3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Croque Madame


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

Croque Madame

  • 250 g sera gruyere, lub sera żółtego
  • 30 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 400 g mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 12 kromek chleba tostowego
  • 6 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 12 plastrów szynki gotowanej
  • 400 g wody
  • Olej do natłuszczenia Varomy
  • 6 jajek
  • szczypiorek, Do dekoracji
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.MiksowanieBlokada naczynia miksującego
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, mleko, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i gałkę muszkatołową, podgrzewać 6 min/90°C/obr. 4. Sos beszamelowy przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.Blokada naczynia miksującegoMiksowanieWolne gotowanie
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej 6 kromek chleba. Na każdej kromce chleba rozsmarować 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę sosu beszamelowego, ułożyć 2 plastry szynki i posypać 1 łyżką rozdrobnionego sera. Przykryć pozostałymi kromkami. Na wierzch każdej kromki rozsmarować 2 łyżki sosu beszamelowego i posypać pozostałym rozdrobnionym serem. Piec 17 minut (200°C) lub do czasu, aż ser się stopi i zacznie nabierać złotobrązowego koloru. W tym czasie przygotować jajka sadzone.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min/100°C/obr. 1. W tym czasie do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Papier natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Na przygotowany wkład Varomy wbić jajka, przyprawić pozostałą 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.Blokada naczynia miksującegoMiksowanieWolne gotowanie
  5. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 5-6 min/Varoma/obr. 1
    (patrz Wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.Blokada naczynia miksującegoMiksowanieWolne gotowanie
  6. Na każdy upieczony tost nałożyć jajko sadzone. Croque Madame podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorować posiekanym szczypiorkiem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli białka się nie ścięły, należy pozostawić przystawkę Barona zamkniętą (na pokrywie naczynia miksującego) przez 1-2 min w celu delikatnego zakończenia gotowania z wykorzystaniem pozostałego ciepła. Aby żółtka były bardziej ścięte, należy wydłużyć czas gotowania na parze o 1 min. W przypadku jajek o temperaturze pokojowej należy skrócić czas gotowania na parze o 20-30 s.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy