3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta z gruszkami, szynką parmeńską i serem Gorgonzola


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Tarta z gruszkami, szynką parmeńską i serem Gorgonzola

  • 1 płatów cista na tartę, gotowego lub uprzednio przygotowanego w Thermomixie
  • 3 gruszki, dość dojrzałe
  • 100 g nalewki z orzechów włoskich, może być Soplica lub po prostu whisky, koniak albo brandy
  • 125 g sera Gorgonzola, ewentualnie innego sera pleśniowego, np. Lazur lub Roquefort
  • 1 jajko
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczki rozmarynu, świeżego lub suszonego
  • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2-3 czubatych łyżek orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 płaskich łyżeczek margaryny, do wysmarowania naczynia na tartę
5

Przygotowanie

    Tarta z gruszkami, szynką parmeńską i serem Gorgonzola
  1. 1. Czyste naczynie na tartę (ja korzystam z ceramicznej formy, średnica ok. 30 cm) smarujemy margaryną. Następnie nakładamy płat ciasta na tartę tak, aby brzegi wystawały ponad formę.



    2. Gruszki kroimy w dość cienkie plastry i zalewany likierem lub innym alkoholem. Ostawiamy na chwilę.



    3. Do naczynia miksującego dodajemy ser Gorgonzola, jajko i śmietanę. Całość podgrzewany - 6 min. / 80 st. Celsjusza / obr. 1. Tak przygotowany sos wylewamy na tartę i doprawiamy solą i pieprzem.



    4. Gruszki odsączamy i układamy na tarcie.



    5. Szynkę parmeńską układamy na tarcie, a następnie całość posypujemy rozmarynem i posiekanymi orzechami włoskimi.



    6. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.



    7. Jak tarta się upiecze odstawiamy na ok. 15-20 minut, po czym możemy śmiało jeść. SMACZNEGO tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Opjonalnie do sosu można dodać odrobinę startego żółtego sera - parmezanu lub innego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Aria: Faktycznie, ja raczej wykorzystuję malutkie...

    Zgłoszony przez ajcyrtap na sierpnia 5, 2017 at 21:01.

    Aria: Faktycznie, ja raczej wykorzystuję malutkie gruszki. Jeśli są duże, to nawet 1-1,5 gruszki wystarczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi smakowała, chociaż zmniejszyłabym ilość...

    Zgłoszony przez Aria na marca 24, 2017 at 10:17.

    Mi smakowała, chociaż zmniejszyłabym ilość gruszek, bo była trochę za słodka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze