Składniki
4 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g świeżych drożdży
- 340 g mąki pszennej
- 200 g wody
FARSZ
- 2 szczypty pieprzu (można dodać więcej według uznania)
- 2 szczypty soli (można dodać więcej według uznania)
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 250 g tartego sera mozzarella
- 2 pęczki młodego szpinaku (250 g)
- 2 łyżki masła klarowanego
-
6
1h 35min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier.
Mieszamy i podgrzewamy 2 min / temp. 30 / obr. 2.
Zostawiamy w naczyniu na 15 min.
Następnie dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto 3 min / obr.
"Ciasto" .
Zostawiamy na ok. 1 godziny do wyrośnięcia.
Szpinak myjemy, osuszamy. Odcinamy twarde łodyżki i drobno siekamy.
Do
"Blokada naczynia miksującego" dajemy masło klarowane i rozpuszczamy 1 min / temp. 70 / obr. 1.
Dodajemy szpinak, przyprawy i podduszamy 3 min / temp. 100 / obr.
"Mieszanie" .
Szpinak pozostawiamy do wystygnięcia.
CIASTO
FARSZ
GOZLEME
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Gozleme smakuje na ciepło jak również na zimno.
Podajemy z sosem czosnkowym lub z innym ulubionym sosem.
Gozleme to turecki chlebek. Składniki ciasta są takie same jak na włoską pizzę, jednak sposób wykonania jest nieco inny.
Do przygotowania gozleme możemy użyć dowolnego farszu mięsnego bądź wegetariańskiego.
Dodatkiem łączącym ciasto z farszem u mnie była mozzarella ze względu na jej delikatny smak. Można użyć słonego sera feta. Jeżeli jednak zdecydujemy użyć się mozzarelli, pamiętajmy, aby doprawić farsz solą. W przypadku fety nie jest to konieczne.
Przepis na gozleme ze szpinakiem i mozzarellą (oraz zdjęcie) pochodzą ze strony: //www.thermoprzepisy.pl/dania-wegetarianskie/gozleme-ze-szpinakiem-i-mozzarella/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJak zawsze Twoje przepisy są wyśmienite. Dodaję...
Jak zawsze Twoje przepisy są wyśmienite. Dodaję do swoich kolekcji. Dzięki za przepisy.
Super Robilam jedne ze szpinakiem i serem...
Super Robilam jedne ze szpinakiem i serem żółtym
Inaczej niz w przepisie
Ser zolty 250 gr zmielilam 12s 5obr przelozylam do miski
Do naczynia wlozylam 3 zabki czosnku i 90r cebuli, 3s/obr5 pozniej 3min 120 st obr1dodalam 250 gr swiezego szpinaku 12 min 120 st obr2 pozniej dodalam pokrojone pom suszone pol lyzeczki soli pieprzu i galki i wymieszzlam 20s obr 2,5
Inny zrobilam z szynka i serem
polecam...
polecam
smaczna przekąska
Zrobione- bardzo smaczne, ja zamiast mozarelli...
Zrobione- bardzo smaczne, ja zamiast mozarelli dałem zwykły żłóty ser.
musze to zrobic
musze to zrobic
Przepis rewelacyjny jako baza - można go...
Przepis rewelacyjny jako baza - można go modyfikować wedle własnych smaków co sprawia, że jest jeszcze bardziej godny polecenia. Ciasto pyszne, mięciutkie i nie "zajeżdża" drożdżami. U mnie w "ulubionych"
Zrobiłam, ale w mojej opinii z tej ilości ciasta...
Zrobiłam, ale w mojej opinii z tej ilości ciasta można zrobić więcej porcji, bo wychodzą za grube i długo trzeba je piec, żeby nie były surowe w środku
Fajne danie! Do każdej z czterech części...
Fajne danie! Do każdej z czterech części dodałam coś innego,tj. pomidorki suszone, szynkę i kukurydzę. Rodzinka pojadła
Polecam.
Wyglada super
Wyglada super
Ciasto wyszło rewelacyjne! Nie trzeba podsypywać...
Ciasto wyszło rewelacyjne! Nie trzeba podsypywać żeby wyrobić idealne placki. Osobiście mam zamiar zmodyfikować lekko przepis i następnym razem dodać do środka kurczaka i suszone pomidory!
Na następny dzień, podgrzane znowu na patelni smakuje jeszcze lepiej!
Niezłe, ale ciasto należy mocniej posolić, bo...
Niezłe, ale ciasto należy mocniej posolić, bo jest mdłe. Taka wersja pieroga calzone. Zrobiłam z szynką i serem mazarrellą, dodałam papryki chili. Jako przekąska super.
Pyszne!!! U mnie też wszyscy byli zachwyceni ...
Pyszne!!! U mnie też wszyscy byli zachwyceni
Dziś zrobię z innym farszem. Przepisa trafi na stałe do naszego menu
Bardzo dobre gozleme, ja robiłam z nadzieniem...
Bardzo dobre gozleme, ja robiłam z nadzieniem pieczarkowym z serem. Wszystkim bardzo smakowało. Duży PLUS za szybkość przygotowania. To był moment na patelni i juz można było jeść.
Świetna alternatywa dla pizzy!!-dzieciaki...
Świetna alternatywa dla pizzy!!-dzieciaki byłyzachwycone!!
(Brak tematu)
Pycha! Na zimno też rewelacyjne.
Pycha! Na zimno też rewelacyjne.
Pyszne Robiłam 2 razy i z
Pyszne
Robiłam 2 razy i z różnym nadzieniem. Smaczne na ciepło, znakomite na zimno zamiast kanapki.
Pychota !!!! w 1000% godne
Pychota !!!!
w 1000% godne polecenia
Zrobilam jedną wersje z mrożonym szpinakiem( Trzeba dobrze odparować wode , ja zrobiłam to na patelni) i serem . W drugiej znalazła sie szynka, ser, cienko pokrojone pomidory w plasterkach i bazylia. JaK pisze autor super na ciepło , jak i na zimno !