3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szczypty soli
  • 5 łyżek gęstej kwaśniej śmietany
  • 4 szklanki mąki

Farsz

  • 1 średnia cebula1
  • 180 g suszonych pomidorów w oleju, (odsączonych)
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 20 g oleju bądź oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki soli, (płaska)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, (jeśli zwykły to mniej)
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wszystkie składniki wsypujemy do Closed lid, następnie wyrabiamy ciasto 2 min/Dough mode. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nadziewamy nadzieniem. Gotujemy ok 3 min. w posolonej wodzie- aż pierogi wypłyną na powierzchnię wody. 

  2. Farsz
  3. Do Closed lid wlewamy 1000g wody, wkładamy koszyczek i wsypujemy do niego 200g soczewicy. Nastawiamy 25 min/100st./obr.1

  4. Wyjmujemy koszyczek z soczewicą za pomocą kopystki, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 

  5. Do Closed lid wrzucamy przekrojoną na ćwiartki cebulę i ząbek czosnku - 5s/obr.5

  6. Zgarniamy kopystką cebulę ze ścianek. Dodajemy 20g oleju (może być ten z pomidorów), 2 min./100st/obr.1

  7. Dodajemy pomidory, rozdrabniamy 3sec/obr5. Zgarniamy kopystką. Następnie dusimy 4min/100st/Counter-clockwise operation1

  8. Dodajemy soczewicę, pieprz i sól, mieszamy 8sec/Counter-clockwise operation4. Ewentualnie doprawiamy do smaku. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pierogi podawać ze smażoną, lekko skarmelizowaną cebulką (ja po prostu dodaję zawsze do smażącej się na patelni cebulki łyżeczkę cukru). Można również posypać koperkiem. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Genialne. Aż żałuję że tylko jedną porcję...

    Zgłoszony przez Checka707 na czerwca 5, 2018 at 23:20.

    Genialne. Aż żałuję że tylko jedną porcję ciasta naszykowałam. Rodzina zaduża na tę porcję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Farsz przepyszny, idealny. Gorzej z ciastem - mi...

    Zgłoszony przez kasienka__j na listopada 12, 2017 at 20:39.

    Farsz przepyszny, idealny. Gorzej z ciastem - mi się nie chciało kleić :/ Coś mogłam pomieszać.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierożki bardzo smaczne!...

    Zgłoszony przez ikewa na sierpnia 18, 2017 at 18:01.

    Pierożki bardzo smaczne!
    Nie wiem tylko, czy do farszu dodajemy jajko? W składzie jest wymienione a w opisie już nic nie wspomniano. Zrobiłam bez jajka i smakowałoSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne!

    Zgłoszony przez malgosia89g na lutego 12, 2017 at 21:45.

    Pyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze pierogi jakie jadłam, ciasto rewelacja,...

    Zgłoszony przez KasiaDerwich na grudnia 8, 2016 at 14:16.

    Najlepsze pierogi jakie jadłam, ciasto rewelacja, a farsz powala!!

    Dzięki za przepis, wylądował w ulubionych tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne chyba moje najlesze pierogi

    Zgłoszony przez daro896 na listopada 14, 2016 at 17:44.

    Przepyszne chyba moje najlesze pierogi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze