3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Penne z pesto bazyliowym i orzeszkami ziemnymi


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Penne z pesto bazyliowym

Pesto

  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g bazylia, świeża, z łodygami, jedna donica
  • 60 g biała cebula, pokrojona na pół
  • 30 g masła
  • 100 g oliwa z oliwek extra vergine
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 g makaron, suchy, penne lub tagliatelle
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na kuchence ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody (1 łyżeczka soli na litr wody), zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do czystego naczynia dodać 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki 15 s/obr. 10
  3. Dodać 30 g bazyli świeżej, 1/2 łyżeczka soli, 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych 100g oliwy z oliwek, 20 s/obr. 7.
  4. Zawartość naczynia przełożyć do miseczki.
  5. Do naczynia dodać, 60 g cebuli, przekrojonej na pół, 1 ząbek czosnku, 30g masła 5 s/obr. 5
  6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dusić 2 min/120°C/obr. 2
  8. Uduszony czosnek z cebulą przełożyć do miseczki z wcześniej zmiksowana bazylią.
  9. Do naczynia dodać ugotowany makaron oraz gotowe pesto, przelać do naczynia i wymieszać kopystką.
  10. Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo fajny przepis godny spróbowania Miodzio

    Zgłoszony przez Ewusia90 na października 29, 2021 at 11:05.

    Bardzo fajny przepis godny spróbowania tmrc_emoticons.) Miodzio

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze