Tu jesteś:
4
Składniki
2 osoba/osoby
Perfekcyjny ryż do sushi
- 200 gramów ryżu do sushi
- 1 litry wody
-
6
38min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Ryż do sushi płuczemy: można to zrobić na sitku pod bieżącą wodą, bądź w misce, kilkukrotnie wymieniając wodę, dopóki woda wlana do ryżu przestanie być mętna.
2. Ryż umieszczamy w koszyczku.
3. Do naczynia wlewamy 1 litr wody.
4. Gotujemy: 18min/VAROMA/4"Obroty wsteczne" .
Po zakończeniu ryż przekładamy do naczynia i studzimy.
Ryż wychodzi idealny, zdecydowanie lepszy niż przy tradycyjnym gotowaniu na gazie.
Przepis pochodzi z australijskiej przepisowni.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeżeli potrzebujemy więcej ryżu (200 gram wystarcza na rolki dla 2 osób), czas gotowania i ilość wody pozostawiamy takie same, wystarczy dołożyć ryżu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz