3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szparagi zapiekane pod beszamelem z jajkami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 500 gramów szparagów białych ( 8-9 sztuk)
  • 4-5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do wysmarowania formy do zapiekania
  • bułka tarta lub kasza manna do posypania formy

BESZAMEL

  • 40 gramów masła
  • 50 gramów mąki
  • 400 gramy mleka 3,2%
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 sczypty gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
5

Przygotowanie

    przygotowanie szparagów
  1. Szparagi obrać nożykiem do jarzyn zaczynając od główki, obciąć zdrewniałe końcówki . do naczynia miksującego wlać 500g wody, dodać sól i cukier. Nałożyć pokrywę, ustawić na niej przystawkę Varoma. Szparagi rozłożyć równomiernie w górnym koszyczku Varomy i przykryć pokrywą.
    Gotować na parze ok. 12-15 min./ Varoma / obr. 1. Szparagi maja być nie do końca ugotowane, powinny zostać lekko twarde i jędrne, ponieważ będą poddawane dalszej obróbce przez zapiekanie.
    Z naczynia miksującego odlać wodę po gotowaniu, osuszyć.
    Przystąpić do przygotowania beszamelu.

  2. Beszamel
  3. Do naczynia dodać masło, mąkę , mleko i przyprawy.
    Podgrzewać 7 min./ 90 stopni/obr.4.

  4. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

    Przygotować formę do zapiekania , natłuścić masłem i wysypać bułką tartą.
    Ja użyłam formy do tary, ale można spokojnie zapiekać w naczyniu żaroodpornym.

     

  5. Szparagi ułożyć w formie i zalać przygotowanym beszamelem. Na wierzch wbić ostrożnie jajka, tak aby żółtka pozostały całe i umiejscowiły się w przestrzeni miedzy szparagami.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20-25 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Więcej na temat szparagów i przygotowania dania na blogu


//wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-z.html


Zapraszam tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzisiaj wypróbuję )))) Mam

    Zgłoszony przez Oliveira na maja 25, 2014 at 14:07.

    Dzisiaj wypróbuję tmrc_emoticons.))))) Mam zmiar wzbogacić beszamel odrobiną żółtego sera.

    Już się nie mogę doczekać...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Mniam, mniam smaczny przepis

    Zgłoszony przez dietetyk na czerwca 30, 2013 at 18:41.

     Mniam, mniam smaczny przepis . Polecam jako ciepłą przystawkę  na domowym przyjęciu.

    Magda Kraków

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koniec czerwca to już koniec

    Zgłoszony przez bietka na czerwca 26, 2013 at 22:45.

    Koniec czerwca to już koniec sezonu na szparagi,  są już raczej stare i łykowate. Proponuję grubiej obrać , albo  ze szparagow białych robić zupę. Doprawienie sosu kwestia indywidualna, ale beszamel klasycznie doprawia się tylko solą, pieprzem i gałką muszkatułową.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hm.. muszę przyznać, ze

    Zgłoszony przez maaadiii na czerwca 26, 2013 at 20:44.

    hm.. muszę przyznać, ze pierwszy raz w zyciu robiłam szparagi.Nie wiem czy jakiś stare kupiłam czy  to taki ich urok , ale były jakieś żylaste.Miałam problem z przekrojeniem ich na talerzu ;/ 

    Sos z przepisu dla mnie za mało wyrazisty - musiałam troszke bardziej doprawić. 

    Aaaa... dodałam na sos dodatkowo poszatkowanej szynki ze schabu i na to jajka... pyszota tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka!!! choc ja dodalam

    Zgłoszony przez adijka na czerwca 5, 2013 at 22:07.

    Pychotka!!!

    choc ja dodalam po 4 szczypty wszystkiego, wole taki wyrazisty.

    Dziękuje, bardzo pomoglas mi przy dzisiejszym obiadku. Sciskam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się ,że smakowało

    Zgłoszony przez bietka na maja 22, 2013 at 17:44.

    Cieszę się ,że smakowało tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BAAAARDZO DOBRE:) Polecam:)

    Zgłoszony przez immanuel na maja 22, 2013 at 15:41.

    BAAAARDZO DOBREtmrc_emoticons.) Polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aż mi  ślinka cieknie, jak

    Zgłoszony przez immanuel na maja 20, 2013 at 16:32.

    Aż mi  ślinka cieknie, jak patrze na zdjecietmrc_emoticons.) muszę koniecznie zrobictmrc_emoticons.) chyba dziś dokonam zakupów i jutro zrobie na obiadek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze