Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 3 łyżki oleju
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 szczypty soli
- 5 łyżek gęstej kwaśniej śmietany
- 4 szklanki mąki
Farsz
- 1 średnia cebula1
- 180 g suszonych pomidorów w oleju, (odsączonych)
- 200 g soczewicy czerwonej
- 20 g oleju bądź oliwy z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczki soli, (płaska)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, (jeśli zwykły to mniej)
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Wszystkie składniki wsypujemy do
"Blokada naczynia miksującego" , następnie wyrabiamy ciasto 2 min/
"Ciasto" . Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nadziewamy nadzieniem. Gotujemy ok 3 min. w posolonej wodzie- aż pierogi wypłyną na powierzchnię wody.
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlewamy 1000g wody, wkładamy koszyczek i wsypujemy do niego 200g soczewicy. Nastawiamy 25 min/100st./obr.1
Wyjmujemy koszyczek z soczewicą za pomocą kopystki, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy przekrojoną na ćwiartki cebulę i ząbek czosnku - 5s/obr.5
Zgarniamy kopystką cebulę ze ścianek. Dodajemy 20g oleju (może być ten z pomidorów), 2 min./100st/obr.1
Dodajemy pomidory, rozdrabniamy 3sec/obr5. Zgarniamy kopystką. Następnie dusimy 4min/100st/
"Obroty wsteczne" 1
Dodajemy soczewicę, pieprz i sól, mieszamy 8sec/
"Obroty wsteczne" 4. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Ciasto
Farsz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Pierogi podawać ze smażoną, lekko skarmelizowaną cebulką (ja po prostu dodaję zawsze do smażącej się na patelni cebulki łyżeczkę cukru). Można również posypać koperkiem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne i dietetyczne pierogi 👌👌👌
Pyszne i dietetyczne pierogi 👌👌👌
Genialne. Aż żałuję że tylko jedną porcję...
Genialne. Aż żałuję że tylko jedną porcję ciasta naszykowałam. Rodzina zaduża na tę porcję
Farsz przepyszny, idealny. Gorzej z ciastem - mi...
Farsz przepyszny, idealny. Gorzej z ciastem - mi się nie chciało kleić :/ Coś mogłam pomieszać.
Pierożki bardzo smaczne!...
Pierożki bardzo smaczne!
Nie wiem tylko, czy do farszu dodajemy jajko? W składzie jest wymienione a w opisie już nic nie wspomniano. Zrobiłam bez jajka i smakowało
Pyszne!
Pyszne!
Najlepsze pierogi jakie jadłam, ciasto rewelacja,...
Najlepsze pierogi jakie jadłam, ciasto rewelacja, a farsz powala!!
Dzięki za przepis, wylądował w ulubionych
Przepyszne chyba moje najlesze pierogi
Przepyszne chyba moje najlesze pierogi