Składniki
- Ciasto:
- 600 gsurowych ziemniaków, obrane, pokrojone
- 500 ggotowanych ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 250 gmięsa gotowanego ( np. z rosołu)
- 250 g pieczarek, obrane
- 1 cebula, obrana, pokrojona na ćwiartki
- 1 łyżka masła
- do smaku: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta.
Do naczynia miksującego włożyć surowe ziemniaki- rozdrobnić przy pomocy kopystki -15 s / obr.8 Wyłożyć na gazę lub ściereczkę i mocno odcisnąć.
Do wytartego do sucha naczynia dajemy ugotowane ziemniaki i mąkę , rozdrabniamy - 10 s / obr.5
Dodajemy, odciśnięte surowe ziemniaki, żółtko i sól- wyrabiamy - 30 s / obr.
"Ciasto"
Przygotowanie farszu:
Do naczynia wkładamy mięso i rozdrabniamy go 10 s / obr 7. Przekładamy do innego naczynia.
Rozdrabniamy cebulę 3 s / obr 7, przekładamy na patelnię.
Do naczynia wkładamy pieczarki i rozdrabniamy 5 s / obr. 6 . Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną i podsmażamy.
Do naczynia wkładamy zmielone mięso i podsmażone pieczarki - mieszamy 10 s / obr.4.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką ziemniaczaną stolnicę, dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy podłużny placek, nakładamy farsz i zawijamy ciasto, formując podłużne kluski.
Wkładamy do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotujemy 15 min.
Podajemy polane skwarkami lub sosem pieczarkowym.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbe tinka: nie robiłam ich, ale przecież to czy...
be tinka: nie robiłam ich, ale przecież to czy ciasto jest kleiste zależy od ziemniaków. Trzeba kupować mączyste ziemniaki. Są przecież takie ziemniaki co po ugotowaniu bardzo mocno się kleją. Takie moim zdaniem nie nadają się. Nie deklasuje to jednak przepisu
Katastrofa Zmarnowaam 3h w kuchni ciasto si...
moze i ja sie skusze tylko srednio przepadam za...
moze i ja sie skusze tylko srednio przepadam za pieczarkami :/ cos w zamian moge dac???
no i ja musze sprobowac
no i ja musze sprobowac
Przepis jest mega!!! ja robię
Przepis jest mega!!! ja robię większą ilość i mrożę. Ostatnio zrobiłam w kształcie pyzy i też było super. Polecam spróbować polane kwaśną śmietaną
Mi również na nie ciekinie
Mi również na nie ciekinie ślinka, jadałam je na stołówce w czasie przerwy obiadowej jak studiowałam w Kielcach.......
Pychotttttta
Kasieńka
Mi również na nie ciekinie
Mi również na nie ciekinie ślinka, jadałam je na stołówce w czasie przerwy obiadowej jak studiowałam w Kielcach.......
Pychotttttta
Kasieńka
Uwielbiam kartacze,ale nigdy
Uwielbiam kartacze,ale nigdy ich nie robiłam
Dziękuję za przepis 
Ten przepis mi uciekl ....
Ten przepis mi uciekl .... Znam, pyszne, choc w TM jeszcze nie robilam. Ale teraz zrobie
Przepisy z dziecinstwa...
... najlepsze

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Jadłam kiedyś kartacze i
Jadłam kiedyś kartacze i bardzo mi smakowały
muszę sama je sprobować zrobić 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
sa bardzo dobre
sa bardzo dobre
maria62
Kiedyś moja babcia robiła
Kiedyś moja babcia robiła takie rzeczy-tylko my to nazywamy szare kluski-sa super.Polecam
dzisiaj zrobiłam wyszły
dzisiaj zrobiłam wyszły pyszne polecam