3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szynka gotowana (sous-vide)


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Szynka gotowana (sous-vide)

  • 800 g szynki, Surowa, w kawałku
  • 1500 g wody, Do marynaty
  • 50 g soli peklowej
  • 3 kulki pieprzu, Ziarna
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1400 g wody, Do gotowania
  • 1/2 porcji soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, Sok z 1/2 cytryny
5

Przygotowanie

    Peklowanie
  1. Do miski (nie za dużej) wlać wode, dodać sól peklową, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu - wymieszać. Szynkę związać nitką, żeby była zwarta. Zanużyć w wodzie (całe mięso musi być zanużone) i ponakłuwać wykałaczką. Szynkę peklujemy 3-4 dni, co jakiś czas obracając ją w misce.
  2. Gotowanie
  3. Mięso zamknąć w woreczku próżniowym o wym. max 20x30. W naczyniu miksującym umieścić osłonę noży. Włożyć worek z szynką. Wlać wodę (tak aby całe mięso było zanużone w wodzie, ale aby nie przekroczyć poziomu max.), dodać sok z cytryny (nie wpływa to na smak potrawy, ale zabezpiecza naczynie i noże). Gotować 6h/59'C/Sous-vide (TM6). Po ugotowaniu odstawić do ostudzenia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Potrzebna będzie zgrzewarka do pakowania próżniowego, osłona noża i woreczki do pakowania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz