3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zaczyn / zakwas na zurek


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

Zaczyn / zakwas na zurek

  • 3 czubate łyżki Maki pszennej lub zytniej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 2 kromki Suchego chleba, Wazne by byly bez ziaren lub maku
  • 0,5 litra wody, Wypelnic nia prawie caly sloik
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Bajecznie prosty zaczyn / zakwas na zurek
  1. Składniki przełożyć do litrowego słoika w podanej kolejności, oprócz chleba, który dajemy na sam koniec.Słoik zakręcić i wstrząsnąć nim tak, aby wymieszaly sie składniki. Na koniec wkładamy czerstwy chleb i zakręcamy słoik. Najlepiej odstawić go w ciepłe miejsce, w którym powinien leżeć ok 4-5 dni.

    Tak przygotowany żurek może postać max 2 tygodnie. Gdy zrobi się bardzo klarowny, nie powinno się go już używać.

    ******

    Aby następny zaczyn mieć szybciej, po zużyciu poprzedniego żurku należy zostawić mąkę i dodać do nowego zaczynu ok 1-2 łyżki świeżej. Resztę przygotowujemy jak wyżej.

    Życzę smacznego 😊
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pyszny, domowy żurek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy