3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Kurczak tikka masala z mlekiem kokosowym


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

lista zakupów

  • 2 płaskiej łyżeczki soli
  • 30 g oliwa
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 2 czubate łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 czerwona papryka, świeża
  • 1 cebula
  • 1 puszek mleka kokosowego
  • 400 g pomidorów, z puszki
  • 1 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki, mielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 centymetry laski swieżego imbiru
  • 700 g piersi z kurczaka
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 szczypty chili
  • ryż basmati, lub chlebek naan wcześniej przygotowany wg przepisu TM
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    SOS
  1. 1 cm. laski obranego imbiru, 1 ząbek czosnku, przekrojona na pół cebulę, oraz pokrojoną na 3-4 czesci paprykę, wkładamy do naczynka i miksujemy 7 sek obroty 4-5.

     Nastepnie kopystka zgarniamy na dól naczynka, dolewamy oleju i gotujemy 7 min. obr. 2,  100 stopni.

    Dodajemy puszke pomidorow, ½ łyżeczki cynamonu, 2 lyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki curry, 1 dużą lyżkę garam masala, 1 -2 lyzeczki soli (wg uzania), puszkę mleczka kokosowego, oraz trochę pieprzu i gotujemy 15 min obroty 2, 100 stopni.

    Nastepnie miksujemy sos przez 30 sekund obroty 9.

    Do sosu dodajemy wczesniej przygotowanego kurczaka i gotowac 8 min obroty wsteczne 100 stopni.

    na koniec dosolić wg uznania.

    podawać posypaną świeżą kolendrą

    smacznego!

    polecam podawać z ciepłym chlebkiem naan oraz napojem lassi, przepis w ksiązce TM

  2. przygotowanie kurczaka TIKA MASALA
  3. do Closed lid włożyć 2 cm obranej laski imbiru i 2 ząbki czosnku, zemlec 3s. obroty turbo, zgarnąć kopystką na dół naczynka i czynność powtórzyć do uzyskania drobnej masy

    Kopystką zgarnąć na dól naczynia, dodac 1 lyżeczkę oliwy, 1 lyzeczkę słodkiej mielonej papryki, 1 lyżke garam masala, oraz duza szczypte chili

    Zemlec 10 sek. Obroty 4-5 do uzyskania jednolitej masy.

    Następnie pastę wyjąć z naczynka i panierować w niej pokrojonego na około 2 centymetrowe kawałki kurczaka. Nastepnie kurczaka włożyc do lodowki na kilka godzin, ja marynuję całą noc.

    Zamarynowanego kurczaka ułożyć na przystawce Varoma, do naczynka wlać około 600mll wody i gotować 30 min na parze (varoma). Ewentualnie w celu przyśpieszenia przygotowania przyprawy kurczaka można podsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

podawać z ryżem basmati i/lub chlebkiem naan


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz