Składniki
Ciasto
- 800 gramów ziemniakòw obranych, pokrojonych na plastry
 - 200 gramów mąki
 - 1000 gramów wody
 - 1 jajko kurze
 - 50 gramów tartego parmezanu
 - soli
 
Nadzienie
- 2 marchewki
 - 1 lodyga selera
 - 1 cebula
 - 1-2 ząbki czosnku
 - 100 gramów oleju z oliwek
 - 40 gramów wina białego wytrawnego
 - sól, pieprz, inne przyprawy wg uznania
 - 500 gramów brokulòw, ugotowanych i zmielonych
 - 500 gramów piersi z kurczaka, ugotowanej i zmielonej
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ziemniaki ulozyc na Varome, do naczynia nalac wode: 30min / Varoma / obr 1, wyjac, dobrze odcedzic. Wlozyc do
"Blokada naczynia miksującego" , dodac 50g maki: 10sek / obr 5. Dodac pozostale skladniki: 10sek / obr 3, wyjac. Wyrobic z odrobina maki.Podzielic na 2 czesci. Natluscic papier do pieczenia, wylozyc ciasto, naolejonymi rekoma uformowac spory prostokat, nalozyc nadzienie, pomagajac sobie papierem, zwinac w rulon. Zawinac papierem w "cukierka", piec w goracym piekarniku: 25-30min / 200°. Wyjac, zostawic do calkowitego ostudzenia. Pokroic na kawalki, podawac z ulubionym sosem.Nadzienie: do
"Blokada naczynia miksującego"  wlozyc marchew, czosnek, cebule, seler: 6sek / obr 7, wyjac. Podzielic na 2 czesci, do jednej dodac brokuly, do drugiej mieso. Do 
"Blokada naczynia miksującego"  wlozyc warzywne nadzienie, dodac 50g oleju: 3min / 100° / obr 1, wyjac, doprawic sola,pieprzem....... Wlozyc nadzienie miesne, dodac olej i wino: 3min / 100° / obr 1, wyjac, doprawic. .Jesli chcemy. mozna polaczyc wszystkie skladniki i zrobic 1 nadzienie - 1 rulon. Jesli mamy pieczen- pozostalosc z obiadu, mozemy jej uzyc zamiast kurczaka. Jesli pieczen jest soczysta, mozna zmniejszyc ilosc plynòw (oleju, wina), uwazajac jendak, by ich nie bylo za malo- przypali sie dno. Kto chce, moze "przesmazyc" w TM tylko marchew, seler, cebule......., i nie dodawac juz oleju. Kto jest na diecie, warzywa (marchew, itd), gotuje, pòzniej tylko rozdrabnia, laczy z miesem lub brokulami i dodaje tylko 1-2 lyzki SUROWEGO oleju z oliwek.
Ciasto:
Porady
3 sposoby na przygotowanie:
1)pieczony w piekarniku- 25-30 min / 200°
2)na parze w Varomie- ok. 50min / obr 1 / + 1,5l wody w naczyniu
3)ugotowany w garnku - duzy garnek , woda musi zakryc rulon- cukierek, ok 25min.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        





                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
super propozycja do
Przykro mi, nie wiem dlaczego nie wyszlo.... Szkoda, bo rulon jest naprawde dobry. Pozdrawiam
Mnie niestety nie wyszło
 Wszystko się u mnie rozwalało. Nie wiem, może coś zrobiłam nie tak, chociaż niby wszystko zgodnie z przepisem... Myślicie, że może to być kwestia piekarnika? 
Dokladnie, jak mòwisz.... O niektòrych polskich produktach, moge sobie tylko pomarzyc..... Dopiero, jak jestem w Polsce, to troche nadrabiam
Ciesze sie, ze rulon smakowal
  
No tak, wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma - tak mówi przysłowie... Z jednej strony masz dobrze, bo wszystko świeże przez cały rok ale z drugiej... brakuje Ci tego co w Polsce
  A ja przed zrobieniem deseru Monte szukałam w pobliskim miasteczku i w kilku wokół maizeny  
  Nigdzie nie znalazłam a do tego patrzyli na mnie dziwnie, gdy się o nią pytałam  
  Gdy miałam małe dzieci to znajomi przywozili mi z zagranicy... Myślałam, że po 20 latach jest i w naszych sklepach  
 
A rulon wyszedł SUPER!!!
  Wszystkim smakował, będę go często robić z różnymi nadzieniami. Dzięki za pomysł i przepis  
  
Nie, Elu...
  Po prostu zaskoczylo mnie pytanie, chwilowo... 
 U nas tez sa bulwy, i podobnie jak Ty, tez mam zamrazalnik pelen 
  Pietruszki mam troche, bo moge kupic swieza caly rok, wiec w domu jest tylko na "rezerwe", w razie czego. Seler podobnie. Troche zamrozonego, ale jest swiezy caly rok. Bazylie, to samo. Pare innych pierdòl, jeszcze. Aby polskiego koperku mam bardzo duzo. Dostalam od rodzicòw nasionka, posialam, pozbieralam i zamrozilam. Tego tutaj na pewno nie dostane 
  Latem , moze jeszcze w sklepie polskim, ale biegaj do sklepu (mam kawalek), czasem otwarty, czasem zamkniety, czasem nie ma, czego szukam.... A tak mam mòj koperek, bez laski 
 Papryke mam tez zamrozona. Troche w sloiczkach, a troche zamrozonej. Ale papryke moge tez kupic caly rok. 2 dni temu wybralam sie do sklepu polskiego, potrzebny mi byl slonecznik wyluskany- nie ma, moze na przyszly czwartek przywioza.... Mak na makowiec, tez zamòwilam, bo nie bylo.... Chcialam kisiel cytrynowy, tez nie ma.... Pelno golabkòw w sloikach, pulpetòw, ogòrkòw i miesa, i pasztetòw w puszkach..... 
 
 
  Ach, jaka zlosc.... tego ja akurat nie jem..... Pelno dzemòw..... Troche kielbasy i szynki..... Nie kupilam nic, wyszlam wsciekla i musze sie wybrac specjalnie w przyszly czwartek.... 
 
 
  Widzisz, jak to jest ? Dlatego, jak czasem przyjezdzaja moi rodzice, to wszyscy sie smieja, ze wioza pòl Polski 
  A ile kosztuja tu produkty polskie..... Paczuszka mala sloneczniku prazonego, w dodatku slonego, wiesz, tak do poskubania - 60-80 centòw.... czyli 2,50 -3 zlote na polskie..... Paczuszka sloneczniku !!!! Wszystko gotowe stoi tylko na pòlkach 
 
  No i kielbachy..... Miejmy nadzieje, ze w czwartek chociaz dowioza cos dla mnie. Jak nie, to bede musiala wybrac sie do innego sklepu, 1h pociagiem.... czyli godzina w ta, godzina z powrotem, pòl godzinki zakupy.... pòl dnia zlecialo.... a czasu nie mam.... Uffi.... 3 lata temu, prawie 3 lata, jak bylam w Polsce, sama (mialam do zalatwienia sprawy), to zrobilam sobie 3 walizki zakupòw 
 
 
   No starczy buzka 
Veronika, Ty się nie dziw że pytałam o który seler chodzi.
  U nas na targu o tej porze roku sprzedają bulwy selera z pięknym piuropuszem zielonych łodyg  
  Ostatnio kupiłam takie dwa i poobrywałam same listki (umyłam, osuszyłam) i posiekałam je w suchym TM 5sek. / obr 5. Przełożyłam do pojemniczka i zamroziłam. Tak samo robię z koperkiem i natką pietruszki a zimą "zeskrobuję" widelcem i mam ziemniaki z pięknie pachnącym koperkiem albo zupy warzywne ze świeżym zapachem selera i pietruszki  
   
  
Naciowy, Elu. Lodygi sa potrzebne
Ciesze sie dziewczyny
  Magi- tak myslalam, ze pieczarki i ser pòjda w ruch 
 
 
  Elu, ziemniaki moga byc. Ciasto jest bardzo podobne do "kopytkowego", tyle, ze bardziej klejace. Ziemniaki z poprzedniego dnia beda jeszcze lepsze, bo moze pòjdzie i mniej maki, jesli sa maczne , zobaczysz sama 
 
No to super
  Dziś ugotowałam ziemniaki i jutro miałam zrobić kopytka -ale zrobię rodzinie niespodziankę  
  Mam jeszcze jedno pytanie: czy pisząc o łodydze selera masz na myśli naciowego, czy tego bulwiastego?