Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 500 gramów szparagów białych ( 8-9 sztuk)
- 4-5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- masło do wysmarowania formy do zapiekania
- bułka tarta lub kasza manna do posypania formy
BESZAMEL
- 40 gramów masła
- 50 gramów mąki
- 400 gramy mleka 3,2%
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 sczypty gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
-
6
25min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Szparagi obrać nożykiem do jarzyn zaczynając od główki, obciąć zdrewniałe końcówki . do naczynia miksującego wlać 500g wody, dodać sól i cukier. Nałożyć pokrywę, ustawić na niej przystawkę Varoma. Szparagi rozłożyć równomiernie w górnym koszyczku Varomy i przykryć pokrywą.
Gotować na parze ok. 12-15 min./ Varoma / obr. 1. Szparagi maja być nie do końca ugotowane, powinny zostać lekko twarde i jędrne, ponieważ będą poddawane dalszej obróbce przez zapiekanie.
Z naczynia miksującego odlać wodę po gotowaniu, osuszyć.
Przystąpić do przygotowania beszamelu.Do naczynia dodać masło, mąkę , mleko i przyprawy.
Podgrzewać 7 min./ 90 stopni/obr.4.Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Przygotować formę do zapiekania , natłuścić masłem i wysypać bułką tartą.
Ja użyłam formy do tary, ale można spokojnie zapiekać w naczyniu żaroodpornym.Szparagi ułożyć w formie i zalać przygotowanym beszamelem. Na wierzch wbić ostrożnie jajka, tak aby żółtka pozostały całe i umiejscowiły się w przestrzeni miedzy szparagami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20-25 minut.
przygotowanie szparagów
Beszamel
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Więcej na temat szparagów i przygotowania dania na blogu
//wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-z.html
Zapraszam
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDzisiaj wypróbuję )))) Mam
Dzisiaj wypróbuję
)))) Mam zmiar wzbogacić beszamel odrobiną żółtego sera.
Już się nie mogę doczekać...
Mniam, mniam smaczny przepis
Mniam, mniam smaczny przepis . Polecam jako ciepłą przystawkę na domowym przyjęciu.
Magda Kraków
Koniec czerwca to już koniec
Koniec czerwca to już koniec sezonu na szparagi, są już raczej stare i łykowate. Proponuję grubiej obrać , albo ze szparagow białych robić zupę. Doprawienie sosu kwestia indywidualna, ale beszamel klasycznie doprawia się tylko solą, pieprzem i gałką muszkatułową.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
hm.. muszę przyznać, ze
hm.. muszę przyznać, ze pierwszy raz w zyciu robiłam szparagi.Nie wiem czy jakiś stare kupiłam czy to taki ich urok , ale były jakieś żylaste.Miałam problem z przekrojeniem ich na talerzu ;/
Sos z przepisu dla mnie za mało wyrazisty - musiałam troszke bardziej doprawić.
Aaaa... dodałam na sos dodatkowo poszatkowanej szynki ze schabu i na to jajka... pyszota
Pychotka!!! choc ja dodalam
Pychotka!!!
choc ja dodalam po 4 szczypty wszystkiego, wole taki wyrazisty.
Dziękuje, bardzo pomoglas mi przy dzisiejszym obiadku. Sciskam
Cieszę się ,że smakowało
Cieszę się ,że smakowało
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
BAAAARDZO DOBRE:) Polecam:)
BAAAARDZO DOBRE
Polecam
Aż mi ślinka cieknie, jak
Aż mi ślinka cieknie, jak patrze na zdjecie
muszę koniecznie zrobic
chyba dziś dokonam zakupów i jutro zrobie na obiadek 