3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta z gruszką i serem taleggio


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

sos balsamiczny

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu

nadzienie

  • liście szpinaku sałatkowego
  • orzechy włoskie, połówki
  • 200 gramów sera taleggio ( można użyć sera brie lub camembert)
  • 1 gruszka
  • sól i pieprz
  • 100 gramów kwaśnej śmietany, 18%

ciasto

  • 125 gramów sera (świeżego np. twarogu, serka kremowego)
  • 1/2 łyżeczki soli drobnej
  • 1 jajko kurze
  • 75 gramów masła
  • 150 gramów mąki przennej
  • 6
    35min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym i wyrobić ciasto ok 2 min./obr 6

    Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godzin.

    Formę do tarty nasmarować masłem.

    Ciasto rozwałkować ( najlepiej na foli , w którą było zawinięte)  i przełożyć do formy,

    Podpiec prze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni  na jasno brązowy kolor . Gdyby spód podczas pieczenia się podnosił, wystarczy ugnieść go widelcem. Wyjąć formę, nie wyłączać piekarnika. W trakcie pieczenia przygotować składniki nadzienia.

  2. nadzienie
  3. Obrać gruszki i pokroić w plasterki, ser pokroić w plasterki. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem.

    Na upieczony spód (może być gorący) wyłożyć śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Położyć plasterki sera taleggio i półplasterki gruszki, posypać orzechami włoskimi i doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 13-14 minut aż ser się roztopi.

  4. sos balsamiczny
  5. Ocet balsamiczny oraz miód umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym gazie do zredukowania  - sos ma zgęstnieć.

  6. Upieczoną tartę posypać opłukanym szpinakiem i polać sosem balsamicznym.

    Podawać na ciepło.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • To co na zdjęciu jest

    Zgłoszony przez bietka na kwietnia 2, 2013 at 10:28.

    To co na zdjęciu jest czerwone to sos balsamiczny zrobiony z octu balsamicznego i miodu - aparat lekko przekłamuje kolory bo sos jest brązowy tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smacznie ten opis

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 1, 2013 at 23:44.

    Big Smile tmrc_emoticons.;) Bardzo smacznie ten opis wygląda. Co tam jest jeszcze za składnik w kolorze czerwonym? Czy o nim zapomniałaś?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze