3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Polenta z sosem pomidorowym, z grzybami i kielbaskami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Polenta

  • 1500 gramów wody
  • 1 łyżki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżki oleju z oliwek
  • 400 gramów mąki kukurydzianej

Sos

  • 1 ząbki czosnku
  • 1 mala cebulka
  • 20 gramów oleju z oliwek
  • 600 gramów pomidoròw w puszce
  • szczypta cukru
  • soli
  • garsc suszonych grzybòw
  • 4-5 kawałków kielbasy surowej obranej
  • kardamon, oregano, kminek
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Polenta
  1. Do Closed lid wlozyc wszystkie skladniki opròcz maki: 12min / 100° / obr 1, wylaczyc. Wlaczyc TM na obr 2: wsypywac make powoli, az do wykonczenia. Nastawic TM ponownie: 40min / 100° / obr 2. Wylozyc do naczynia , natluszczonego lub przelanego zimna woda. Wystudzic, kroic na kawalki, podawac z sosem - pomidorowym, serowym, grzybowym, itd. Jesli chcemy polente badziej miekka, zmniejszamy ilosc maki ( np. o 50g).

  2. Sos
  3. Grzyby namoczyc. przez 30min.  Do Closed lid wlozyc czosnek i cebule: 4sek / obr 7. Dodac olej i grzyby: 3min / 100° / obr 1. Dodac pomidory, posolic, dodac cukier, przyprawy. Na Varome , lekko natluszczona, ulozyc kielbaski - umyte i osuszone : 20min / Varoma / Gentle stir setting.  Jesli chcemy przyspieszyc gotowanie kielbasek, przykrywamy je  papierem aluminiowym . Jesli ktos nie chce sosu z kielbaskami, gotuje sam sos, bez Varomy: 10min / 100° / Counter-clockwise operation / Gentle stir setting.  Jesli chcemy dodac ròwniez zeberka, czas gotowania sie przedluza.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Polente mozna jesc od razu, ciepla - bedzie bardzo miekka. Przestygnieta - da sie kroic. Wszystko zalezy od upodoban. Naczynie najlepiej umyc od razu po gotowaniu. Do krojenia polenty uzyc ostrego noza, lekko natluszczonego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Za 19 min będzie polenta

    Zgłoszony przez jajciucha na września 12, 2013 at 16:23.

    Za 19 min będzie polenta gotowa.... Udusiłam cebulkę do tego i kiełbaskę z cielęciny eko. Zobaczymy co z tego wyjdzie tmrc_emoticons.) Mam też swojski smalczyk. Ślinka mi cieknie już!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zycze smacznego Moniczko, w

    Zgłoszony przez veronicab71 na czerwca 16, 2013 at 14:17.

    Zycze smacznego Moniczko, w takim razie Big Smile Big Smile  A pròbowalas gnocchi po rzymsku ?

    http://przepisownia.pl/przepisy/gnocchi-po-rzymsku/447192

    Pozdrawiam Cie serdecznie Love Love  A còreczka jak tam?  Rosnie ? Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam, dopiero teraz

    Zgłoszony przez porcupine na czerwca 11, 2013 at 16:07.

    Przepraszam, dopiero teraz doczytałam w komentarzach o kaszce tmrc_emoticons.).

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • o, super, że jest polenta! A

    Zgłoszony przez porcupine na czerwca 11, 2013 at 16:05.

    o, super, że jest polenta! A można ją przygotować z kaszki kukurydzianej? Bo kaszkę zawsze mamy na stanie tmrc_emoticons.;). Gdybyś miała inne przepisy tego typu, to ja chętnie wykorzystam tmrc_emoticons.).

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No to super Grazynko, bedzie

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 27, 2013 at 16:15.

    No to super Grazynko, bedzie jedno danie wiecej w menù domowym Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko Polenta bardzo nam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 27, 2013 at 15:52.

    Cooking 1Veroniko Polenta bardzo nam smakuje tmrc_emoticons.p Big Smile  Mój mąż lubi pokroić w kosteczkę i zalać  rosołem Big Smile  a na drugie danie z sosem i mięskiem.Super danie tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko Polentę kupiłam i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 12, 2013 at 16:52.

    Cooking 4Veroniko Polentę kupiłam i poczytałam dokładnie opakowanie tmrc_emoticons.;) Big Smile tmrc_emoticons.D  okazuje się ,że jest to grysik kukurydziany i gotuje sie tylko ok 3-5 minuty sypiac na wrzątek. Cooking 1  Mam już wszystkie składniki więc ugotuję Polentę. Pozdrawiam Party Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajnie Grazynko :)  Pierwszy

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 11, 2013 at 18:39.

    Fajnie Grazynko tmrc_emoticons.)  Pierwszy raz ? Wykorzystaj przepis, pòki zimno, w cieple dni znika apetyt na polente, robi sie za goraco i wybieramy lzejsze potrawy tmrc_emoticons.;)  Radze tez spojrzec na opakowanie, jesli jest przepis. Wtedy skoordynowac obydwa. W razie trudnosci , daj znac Grazynko. Spòjrz tez ewentualnie na porady Eli, ona robila tmrc_emoticons.) . A polenta, owszem, zòltawa, podobna do kaszy manny tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vercia byłam dzisiaj w Lidlu

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 11, 2013 at 17:03.

    Vercia byłam dzisiaj w Lidlu i jest mąka Polenta. tmrc_emoticons.)  w przeżroczystym opakowaniu i wygląda jak nasza kaszka manna,tylko jest żółta tmrc_emoticons.) Wróciłam więc do tego przepisu poczytałam komentarze i przepis i jutro idę po mąkę tmrc_emoticons.D Big Smile  Będę robiła Polentę wg Twojego przepisu Cooking 1  Pozdrawiam serdecznie Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko, robiłam już kilka

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 10, 2012 at 22:30.

    Veroniko, robiłam już kilka razy tą polentę i do jej gotowania używam motylka; wtedy ustawiam pokrętło obrotów na 2 i jest super  tmrc_emoticons.)  Chyba naprawdę te nasze polskie kaszki różnią się od włoskich  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny ja polentè robie

    Zgłoszony przez pancio na listopada 10, 2012 at 22:08.

    Dziewczyny ja polentè robie baaaardzo czèsto,mieszkam we Wloszech w Lombardii czyli tu tzw krainie polenty,we Wloszech zwà ludzi mieszkajàcych tu "polentoni".Przepis Veroniki jest dokladnie taki jaki robiè.Ja na koncu dodajà lyzkè masla,w trakcie gotowania kopystka ma byc caly czas wClosed lid plus samemu co jakis czas mieszamy dokladnie,jesli chcemy mièc konsystècje mièkszà  wsypujemy mniej màki kukurydzianej.Màka kukurydziana jest drobniej mielona niz kasza.Gotowac 40 min.Po polsku juz po 10 min byla by gotowa,lecz prawdziwa wloska ma byc gotowana dluzej,sami zauwazycie zè zrobi siè szklista i zeslizguje siè z kopystki.Oryginalnie jak tradycja nakazuje goràcà polentè wylewamy na duzy plaski talerz od pizzy,tu na deski specjalne.Pièknie siè rozleje i sama siè zatrzyma.Moja mama w Polsce czèsto gotuje jà do sosòw mièsnych np zeberek. Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, problem z polenta, ktòra

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 20, 2012 at 12:30.

    Elu, problem z polenta, ktòra zostala, rozwiazalas "iscie po wlosku" tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Polenta, podobnie jak kasza manna, sama w sobie jest ciut "nijaka", dlatego podawana jest "dobrze doprawiona" - z sosem, wtedy nabiera smaku Big Smile Big Smile Przysmazona, na drugi dzien,jest jeszcze lepszatmrc_emoticons.)  Najwazniejsze, ze jest zdrowatmrc_emoticons.;)  A kazdy doprawia wg gustu. Poradzilas sobie swietnie. COMPLIMENTI !!!!!! BRAVA !!!!!


    Jesli chodzi o druga sprawe, techniczna, niestety, nie umiem pomòc. Raczej Ciebie prosze o pomoc. Widocznie mamy troche inna kaszke na polente i obroty, ktòre podalam, starcza... Jestes sprytna "gosposia", rozwiazalas sama problem. Na obrotach 4 , wyszlo, zgadza sie? Mam wiec prosbe.... jesli ktòregos innego dnia zdecydujesz sie robic polente, spròbuj i z motylkiem... To beda cenne wskazòwki dla wszystkich.... Kto ma kaszke wloska, zrobi wg przepisu, ale kto ma polska, chetnie wykorzysta Twoja rade Big Smile Big Smile . Ja , niestety, nie mam duzej mozliwosci zrobienia tego eksperymentu, majac do dyspozycji kaszki wloski, od koloru do wyboru... Nawet jak spròbuje, to i tak bedzie na nic.... musialabym miec kaszke polska do dyspozycji.... Z gòry dziekuje za pomocLove Love Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I jeszcze jedna uwaga

    Zgłoszony przez ElaK na września 20, 2012 at 00:09.

    I jeszcze jedna uwaga techniczna: podczas gotowania polenty musiałam pokrętło ustawić na 4 bo na 2 cała góra "stała w miejscu". Bałam się tak zostawić na 2, żeby na dole się nie przypaliło a na górze było niedogotowane  tmrc_emoticons.~    Może gdybym założyła motylek na noże to wystarczyłoby na 2? 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Okazało się, że w naszej

    Zgłoszony przez ElaK na września 20, 2012 at 00:03.

    Okazało się, że w naszej rodzinie zdania na temat polenty też są podzielone: mnie i córkom smakowało ale panowie uznali, że jest trochę mdła... Sos smakował wszystkim (zrobiłam z pieczarkami)  tmrc_emoticons.)  A polenta została... Odsmażyłam ją dzisiaj: najpierw przesmażyłam troczę boczku na skwareczki a potem na tym wytopionym tłuszczu połozyłam pokrojoną polentę (z jednym ząbkiem czosnku), tak do ładnego zrumienienia. Zrobiłam fondatę serową wg Twojego przepisu, polałam, posypałam świeżo mielonym kolorowym pieprzem i listkami bazylii i... wyszło super! Wszyscy się zachwycili  tmrc_emoticons.)  Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Daj znac Elu, jak wyszla,  z

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 17, 2012 at 14:52.

    Daj znac Elu, jak wyszla,  z jakim sosem podalas w koncu, no i przede wszystkim, czy Wam smakowalatmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) Love . Mam nadzieje, ze tak tmrc_emoticons.) . Moim rodzicom, np, bardzo smakuje.... Mojemu tesciowi ( rodowity Wloch !), nie... Zalezy od gustutmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko, jutro gotuję

    Zgłoszony przez ElaK na września 16, 2012 at 20:28.

    Veroniko, jutro gotuję polentę  tmrc_emoticons.)  Nie mam suszonych grzybów, więc zrobię jakiś inny sos, może z pieczarkami.

    Dzięki za przepis, pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ps. dziewczyny, polenta sama

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 16, 2012 at 02:17.

    Ps. dziewczyny, polenta sama w sobie nie tuczy, jest raczej daniem dietetycznym ( przygotowana w ten sposòw). Tak, jak makaron.... Wszystko zalezy od dodatkòw tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Podany sos, nie jest tlusty, normalny.... Dodajac kielbaski, jest tlustszy, wiadomo. Mozna dodac ewentualnie chudsze kielbaski, albo wcale... tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) 

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Widzialam juz ten przepis. Z

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 16, 2012 at 02:09.

    Widzialam juz ten przepis. Z kaszki tez mozna, jasne.  Jak macie kaszke, to bedzie szybciej. Jest czas gotowania na kaszce??? Jak jest, to podajcie mi go. Mam przepis i z kaszki ( u nas sa ròzne kaszki i ròzny czas gotowania). 


    1500g wody,  350g kaszki kukurydzianej,  1 plaska lyzka grubej soli, 2 lyzki oleju. Wszystkie skladniki do naczynia: 12min / 100° / obr 3. Nastepnie wlozyc kopystke i gotowac jeszcze: 7min / 100° / obr 2.


    Wg przepisu, kròry podalas mi Gabi, skladniki sa inne, poniewaz jest kompletnie dietetyczna, nie ma sosu, ani innych dodatkòw. Oryginalna polenta jest wykonana ze skladnikòw, ktòre podalam, jest prosta, a potem dopiero " doprawiona" - sosami albo czym kto lubi....  Moze, w takim razie, znajdziecie tez kaszke kukurydziana blyskawiczna ??? U nas jest taka.... gotuje sie w 5 minBig Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko, czy tę polentę

    Zgłoszony przez gabi49 na września 15, 2012 at 20:35.

    Veroniko, czy tę polentę gotować rzeczywiście aż 40 minut? Przez przypadek,dzisiaj,  przeglądając moje różne przepisy, znalazłam też przepis na polentę autorstwa Pani Anny  Ciesielskiej - autorki diety w/g 5 przemian (www.centrumanna.pl). Ona ją robi z kaszki kukurydzianej (2 szklanki) wsypanej do 1 szklanki wrzątku , dodaje 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól do smaku i to wszystko gotuje 5 minut ciągl mieszając (bez TM bo go nie ma). Potem, tak jak Ty, wykłada na blaszkę wyłożoną pergaminem i pozostawia do zastygnięcia. Kuchnia Pani Ciesielskiej jest naładowana przyprawami i ceremoniałem ich dodawania do wszystkiego, w odpowiedniej kolejności: gorzkie, słodkie, ostre, słone. Trochę się w to kiedys bawiłam, ale mi przeszło.tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko ja również nie znam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 14, 2012 at 22:37.

    Veroniko ja również nie znam tej potrawy tmrc_emoticons.( ale mam pytanie, czy polenta może być wykonana z kaszki kukurydzianej? Przepis ciekawy, mam mąkę kukurydzianą i wypróbuję ( bo mnie kusi) tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy nie jadłam polenty, z

    Zgłoszony przez magi1 na września 14, 2012 at 21:03.

    Nigdy nie jadłam polenty, z chęcią wypróbuję, dzięki Vercia tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie znałam takiego dania, u

    Zgłoszony przez gabi49 na września 14, 2012 at 20:51.

    Nie znałam takiego dania, u nas się go nie robi, ale spróbowac można. To coś nowego. Dodaję do swoich przepisów.Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze