3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pikantny Kurczakburger


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Składniki:

  • 400 gramów pomidorów z puszki krojonych
  • 1/2 papryki czerwonej słodkiej
  • 3 papryczki chilli
  • 3 jaja
  • 700 gramów mąki przennej
  • 60 gramów masła
  • 1/5 litra wody
  • 1/4 litra mleka
  • 30 gramów drożdży
  • 80 gramów płatków kukurydziannych
  • 8 czubatych łyżek bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 porcje mała bułka przenna
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 6
    52min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Panier:

    Płatki kukurydziane kruszymyBlokada naczynia miksującego. Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy 10s/obr 6. Przesypujemy na talerz( to będzie panierka do naszych kotlecików)

    Bułeczki:

    Ważne żeby wszystkie nasze  składniki miały temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do naczynia miksującego dodajemy 120 ml wody oraz 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki przennej.Blokada naczynia miksującego 2min/t 37s/ obr 2. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy 250 ml mleka, masło oraz 700g mąki przennej oraz 1 jajko. Wszystko wyrabiamy Ciasto 3min. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy delikatnie rozpłaszczając od góry.Następnie pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 280 stopni przez ok. 12 minut.

    Kotleciki:

    Bułkę namaczamy w mleku przez dziesięć minut. Następnie dokładnie ją odsączamy.( dość mocno) Umyte mięso siekamy  wraz z czosnkiem obroty Obr. 5  dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. i mieszamy Obr 5. około 30 sek. Następnie formujemy kule, którerozpłaszczamy tworząc kotleciki. Wszystkie nasze  kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron po ok. 5 min.

    W tym czasie w Thermomixie przygotowywujemy sos:

    Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę oraz paprykę  Blokada naczynia miksującego Obr. 5 / 5 sek. następnie ustawiamy czas 20 min /Varoma/ Obr.2 . Po około 5 minutach dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki oraz papryczki chilli z których wczesniej pozbyliśmny się pestek. Przyprawiamy solą i pieprzem ewentualnie dodajemy chilli w proszku.

    Serwowanie:

    Bułki należy przekroić , położyć po kotleciku na wierzch można dodać np sałetę lodową następnie polewamy naszym sosem i gotowetmrc_emoticons.)

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy ktoś próbował przepis, jestem ciekawa...

    Zgłoszony przez BarbaraT27 na stycznia 29, 2017 at 19:34.

    Czy ktoś próbował przepis, jestem ciekawa jak samkuje, czy naprawdę taki jak w Mc Donald ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile maki do panierki? 

    Zgłoszony przez ag_ka87 na czerwca 8, 2016 at 19:37.

    Ile maki do panierki? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis nieźle opisany ale

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 7, 2016 at 04:23.

    Przepis nieźle opisany ale brakuje mi tu kilku wartości ; :O

    po 1 ) brak czasu siekania są same obroty 

         2) czy do siekania mięso nie powinno być lekko zamrożone ?

         3) sam opis przepisu powinien zawierać trzy oddzielone nazwy tzn ;ciasto na bułki ,kotlety ,sos .

    Przepis sam w sobie bardzo ciekawy i jak jako taki będzie dopracowany myślę,że będzie wart 5* tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze