thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 17/05/13
zmieniono dnia: 17/05/13

Składniki

  • 500 gramów szparagów białych ( 8-9 sztuk)
  • 4-5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do wysmarowania formy do zapiekania
  • bułka tarta lub kasza manna do posypania formy

BESZAMEL

  • 40 gramów masła
  • 50 gramów mąki
  • 400 gramy mleka 3,2%
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 sczypty gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    przygotowanie szparagów
  1. Szparagi obrać nożykiem do jarzyn zaczynając od główki, obciąć zdrewniałe końcówki . do naczynia miksującego wlać 500g wody, dodać sól i cukier. Nałożyć pokrywę, ustawić na niej przystawkę Varoma. Szparagi rozłożyć równomiernie w górnym koszyczku Varomy i przykryć pokrywą.
    Gotować na parze ok. 12-15 min./ Varoma / obr. 1. Szparagi maja być nie do końca ugotowane, powinny zostać lekko twarde i jędrne, ponieważ będą poddawane dalszej obróbce przez zapiekanie.
    Z naczynia miksującego odlać wodę po gotowaniu, osuszyć.
    Przystąpić do przygotowania beszamelu.

  2. Beszamel
  3. Do naczynia dodać masło, mąkę , mleko i przyprawy.
    Podgrzewać 7 min./ 90 stopni/obr.4.

  4. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

    Przygotować formę do zapiekania , natłuścić masłem i wysypać bułką tartą.
    Ja użyłam formy do tary, ale można spokojnie zapiekać w naczyniu żaroodpornym.

     

  5. Szparagi ułożyć w formie i zalać przygotowanym beszamelem. Na wierzch wbić ostrożnie jajka, tak aby żółtka pozostały całe i umiejscowiły się w przestrzeni miedzy szparagami.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20-25 minut.

Porady

Więcej na temat szparagów i przygotowania dania na blogu


//wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-z.html


Zapraszam tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szparagi zapiekane pod beszamelem z jajkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 25, 2014 at 14:07

    Dzisiaj wypróbuję tmrc_emoticons.))))) Mam zmiar wzbogacić beszamel odrobiną żółtego sera.

    Już się nie mogę doczekać...

  • czerwca 30, 2013 at 18:41

     Mniam, mniam smaczny przepis . Polecam jako ciepłą przystawkę  na domowym przyjęciu.

    Magda Kraków

  • czerwca 26, 2013 at 22:45

    Koniec czerwca to już koniec sezonu na szparagi,  są już raczej stare i łykowate. Proponuję grubiej obrać , albo  ze szparagow białych robić zupę. Doprawienie sosu kwestia indywidualna, ale beszamel klasycznie doprawia się tylko solą, pieprzem i gałką muszkatułową.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • czerwca 26, 2013 at 20:44

    hm.. muszę przyznać, ze pierwszy raz w zyciu robiłam szparagi.Nie wiem czy jakiś stare kupiłam czy  to taki ich urok , ale były jakieś żylaste.Miałam problem z przekrojeniem ich na talerzu ;/ 

    Sos z przepisu dla mnie za mało wyrazisty - musiałam troszke bardziej doprawić. 

    Aaaa... dodałam na sos dodatkowo poszatkowanej szynki ze schabu i na to jajka... pyszota tmrc_emoticons.;)

     

  • czerwca 5, 2013 at 22:07
    5.0

    Pychotka!!!

    choc ja dodalam po 4 szczypty wszystkiego, wole taki wyrazisty.

    Dziękuje, bardzo pomoglas mi przy dzisiejszym obiadku. Sciskam

  • maja 22, 2013 at 17:44

    Cieszę się ,że smakowało tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • maja 22, 2013 at 15:41
    5.0

    BAAAARDZO DOBREtmrc_emoticons.) Polecamtmrc_emoticons.)

  • maja 20, 2013 at 16:32
    5.0

    Aż mi  ślinka cieknie, jak patrze na zdjecietmrc_emoticons.) muszę koniecznie zrobictmrc_emoticons.) chyba dziś dokonam zakupów i jutro zrobie na obiadek tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: