3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wykwintna sałatka z wątróbką


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Składniki opcjonalne:

  • 130 gramów groszku zielonego konserowego
  • 150 gramów papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę 1cm
  • 1/2 pomaranczy, miazsz, pokrojonej na cząstki 1-2cm
  • pistacje

Składniki:

  • 50 gramów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 400 gramów watróbki drobiowej
  • 250 gramów makaronu kokardki
  • 40 gramów oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbka czosnku
  • 4 filecików anchois w oleju
  • 2 szczypty pieprzu cytrynowego
  • 30 gramów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 50 gramów octu winnego
  • 1000 gramów wody
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet winny, sok i sól. W dolnej i górnej części przystawki Varoma ułożyć wątróbkę. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 12 min.120 St. C obr. 1.

     

    2. Odstawić przystawkę, przełożyć wątróbkę z dolnej części przystawki na górną i odwrotnie.

     

    3. Przez otwór w pokrywie wsypać makaron, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na ustawieniu: 12 min. / Varoma Obroty wsteczneobr. 1. Jeśli watróbka jest zbyt surowa można przełożyć całość do doln części przystawki Varoma i wydłużyć czas gotowania na parze o dodatkowe 3-5 min do momentu aż wątróbka osiągnie pożądaną kruchość. Po ugotowaniu odstawić przystawkę.

     

    4. Odcedzić makaron przez koszyczek, krótko opłukać pod zimną wodą. Przełożyć makaron do naczynia, w którym danie będzie serwowane i wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek.

     

    5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i pozostałą część oliwy, dusić na ustawieniu min. / 120 St. C obr. 1. Usunąć czosnek.

     

    6. W naczyniu miksującym umieścić fileciki anchois, posiekać na ustawieniu 10 sek. / obr. 6., dodać wątróbkę i gotować na ustawieniu min. / 100 St. C / Obroty wsteczne / obr. 1.

     

    7. Przełożyć do naczynia z makaronem, dodać groszek i paprykę, oprószyć pieprzem, szczyptą soli i skropić sokiem z pomarańczy.

     

    Opcjonalnie można dodać także świeży ogórek pokrojony w kostkę 1cm, kawałki pomarańczy i pistacje.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Sałatkę można doprawiać wedle uznania, choć zawartość filecików anchois oraz ich połączenie z pomarańczą jest źródłem niezwykłego aromatu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy