![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5dxdhv80-9d7d5-560832-f60be-2a7sfccz/65029f57-df30-4896-b52a-953e9b99edae/main/makaron-do-ramen-z-woda-kansui-alkaliczna.jpg)
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
opublikowany: 16/02/21
zmieniono dnia: 16/02/21
Składniki
MAKARON DO RAMEN
- 325 g mąka pszenna
- 150 g woda
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej, pieczona 1h w 120st.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do
"Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, funkcja czajnik 60st.
2.Wsypujemy sól oraz pieczoną sodę(wskazówka) 30sek./3,5obr.
3.Dodajemy mąkę 3min/"Ciasto"
Ciasto o konsystencji grudek wyjmujemy na blat i ugniatamy dłońmi w jedną kulę.
Zawijamy w wilgotną ściereczkę i odstawiamy na 1h w temp.pokojowej.
Rozwałkowujemy na gr 1mm i tniemy w 15cm pasy. oprószamy mąką zwijamy w rulon i tniemy nożem w cienkie paski lub korzystamy z maszynki do makaronu.
Makaron
Porady
KANSUI to woda alkaliczna uzyskuje się ją poprzez dodanie węglanu sodu. W domowych warunkach można uzyskać węglan sodu wyprażając sodę oczyszczoną w piekarniku w płaskim naczyniu. 1 godzina w 120stopniach.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?