3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

GOZLEME ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g świeżych drożdży
  • 340 g mąki pszennej
  • 200 g wody

FARSZ

  • 2 szczypty pieprzu (można dodać więcej według uznania)
  • 2 szczypty soli (można dodać więcej według uznania)
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 250 g tartego sera mozzarella
  • 2 pęczki młodego szpinaku (250 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Do Closed lid wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier.

    Mieszamy i podgrzewamy 2 min / temp. 30 / obr. 2.

    Zostawiamy w naczyniu na 15 min.

     

  2. Następnie dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto 3 min / obr. Dough mode.

    Zostawiamy na ok. 1 godziny do wyrośnięcia.

     

     

  3. FARSZ
  4. Szpinak myjemy, osuszamy. Odcinamy twarde łodyżki i drobno siekamy.

    Do Closed lid dajemy masło klarowane i rozpuszczamy 1 min / temp. 70 / obr. 1.

    Dodajemy szpinak, przyprawy i podduszamy 3 min / temp. 100 / obr. Gentle stir setting.

    Szpinak pozostawiamy do wystygnięcia.

     

     

  5. GOZLEME
  6. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część wałkujemy w kształt koła.

    Na jedną połowę ciasta dajemy szpinak, posypujemy startą mozzarellą.

    Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy.

    Smażymy na suchej patelni do zarumienienia się ciasta z obydwu stron.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Gozleme smakuje na ciepło jak również na zimno.

Podajemy z sosem czosnkowym lub z innym ulubionym sosem.

Gozleme to turecki chlebek. Składniki ciasta są takie same jak na włoską pizzę, jednak sposób wykonania jest nieco inny.

Do przygotowania gozleme możemy użyć dowolnego farszu mięsnego bądź wegetariańskiego.

Dodatkiem łączącym ciasto z farszem u mnie była mozzarella ze względu na jej delikatny smak. Można użyć słonego sera feta. Jeżeli jednak zdecydujemy użyć się mozzarelli, pamiętajmy, aby doprawić farsz solą. W przypadku fety nie jest to konieczne.

Przepis na gozleme ze szpinakiem i mozzarellą (oraz zdjęcie) pochodzą ze strony: //www.thermoprzepisy.pl/dania-wegetarianskie/gozleme-ze-szpinakiem-i-mozzarella/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super Robilam jedne ze szpinakiem i serem...

    Zgłoszony przez Wioletanno na października 12, 2017 at 16:27.

    Super Robilam jedne ze szpinakiem i serem żółtym
    Inaczej niz w przepisie
    Ser zolty 250 gr zmielilam 12s 5obr przelozylam do miski
    Do naczynia wlozylam 3 zabki czosnku i 90r cebuli, 3s/obr5 pozniej 3min 120 st obr1dodalam 250 gr swiezego szpinaku 12 min 120 st obr2 pozniej dodalam pokrojone pom suszone pol lyzeczki soli pieprzu i galki i wymieszzlam 20s obr 2,5
    Inny zrobilam z szynka i serem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam...

    Zgłoszony przez maryuly na marca 25, 2017 at 21:29.

    polecamtmrc_emoticons.)

    smaczna przekąska tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobione- bardzo smaczne, ja zamiast mozarelli...

    Zgłoszony przez Zibirak na lutego 17, 2017 at 23:35.

    Zrobione- bardzo smaczne, ja zamiast mozarelli dałem zwykły żłóty ser.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • musze to zrobic

    Zgłoszony przez Zibirak na lutego 3, 2017 at 16:39.

    musze to zrobic tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny jako baza - można go...

    Zgłoszony przez Maria_Mania na listopada 24, 2016 at 12:34.

    Przepis rewelacyjny jako baza - można go modyfikować wedle własnych smaków co sprawia, że jest jeszcze bardziej godny polecenia. Ciasto pyszne, mięciutkie i nie "zajeżdża" drożdżami. U mnie w "ulubionych" tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, ale w mojej opinii z tej ilości ciasta...

    Zgłoszony przez synthia na listopada 22, 2016 at 13:00.

    Zrobiłam, ale w mojej opinii z tej ilości ciasta można zrobić więcej porcji, bo wychodzą za grube i długo trzeba je piec, żeby nie były surowe w środku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajne danie! Do każdej z czterech części...

    Zgłoszony przez Mozetka na listopada 19, 2016 at 21:31.

    Fajne danie! Do każdej z czterech części dodałam coś innego,tj. pomidorki suszone, szynkę i kukurydzę. Rodzinka pojadłaSmile

    Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada super

    Zgłoszony przez Leonek2013 na listopada 18, 2016 at 20:40.

    Wyglada super Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło rewelacyjne! Nie trzeba podsypywać...

    Zgłoszony przez MariaGabriela na listopada 17, 2016 at 12:54.

    Ciasto wyszło rewelacyjne! Nie trzeba podsypywać żeby wyrobić idealne placki. Osobiście mam zamiar zmodyfikować lekko przepis i następnym razem dodać do środka kurczaka i suszone pomidory! Big Smile Na następny dzień, podgrzane znowu na patelni smakuje jeszcze lepiej!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niezłe, ale ciasto należy mocniej posolić, bo...

    Zgłoszony przez AGAPI na listopada 17, 2016 at 09:14.

    Niezłe, ale ciasto należy mocniej posolić, bo jest mdłe. Taka wersja pieroga calzone. Zrobiłam z szynką i serem mazarrellą, dodałam papryki chili. Jako przekąska super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne!!! U mnie też wszyscy byli zachwyceni ...

    Zgłoszony przez IzabelaJS na listopada 16, 2016 at 13:26.

    Pyszne!!! U mnie też wszyscy byli zachwyceni tmrc_emoticons.-) Dziś zrobię z innym farszem. Przepisa trafi na stałe do naszego menu tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre gozleme, ja robiłam z nadzieniem...

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na listopada 15, 2016 at 20:39.

    Bardzo dobre gozleme, ja robiłam z nadzieniem pieczarkowym z serem. Wszystkim bardzo smakowało. Duży PLUS za szybkość przygotowania. To był moment na patelni i juz można było jeść. Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetna alternatywa dla pizzy!!-dzieciaki...

    Zgłoszony przez smsjfk na listopada 15, 2016 at 16:14.

    Świetna alternatywa dla pizzy!!-dzieciaki byłyzachwycone!!Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Noard na listopada 15, 2016 at 15:28.

    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha! Na zimno też rewelacyjne.

    Zgłoszony przez Lenka2006 na listopada 15, 2016 at 10:19.

    Pycha! Na zimno też rewelacyjne.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne Robiłam 2 razy i z

    Zgłoszony przez Ewamaja na sierpnia 15, 2016 at 20:25.

    Pyszne

    Robiłam 2 razy i z różnym nadzieniem. Smaczne na ciepło, znakomite na zimno zamiast kanapki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota !!!!  w 1000% godne

    Zgłoszony przez Beatewalaszek na lipca 30, 2016 at 07:43.

    Pychota !!!!  Love w 1000% godne polecenia tmrc_emoticons.) 

    Zrobilam jedną wersje z mrożonym szpinakiem( Trzeba dobrze odparować wode , ja zrobiłam to na patelni) i serem . W drugiej znalazła sie szynka, ser, cienko pokrojone  pomidory w plasterkach i bazylia. JaK pisze autor super na ciepło , jak i na zimno !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze