będzie smakować.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne.

    Zgłoszony przez radek m na grudnia 2, 2020 at 11:57.

    Bardzo smaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie skończyło się gotować i zajadamy....

    Zgłoszony przez martek_sz na września 6, 2020 at 18:00.

    Właśnie skończyło się gotować i zajadamy. PYCHOTA !!!! Cooking 9 Nawet mój syn, który średnio lubi grzyby, poprosił o dokładkę Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fantastyczne risotto!! znika całe.. coś na...

    Zgłoszony przez aleksandra.cie na października 11, 2019 at 19:20.

    fantastyczne risotto!! znika całe.. coś na szybko, ale i niebanalnietmrc_emoticons.) wpisane na stałe do naszego menu domowego!tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, robiłam z pieczarkami. Dałam tylko mniej...

    Zgłoszony przez ejenajej na grudnia 22, 2018 at 00:59.

    Pyszne, robiłam z pieczarkami. Dałam tylko mniej wody (ok.800ml). Cala rodzinka się zajadala!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja ! Coś przepysznego...

    Zgłoszony przez asia228 na września 14, 2018 at 14:48.

    Rewelacja ! Coś przepysznego
    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam dania z ryżem. Są bardzo pożywne,...

    Zgłoszony przez Magda159 na sierpnia 23, 2018 at 14:33.

    Uwielbiam dania z ryżem. Są bardzo pożywne, szybko sycą i są bardzo proste w przygotowaniu. Zwykle biorę przepisy z Melvit.pl, ale ten przepis szczególnie mnie zainteresował. Ciekawi mnie tylko, czy wymiana borowików na pieczarki bardzo zmieni smak? Próbował ktoś i może się pochwalić efektami? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Nawet z pieczarkami. 😋

    Zgłoszony przez Zuzols na lutego 1, 2018 at 12:53.

    Rewelacja. Nawet z pieczarkami. 😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne polecam

    Zgłoszony przez Doria na października 20, 2017 at 16:38.

    Przepyszne polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zmodyfikowałam przepis wedlug wlasnych upodoban i...

    Zgłoszony przez Karololina na września 4, 2017 at 15:51.

    Zmodyfikowałam przepis wedlug wlasnych upodoban i wyszlo przepyszne. Dodalam kurki, cukinie i kurczaka. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę wypróbować

    Zgłoszony przez Lenuszka na marca 6, 2017 at 19:00.

    Muszę wypróbowaćtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, danie średnie.

    Zgłoszony przez as.brzozowska na grudnia 10, 2016 at 17:11.

    Zrobiłam, danie średnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre danie , pyyyycha🍚❤️

    Zgłoszony przez Klaudia.Krasowska na listopada 11, 2016 at 09:28.

    Bardzo dobre danie , pyyyycha🍚❤️

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobilam wczoraj. przepyszne

    Zgłoszony przez gocha67 na listopada 9, 2016 at 11:56.

    zrobilam wczoraj. przepyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze