Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
5 porcja/porcje/porcji
Tarta z gruszkami, szynką parmeńską i serem Gorgonzola
- 1 płatów cista na tartę, gotowego lub uprzednio przygotowanego w Thermomixie
- 3 gruszki, dość dojrzałe
- 100 g nalewki z orzechów włoskich, może być Soplica lub po prostu whisky, koniak albo brandy
- 125 g sera Gorgonzola, ewentualnie innego sera pleśniowego, np. Lazur lub Roquefort
- 1 jajko
- 200 g śmietany 30%
- 1 szczypty soli
- 1 szczypty pieprzu
- 1 łyżeczki rozmarynu, świeżego lub suszonego
- 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
- 2-3 czubatych łyżek orzechów włoskich, posiekanych
- 1 płaskich łyżeczek margaryny, do wysmarowania naczynia na tartę
-
6
1h 15min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- 1. Czyste naczynie na tartę (ja korzystam z ceramicznej formy, średnica ok. 30 cm) smarujemy margaryną. Następnie nakładamy płat ciasta na tartę tak, aby brzegi wystawały ponad formę.
2. Gruszki kroimy w dość cienkie plastry i zalewany likierem lub innym alkoholem. Ostawiamy na chwilę.
3. Do naczynia miksującego dodajemy ser Gorgonzola, jajko i śmietanę. Całość podgrzewany - 6 min. / 80 st. Celsjusza / obr. 1. Tak przygotowany sos wylewamy na tartę i doprawiamy solą i pieprzem.
4. Gruszki odsączamy i układamy na tarcie.
5. Szynkę parmeńską układamy na tarcie, a następnie całość posypujemy rozmarynem i posiekanymi orzechami włoskimi.
6. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
7. Jak tarta się upiecze odstawiamy na ok. 15-20 minut, po czym możemy śmiało jeść. SMACZNEGO
Tarta z gruszkami, szynką parmeńską i serem Gorgonzola
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Opjonalnie do sosu można dodać odrobinę startego żółtego sera - parmezanu lub innego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzAria: Faktycznie, ja raczej wykorzystuję malutkie...
Aria: Faktycznie, ja raczej wykorzystuję malutkie gruszki. Jeśli są duże, to nawet 1-1,5 gruszki wystarczy.
Mi smakowała, chociaż zmniejszyłabym ilość...
Mi smakowała, chociaż zmniejszyłabym ilość gruszek, bo była trochę za słodka.