3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Naleśniki z nadzieniem z dyni


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Ciasto naleśnikowe

  • 500 g wody
  • 400 g mleka 1,5%
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g nadzienia dyniowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie dyniowe

  • 100 g sera białego półtłustego
  • 1 łyżki startego imbiru
  • 25 g miodu
  • 250 g soku pomarańczowego
  • 500 g dyni, [surowej, obranej i pokrojonej i na kawałki]
  • 1000 g wody
5

Przygotowanie

    Naleśniki
  1. 1. Do umytego naczynia włożyć wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i wymieszać - 30-60 sek. / obr. 5.

     

    2. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (ja smażę bez tłuszczu). 

     

    Naleśniki smarować nadzieniem dyniowym (po całości), składać na pół i jeszcze raz na pół. Ja lubię je jeszcze polać na wierzchu nadzieniem tmrc_emoticons.) 

     

    SMACZNEGO!

  2. Nadzienie dyniowe
  3. 1. Wodę wlać do naczynia. Zamknąć pokrywkę i nałożyć dolną część przystawki Varoma. Na Varomie ułożyć dynię i nałożyć pokrywkę Varomy. Gotować dynię na parze - 20 min. / Varoma / obr. 1. 

     

    2. Dynię wraz z przystawką Varoma polożyć z boku i zostawić do przestygnięcia. Wylać wodę z naczynia. 

     

    3. Do naczynia wlać sok pomarańczowy, imbir i miód. Podgrzewać przez 15 min. / 100°C / obr. 1. Uwaga: nie nakładać miarki w pokrywie w tym punkcie, aby sok mógł odparowywać. 

     

    4. Dodać dynię i ser biały. Wymieszać w naczyniu - 30 sek. / obr. 6. Nadzienie powinno mieć konsystencję purée. 

     

    5. Nadzienie przełożyć do jakiejś miseczki, a następnie umyć naczynie Thermomixa. 

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis jest dla dość dużej ilości porcji, ale myślę, że spokojnie można zmniejszyć proporcje składników tmrc_emoticons.)

Jeśli ktoś nie przepada za imbirem, polecam dodać go mniej niż w przepisie!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • To prawda, jest tego dużo. Ja

    Zgłoszony przez ajcyrtap na października 12, 2014 at 11:46.

    To prawda, jest tego dużo. Ja przygotowywałam przepis na kolację dla znajomych, ale jeśli ktoś chce dla siebie, tak na spróbowanie, to trzeba by było zmienić ilość produktów tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nalesniki bardzo

    Zgłoszony przez Ewawis na października 1, 2014 at 23:33.

    Nalesniki bardzo smaczne-chociaż ilość ogromna! Radzę dzielić proporcje na pół. Nadzienie dyniowe bardzo ciekawe w smakutmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaraz zrobię! Dziękuję za

    Zgłoszony przez Ewawis na października 1, 2014 at 12:59.

    Zaraz zrobię! Dziękuję za inspirację

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze